Ελλάδα

Άγκυρα: Νέο αίτημα για την έκδοση των “8”

Άγκυρα: Νέο αίτημα για την έκδοση των “8”
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Άγκυρα υπέβαλε νέο αίτημα για έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών.

Η Άγκυρα υπέβαλε το αίτημα μόλις μερικές ώρες μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα τουρκική αντιπροσωπεία με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή.  Η αντιπροσωπεία επέμεινε στην αξίωση της γείτονος για έκδοση των οκτώ τους οποίους κατηγορούν για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Στη σημερινή συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σταύρος Κοντονής απάντησε στο επικεφαλής Τούρκο υφυπουργό Μπιλάλ Ουτσάρ, πώς τέτοιο θέμα δεν υπάρχει μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου. «Το ανώτατο δικαστήριο δεν έκρινε αν υπάρχουν ενδείξεις ενοχής τους, αλλά κάτι ευρύτερο, πώς δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία και αυτή η απόφαση είναι απολύτως σεβαστή», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός. 

Ο Σταύρος Κοντονής άφησε να εννοηθεί ότι οι όποιες εξελίξεις για το θέμα των οκτώ στρατιωτικών θα πρέπει να κινηθούν από την Τουρκία, υπονοώντας ότι η άλλη πλευρά θα πρέπει είτε να κάνει νέο αίτημα έκδοσης, είτε να ζητήσει να διεξαχθεί η δίκη στην Αθήνα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες έγινε γνωστή και επίσημα η θέση της Ελλάδας, προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα για να δικαστούν οι οκτώ, στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον υπ. Δικαιοσύνης «είναι δικό τους θέμα τι θα κάνουν οι τουρκικές αρχές, αφού οι δυνατότητες είναι ρητά διατυπωμένες στον ελληνικό ποινικό κώδικα».  Σύμφωνα με αυτές η γειτονική χώρα θα πρέπει να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά σε βάρος τους να ακολουθήσει έρευνα και δίωξη και στη συνέχεια παραπεμπτικό βούλευμα. Το έγγραφο θα πρέπει επιπλέον να αναφέρει ότι πιθανολογείται ότι οι οκτώ είναι μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης προκειμένου να εμπίπτει στο άρθρο 8 του ποινικού κώδικα και να δίνεται έτσι το δικαίωμα της δίωξής τους και στην Ελλάδα. 

Το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης αποδίδει τη συνάντηση σε επίπεδο συνεργασίας των υπουργείων Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ τονίζουν πως η πρωτοβουλία για το ραντεβού ήταν της Άγκυρας. Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης δέχθηκε πρόσκληση να επισκεφθεί την Άγκυρα. 

Το νέο αίτημα αποτελεί σημαντική εξέλιξη στην υπόθεση των «οκτώ» για τους οποίους ο Άρειος Πάγος έχει αποφανθεί κατά της έκδοσής τους και αναμένεται να επανεξεταστεί από την ελληνική Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η τουρκική πλευρά επικαλείται στο νέο αίτημα της νεότερα στοιχεία.

Η σειρά που θα ακολουθηθεί για το αίτημα, όπως εκτιμούν νομικές πηγές, θα είναι η ίδια. Δηλαδή θα περάσει από το Συμβούλιο Εφετών και αν ασκηθεί έφεση θα καταλήξει και πάλι στον Άρειο Πάγο.

Διαβάστε επίσης: Σταύρος Κοντονής: Δεν τίθεται θέμα έκδοσης των 8 Τούρκων αξιωματικών

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments