Πολιτική
pagenews.gr / Πολιτική / Δημήτρης Λιάκος για αξιολόγηση: Κινούμαστε εντός χρονοδιαγράμματος
Δημήτρης Λιάκος για αξιολόγηση: Κινούμαστε εντός χρονοδιαγράμματος | Pagenews.gr
Pagenews Team 7 Ιανουαρίου 2018, 09:00 7 Ιανουαρίου 2018, 9:00

Αναφορικά με την τρέχουσα αξιολόγηση, ο κ. Δημήτρης Λιάκος υπογραμμίζει, στη συνέντευξή του, "έχουμε υπερβεί τα εμπόδια και κινούμαστε συντονισμένα και εντός χρονοδιαγράμματος, ώστε να κλείσουμε την τρίτη αξιολόγηση στο επόμενο Eurogroup", όμως "πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στα χρονοδιαγράμματα της τελευταίας αξιολόγησης", ενώ μετά το μήνα-ορόσημο (Αύγουστος) "πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν υπάρχει επιστροφή στις πρακτικές του χρεοκοπημένου παρελθόντος". 

Παρεμβαίνοντας δε, στη συζήτηση για το χρέος, αναφέρει, "έχουμε ισχυρά επιχειρήματα αλλά και ερείσματα χάρη στη συμφωνία για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, στη βάση των οποίων μπορούν ενδεχομένως να διαμορφωθούν καλύτεροι όροι για την εξυπηρέτηση του (χρέους)".

Παράλληλα με τα οικονομικά μεγέθη, ο κ. Λιάκος εστιάζει σε θέματα που "καίνε" την ελληνική κοινωνία, όπως:

-η ανεργία: "Η μείωση της ανεργίας είναι απόλυτη προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης", διαβεβαιώνει, με τη διευκρίνιση ότι η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τη δημιουργία φτηνού εργατικού δυναμικού απλώς και μόνο για να καταγραφεί μια γρήγορη, στατιστική πτώση της ανεργίας.

-η μείωση των συντάξεων: "Αν το θέμα ήταν αμιγώς οικονομικό, η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, τα καλύτερα δημοσιονομικά αποτελέσματα, η επίτευξη πλεονάσματος στον ΕΦΚΑ και οι μελλοντικές προβολές της συνταξιοδοτικής δαπάνης ως ποσοστό του ΑΕΠ δημιουργούν τις προϋποθέσεις επανεξέτασης του μέτρου".

-η αύξηση του κατώτατου μισθού: "Οι σχετικές προϋποθέσεις διαμορφώνονται σταδιακά και τούτο θα μας επιτρέψει στο εγγύς μέλλον να εκκινήσουμε τον αναγκαίο διάλογο και για τον κατώτατο μισθό".

Ερωτηθείς από το ΑΠΕ/ΜΠΕ για τις πρόσφατες δηλώσεις του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος για την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ τονίζει ότι οι αγορές ήδη δείχνουν να επικυρώνουν την κυβερνητική στρατηγική, ως εκ τούτου "δεν βοηθά η εσωτερική αμφιθυμία, ειδικά όσο αυτή η προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη". Και σε μια προσωπική ερώτηση για τις ατέλειωτες ώρες διαπραγμάτευσης, το μέλος της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας μιλά για τις "δύσκολες και έντονες συζητήσεις που πολλές φορές ‘τέσταραν’ τα όρια μας".

Ετικέτες: 


2018