Πολιτισμός

Οι ταινίες της εβδομάδας (15/2-21/2): Η κυριαρχία του “παραμυθά” Γκιγιέρμο Nτελ Τόρο (vids)

Οι ταινίες της εβδομάδας (15/2-21/2): Η κυριαρχία του “παραμυθά” Γκιγιέρμο Nτελ Τόρο (vids)
Ο Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο παρουσιάζει τη «Μορφή του Νερού», μία ζεστή, ειλικρινή και πανέμορφη ταινία σαν παραμύθι που σε κυριεύει ολοκληρωτικά. Χρυσός Λέων στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, Χρυσή Σφαίρα Σκηνοθεσίας και 13 υποψηφιότητες για Όσκαρ είναι ήδη τα εύσημά της ταινίας, που βγαίνει σήμερα στους κινηματογράφους.

Ο "μάγος του παραμυθιού" Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο δημιουργεί μία υπέροχη ιστορία με πρωταγωνίστρια μία πριγκίπισσα χωρίς φωνή και τον έρωτά της με ένα τέρας του νερού, που θέλει να καταστρέψει τα όμορφα συναισθήματα της νεαρής. Η πανέμορφη αυτή ταινία "Η μορφή του Νερού" είναι ό,τι καλύτερο έχουν να δείξουν οι σκοτεινές αίθουσες στις νέες ταινίες της εβδομάδας.

Η Μορφή του Νερού

«Πραγματικά, «Η Μορφή του Νερού» είναι μία ταινία τόσο μη κυνική, όσο μπορεί να γίνει στο σινεμά ένα θέμα για τη σημασία της αγάπης. Η στιγμή που ερωτεύεσαι κάποιον δεν είναι η στιγμή που τον κοιτάς και του αρέσεις, αλλά η στιγμή που σε κοιτά και αντιλαμβάνεσαι ότι υπάρχεις», σχολιάζει ο ίδιος ο σκηνοθέτης για την βραβευμένη ταινία του.

Εγκλωβισμένη σε μια μοναχική, μονότονη ζωή, η Ελάιζα εργάζεται ως καθαρίστρια σε ένα μυστικό κυβερνητικό εργαστήριο υψηλής ασφαλείας. Η ζωή της αλλάζει δραματικά όταν η ίδια και η συνάδελφός της, η Ζέλντα, ανακαλύπτουν μία αυστηρά απόρρητη κυβερνητική υπόθεση: ένα αμφίβιο πλάσμα που είναι καταδικασμένο να μείνει φυλακισμένο στις εγκαταστάσεις ώσπου να αρχίσουν τα πειράματα πάνω του. Η Ελάιζα θα νιώσει έναν ισχυρό δεσμό με το αλλόκοτο πλάσμα και θα αποφασίσει να το σώσει, ενάντια στις προσπάθειες του αδίστακτου πράκτορα Στρίκλαντ.

Παραγωγή: Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο, Τζ. Μάιλς Ντέιλ

Σκηνοθεσία: Γκιγιέρμο Ντελ ΤόροΣενάριο: Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο, Βανέσα ΤείλορΦωτογραφία: Νταν ΛόστσενΜοντάζ: Σίντνεϊ ΒολινσκιΜουσική: Αλεξάντρ ΝτεσπλάΠρωταγωνιστούν: Σάλι Χόκινς, Μάικλ Σάνον, Ρίτσαρντ Τζένκινς, Οκτάβια Σπένσερ, Μάικλ ΣτούλμπαργκΔιάρκεια: 123 λεπτάΔιανομή: Odeon

Μαζί ή Τίποτα

Ο Φατίχ Ακίν επιστρέφει με ένα προκλητικό θρίλερ εκδίκησης με ηχηρό πολιτικό μήνυμα και κερδίζει τη Χρυσή Σφαίρα Ξενόγλωσσης Ταινίας. Η Νταϊάν Κρούγκερ στην πιο ώριμη ερμηνεία της καριέρας της. 

Τίποτα δεν σταματά την Κάτια, τη 35χρονη Γερμανίδα που πανρεύεται τον τουρκικής καταγωγής Νούρι, ακόμα και μέσα στη φυλακή. Εκείνος, πρώην έμπορος ουσιών αλλά τώρα αποφασισμένος να αλλάξει τη ζωή του, εκείνη φοιτήτρια ανθρωπολογίας που αψηφά την επικριτική της μητέρα, δεν ανταλλάζουν βέρες αλλά χαράζουν στα δάχτυλά τους τατουάζ – σύμβολα της δικής τους αιώνιας αγάπης και δέσμευσης. 

Έξι χρόνια μετά τους συναντάμε στη γειτονιά τους στο Kρόιτσμπεργκ – εκείνος δουλεύει στο φορολογικό γραφείο που έχει στήσει για να βοηθά τους Τούρκους μετανάστες, εκείνη φέρνει τον εξάχρονο γιο τους για να περάσει την μέρα με τον μπαμπά του. Μόνο που δε θα είναι μία συνηθισμένη μέρα για την οικογένειά τους. Μία βόμβα εκρήγνυται ακριβώς μπροστά από το γραφείο του Νούρι και η Κάτια χάνει τον σύντροφό της, το παιδί της και τη γη κάτω από τα πόδια της μέσα σε μια στιγμή. Η πραγματική όμως τραγωδία δεν έχει ακόμα ξεκινήσει.

H ταινία θα παίζεται από τις 15 Φεβρουαρίου αποκλειστικά στο Ολύμπιον. Στις αίθουσες θα βγει κανονικά από τις 22 Φεβρουαρίου.

Παραγωγή: Φατίχ Ακίν, Μελίτα Τοσκάν ντι Πλαντιέρ, Μαρί – Ζαν ΠασκάλΣκηνοθεσία: Φατίχ ΑκίνΣενάριο: Φατίχ ΑκίνΦωτογραφία: Ράινερ ΚλάουσμανΜοντάζ: Αντριου ΜπερντΜουσική: Τζος ΧομΠρωταγωνιστούν: Ντάιαν Κρούγκερ, Ντένις Μοσκίτο, Γιοχάνες Κρις, Ούλριχ ΤουκούρΔιάρκεια: 106 λεπτάΔιανομή: Rosebud 21 / Seven Films

Το Φεγγάρι του Δία

Τρία χρόνια μετά τον υπέροχο «Λευκό Θεό», ο Κορνέλ Μουντρούτσο επιστρέφει με μία φιλόδοξη, αλληγορική ταινία που χάνεται ανάμεσα στις καλές της προθέσεις και την αμετροεπή μεγαλομανία του σκηνοθέτη της.

Ένας νεαρός Σύρος μετανάστης πυροβολείται από την αστυνομία όταν προσπαθεί να διασχίσει τα σύνορα της Ουγγαρίας. Τρομοκρατημένος και σοκαρισμένος, ο τραυματισμένος Άριαν ανακαλύπτει -προς μεγάλη του έκπληξη -ότι έχει πλέον την ικανότητα να αιωρείται. Στο στρατόπεδο όπου κρατείται, οι υπερδυνάμεις του τραβούν την προσοχή ενός διεφθαρμένου γιατρού που τον στέλνει στο νοσοκομείο κι από εκεί τον φυγαδεύει. Στο κατόπι τους, ένας οργισμένος συνοριακός αστυνομικός έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για να τους συλλάβει.

Παραγωγή: Κορνέλ ΜουντρούτσοΣκηνοθεσία: Κορνέλ ΜουντρούτσοΣενάριο: Κορνέλ Μουντρούτσο, Κάτα ΓουέμπερΦωτογραφία: Μαρσέλ ΡεβΜοντάζ: Ντέιβιντ ΓιάνκσοΜουσική: Γιεντ ΚουρζέλΠρωταγωνιστούν: Ζόμπορ Γιέγκερ, Γκιόργκι Τσερχάλμι, Μεράμπ ΝινίτζεΔιάρκεια: 123 λεπτάΔιανομή: Ama Films

Black Panther

Μια φιλόδοξη ταινία σταθμός με υψηλές προδιαγραφές που αντανακλά ό,τι πιο αισιόδοξο και ουσιαστικό σε φυλετικά ζητήματα μπορεί να συμβεί στο Χόλιγουντ σήμερα. Πρόκειται για το «Μαύρο Πάνθηρα», την πρώτη κινηματογραφική μεταφορά των περιπετειών του Αφρικανού υπερήρωα που πρωτοεμφανίστηκε στο χαρτί το 1966, δια χειρός Σταν Λι και Τζακ Κέρμπι, και στην οθόνη το 2016, στο «Captain America: Εμφύλιος Πόλεμος».

Ο T’Challa μετά το θάνατο του πατέρα του, του βασιλιά της Wakanda -ενός τεχνολογικά ανεπτυγμένου μα απομονωμένου Αφρικανικού κράτους- επιστρέφει στην πατρίδα του για να πάρει τη θέση του στο θρόνο. Όταν ένας παλιός και ισχυρός εχθρός επανεμφανίζεται, το θάρρος του T’Challa δοκιμάζεται σε μια τρομερή σύγκρουση που απειλεί την Wakanda, αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη. 

Αντιμέτωπος με προδοσία και κινδύνους, ο νέος βασιλιάς πρέπει να συγκεντρώσει τους συμμάχους του και να απελευθερώσει όλη τη δύναμη του Black Panther, για να εξολοθρεύσει τους εχθρούς του και να προστατέψει τον λαό του.

Παραγωγή: Κέβιν Φέιγκ

Σκηνοθεσία: Ράιαν ΚούγκλερΣενάριο: Ράιαν Κούγκλερ, Τζο Ρόμπερτ ΚόουλΦωτογραφία: Ρέιτσελ ΜόρισονΜοντάζ: Μάικλ Π. Σόγιερ, Κλαούντια ΚαστέλοΜουσική: Λούντβιχ ΓκόρανσονΠρωταγωνιστούν: Τσάντγουικ Μπόουζμαν, Μάικλ Μπ. Τζόρνταν, Λουπίτα Νιόνγκ’ο, Ντανάι Γκουρίρα, Αντζελα ΜπάσετΔιάρκεια: 134 λεπτάΔιανομή: Feelgood Entertainment

Winchester: Το Σπίτι των Φαντασμάτων

Αληθινή ιστορία φαντασμάτων με με την ανυπέρβλητη Έλεν Μίρεν, που δεν αρκεί ωστόσο για να φέρει την ταινία σε υψηλά επίπεδα. Η μεγάλη κυρία του σινεμά, η βραβευμένη με Όσκαρ Έλεν Μίρεν, πρωταγωνιστεί στην, βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, ιστορία του πιο στοιχειωμένου σπιτιού στον κόσμο – ενός σπιτιού που κατασκευάστηκε για να φυλακίσει μέσα του δεκάδες φαντάσματα.

Σε μια απομονωμένη περιοχή 50 μίλια έξω από το Σαν Φρανσίσκο βρίσκεται το πιο στοιχειωμένο σπίτι στον κόσμο. Κατασκευαζόταν με μανιώδεις ρυθμούς, ολημερίς και ολονυχτίς για δεκαετίες, υπό τις οδηγίες της Σάρα Ουίντσεστερ. Στον υπόλοιπο κόσμο μοιάζει με τερατώδες μνημείο που συμβολίζει την τρέλα μιας διαταραγμένης γυναίκας. 

Όμως η Σάρα δεν το χτίζει για τον εαυτό της, την ανιψιά της ή τον εκκεντρικό γιατρό Έρικ Πράις, τον οποίο έχει καλέσει στο σπίτι. Το έχτισε για να αντιμετωπίσει το ακατανόητο: θύμα ή θύτης, εκατοντάδες πνεύματα που διψούν για εκδίκηση, μερικά καλά και μερικά κακά, φυλακίστηκαν στο άσυλο αυτό και εκείνη ήταν η δεσμοφύλακάς τους. Και το πιο τρομακτικό πνεύμα όλων θέλει να κάνει την Σάρα μία από αυτούς.

Παραγωγή: Μπάρμπαρα Μπροκόλι, Κόλιν Βέινς

Σκηνοθεσία: Πίτερ Σπίεριγκ, Μάικλ ΣπίεριγκΣενάριο: Τομ Βον, Πίτερ Σπίεριγκ, Μάικλ ΣπίεριγκΦωτογραφία: Μπεν ΝοτΜοντάζ: Ματ ΒίλαΜουσική: Πίτερ ΣπίεριγκΠρωταγωνιστούν: Ελεν Μίρεν, Τζέισον Κλαρκ, Σάρα ΣνουκΔιάρκεια: 99 λεπτάΔιανομή: Odeon

Η Κόρη της Απρίλ

Μια μινιμαλιστική και βραδυφλεγής ταινία αγωνίας, που παρακολουθεί μια μάνα να κλέβει τη ζωή της κόρης της σαν άλλος θηλυκός Κρόνος. Με την Έμμα Σουάρεζ («Julietta») σε μια περίτεχνη ερμηνεία, η πιο εμπορική ταινία μέχρι σήμερα του Μισέλ Φράνκο («Μετά τη Λουτσία»), εξερευνά κεντρικές οικογενειακές σχέσεις. Βραβείο της Επιτροπής στο Τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» στο 70ο Φεστιβάλ Καννών.

Η δεκαεπτάχρονη Βαλέρια είναι έγκυος με τον επίσης νεαρό φίλο της, αλλά δεν έχει ακόμα ενημερώσει τη μητέρα της, Απρίλ. Όταν η αδελφή της την καλεί κρυφά από την Βαλέρια, η Απρίλ καταφτάνει με γνήσιο ενδιαφέρον, στήριξη και τρυφερότητα. Όταν όμως το μωρό γεννιέται, γίνεται σύντομα σαφές γιατί η Βαλέρια ήθελε να κρατήσει τη μητέρα της όσο το δυνατόν πιο μακριά.

Παραγωγή: Μισέλ Φράνκο, Λορέντζο Βίγας, Μόισες Ζονάνα

Σκηνοθεσία: Μισέλ ΦράνκοΣενάριο: Μισέλ ΦράνκοΦωτογραφία: Ιβ ΚαπΜοντάζ: Χόρχε Βάις, Μισέλ ΦράνκοΠρωταγωνιστούν: Εμα Σουάρεζ, Ανα Βαλέρια Μπεκερίλ, Ενρίκε ΑριζόνΔιάρκεια: 103 λεπτάΔιανομή: Weird Wave.

Το Γατοξόρκι

Βραζιλιάνικο animation που ξέφυγε από την τηλεοπτική του μοίρα και θα προβάλλεται μεταγλωττισμένο στα ελληνικά σε κάποιο σινεμά δίπλα σας. Όχι και η καλύτερη παραγωγή.

Πρόκειται για μια περιπέτεια κινουμένων σχεδίων που έρχεται από τη Βραζιλία, δια χειρός Rafael Ribas. Ο Λίνο είναι ένας διασκεδαστής σε παιδικά πάρτι που δεν αντέχει άλλο τη ρουτίνα του και το γάτο-κοστούμι του. Αποφασίζει έτσι να ζητήσει βοήθεια από έναν όχι και τόσο ταλαντούχο μάγο που τον μεταμορφώνει σε αυτό που μισεί περισσότερο: το κοστούμι του.

Σκηνοθεσία: Ραφαέλ Ρίμπας

Σενάριο: Ραφαέλ ΡίμπαςΔιάρκεια: 93 λεπτάΔιανομή: Tanweer

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments