Ελλάδα

Έρευνα διεξάγει η Τουρκία για το πλοίο με τα εκρηκτικά – Τι απαιτεί από τις ελληνικές αρχές

Έρευνα διεξάγει η Τουρκία για το πλοίο με τα εκρηκτικά – Τι απαιτεί από τις ελληνικές αρχές
Την υπόθεση του "πλοίου – φαντάσματος" που μετέφερε σχεδόν 410 τόνους εκρηκτικών και πιάστηκε ανοιχτά της Κρήτης, ερευνούν Τούρκοι αξιωματούχοι σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστότοπου Ηurriyetdailynews.

Έρευνα ξεκινά η Τουρκία για το φορτηγό πλοίου,  "Ανδρομέδα" που εντοπίστηκε ανοιχτά της Κρήτης και μεταφέρθηκε στο Ηράκλειο, όπως μεταδίδει η εφημερίδα Ηurriyet.

Το πλοίο που είχε αναχωρήσει από το λιμάνι της Μερσίνας στην Τουρκία, είχε κανονικά άδεια να μεταφέρει εμπορεύματα στην Αιθιοπία και όχι στη Λιβύη, διευκρινίζει η τουρκική πρεσβεία της Τρίπολης, ενώ στην ανακοίνωση των Τούρκων διπλωματών επισημαίνεται ότι η Άγκυρα συμμορφώνεται σχολαστικά με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

«Σύμφωνα με τα αρχικά ευρήματα της έρευνας, το πλοίο θα πήγαινε στο λιμάνι του Τζιμπουτί, όπου φτάνουν τα εμπορεύματα διά θαλάσσης τα εμπορεύματα που έχουν προορισμό την Αιθιοπία, έχοντας σαλπάρει από το λιμάνι της Μερσίνης στις 23 Νοεμβρίου. Το σκάφος μετέφερε 419.370 κιλά επικίνδυνων υλικών σε 29 κοντέινερ», αναφέρει η ανακοίνωση της τουρκικής πρεσβείας, σύμφωνα με την Hurriyet.

«Τούρκοι αξιωματούχοι ξεκίνησαν έρευνα σχετική με την υπόθεση του φορτηγού πλοίου Andromeda με σημαία Τανζανίας, που κατασχέθηκε από το Ελληνικό Λιμενικό στις 7 Ιανουαρίου 2018 ενώ μετέφερε υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή εκρηκτικών, από τα λιμάνια της Μερσίνας και του Ισκεντέρουμ», αναφέρεται στην ανακοίνωση της πρεσβείας.

Πρόσθεσε ακόμη ότι διεξάγει ενδελεχή έρευνα και ζητά από τις ελληνικές αρχές να αποστείλουν «επειγόντως στις τουρκικές αρχές τα έγγραφα του πλοίου που έχουν στα χέρια τους καθώς και τις δηλώσεις του πληρώματος και όλα τα άλλα συμπληρωματικά έγγραφα και πληροφορίες».

Η πρεσβεία, σημειώνει το δημοσίευμα , βρίσκεται σε στενή επαφή με το Υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης , προσθέτοντας ότι οι πληροφορίες που έχουν ήδη συγκεντρωθεί και θα συγκεντρωθούν για το περιστατικό θα κοινοποιηθούν τόσο στη Λιβύη όσο και στον ΟΗΕ.

«Η Τουρκία συμμορφώνεται με το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και συνεργάζεται στενά με τον ΟΗΕ για το ζήτημα, σημειώνει στην ανακοίνωσή της η πρεσβεία και σπεύδει να καταδικάσει τα σχόλια που έγιναν στα κοινωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου θα απολογηθούν στην Εισαγγελία Πειραιά τα μέλη του πληρώματος του πλοίου, (δύο Ουκρανοί, πέντε Ινδοί και ένας Αλβανός). Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο καπετάνιος του πλοίου που φέρεται να έλαβε εντολή να κατευθυνθεί προς τη Μισουράτα της Λιβύης είναι ουκρανικής καταγωγής με μεγάλη εμπειρία στη θάλασσα.

Την ίδια ώρα, οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή τόσο με τις τουρκικές Αρχές όσο και με υπηρεσίες ασφαλείας άλλης χώρας, προκειμένου να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για το «Ανδρομέδα».

Υπόθεση "Ανδρομέδα"

Την περασμένη Κυριακή , το Ανδρομέδα εντοπίστηκε να κάνει ύποπτους πλόες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Λιβύης και στη συνέχεια προσέγγισε το λιμάνι του Αγίου Νικολάου στην Κρήτη, όπου ακινητοποιήθηκε.

Το πρωί της Δευτέρας το «Andromeda» κατέπλευσε συνοδεία σκαφών του Λιμενικού στο Ηράκλειο, προκειμένου να γίνει ενδελεχής έλεγχος στο φορτίο του.

Το επικίνδυνο φορτίο του συνοδευόταν από τα απαραίτητα δηλωτικά έγγραφα, ωστόσο, στη διάρκεια της ανάκρισης προέκυψε ότι προορισμός του πλοίου δεν ήταν το Τζιμπουτί και το Ομάν αλλά το λιμάνι Μισράτα της Λιβύης.

Το πλοίο και το φορτίο δεσμεύθηκαν, τα οκτώ μέλη του πληρώματος (Ινδοί, Ουκρανοί και ένας Αλβανός) συνελήφθησαν, ενώ για την υπόθεση ενημερώθηκε η Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments