Διεθνή

Τερέζα Μέι: Καλεί όλες τις πλευρές στη Ζιμπάμπουε σε αυτοσυγκράτηση

Τερέζα Μέι: Καλεί όλες τις πλευρές στη Ζιμπάμπουε σε αυτοσυγκράτηση
Η βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι κάλεσε σήμερα όλες τις πλευρές στη Ζιμπάμπουε να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και είπε πως η κατάσταση παραμένει ρευστή.

"Παρακολουθούμε τις εξελίξεις αυτές πολύ προσεκτικά, η κατάσταση είναι ακόμα ρευστή και καλούμε σε αυτοσυγκράτηση όλες τις πλευρές", δήλωσε η Τερέζα Μέι στο κοινοβούλιο.

Από την πλευρά του, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε επίσης "σε ηρεμία και αυτοσυγκράτηση" ενώπιον του κοινοβουλίου. "Δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση τις μέρες που έρχονται ούτε αν αυτό σημαίνει την πτώση του Μουγκάμπε ή όχι".

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα, ο Τζόνσον είχε δηλώσει πως το Λονδίνο παρακολουθεί την κατάσταση "εκ του σύνεγγυς". "Ο πρεσβευτής μας παρέχει υποστήριξη και συμβουλές στους βρετανούς πολίτες στη Ζιμπάμπουε", που φθάνουν τους 20.000 σε αυτή την πρώην βρετανική αποικία.

"Είδατε τις εικόνες στρατιωτικών που αναπτύχθηκαν στην πόλη στη διάρκεια της νύχτας και μπορώ να επιβεβαιώσω πως στρατιωτικοί παραμένουν αναπτυγμένοι σε στρατηγικά σημεία σήμερα το πρωί", ανέφερε στην ίδια ανακοίνωση ο βρετανός πρεσβευτής στη Χαράρε Σάιμον Τόμας.

Συνέστησε στους βρετανούς πολίτες να παραμείνουν "στα σπίτια ή στα δωμάτια των ξενοδοχείων τους και να περιμένουν έως ότου ηρεμήσουν κάπως τα πράγματα". Η πρεσβεία είναι κλειστή σήμερα λόγω της "αβέβαιης κατάστασης".Ενώπιον των βουλευτών ο Μπόρις Τζόνσον είπε πως "εκείνο που ήθελε πάντα το Ηνωμένο Βασίλειο είναι οι πολίτες της Ζιμπάμπουε να μπορούν να αποφασίσουν το μέλλον τους σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. Η αδηφάγος φιλοδοξία του Μουγκάμπε τούς είχε στερήσει αυτό το δικαίωμα."

Απαντώντας σε ερώτηση αν το Λονδίνο μπορεί να εκμεταλλευθεί τα γεγονότα προκειμένου να επιφέρει μια δημοκρατική αλλαγή στη Ζιμπάμπουε, είπε: "Νομίζω πως είναι μια στιγμή ελπίδας. Πολλοί άνθρωποι στη χώρα αυτή πρέπει να το σκεφθούν έτσι" και "μπορείτε να είστε απολύτως βέβαιοι πως αν οι ελπίδες μας πραγματοποιηθούν το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι στην εμπροσθοφυλακή για να βοηθήσει στη Ζιμπάμπουε να κάνει αυτή τη στροφή".

Ο στρατός της Ζιμπάμπουε ανέλαβε τον έλεγχο των δρόμων της πρωτεύουσας Χαράρε σε μια επιχείρηση που σκοπό έχει, όπως υποστηρίζει, να εξαλείψει τους "εγκληματίες" στο περιβάλλον του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments