Πολιτική

Αναβρασμός στο Μαξίμου εν αναμονή του ανασχηματισμού

Αναβρασμός στο Μαξίμου εν αναμονή του ανασχηματισμού
Πυρετός στο Μαξίμου από το πρωί με τον επικείμενο ανασχηματισμό να ανακοινώνεται, εκτός απροόπτου, το βράδυ. Όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά.

Την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου πέρασαν το πρωί, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος οι οποίοι για περίπου δύο ώρες συζητούσαν με τον Αλέξη Τσίπρα, εν αναμονή του ανασχηματισμού

Πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να σκέπτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να αναλάβει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ο κ. Δραγασάκης, στον οποίο έχει απόλυτη εμπιστοσύνη, ωστόσο άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με την αντιπροεδρία της κυβέρνησης, σε μια τέτοια περίπτωση. 

Αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι τα τηλεφωνήματα στους υπουργοποιήσιμους θα ξεκινήσουν αργά το μεσημέρι.

Μείζον ζήτημα το πρόσωπο που θα  αντικαταστήσει τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, ο οποίος παραιτήθηκε μετά το αποκάλυψη για το επίδομα ενοικίου που έπαιρνε η σύζυγός του και αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου.

Τα σενάρια που έληξαν άδοξα

Το όνομα που έχει ακουστεί περισσότερο από όλα τα άλλα είναι αυτό του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος βρίσκεται ήδη στο συγκεκριμένο υπουργείο, έχει πολύ καλή γνώση του χαρτοφυλακίου και είναι ένα από τα πρόσωπα της νέας γενιάς πολιτικών που εμπιστεύεται ο πρωθυπουργός.

Ωστόσο, πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν πως ίσως ο κ. Χαρίτσης να μην αναβαθμιστεί ακόμα (καθώς ο σημερινός ανασχηματισμός θα είναι μικρός) και να αναλάβει καθήκοντα υπουργού μετά την έξοδο από το μνημόνιο. Τότε ο κ. Τσίπρας θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό εκλογικής μάχης και θα βάλει μπροστά τα νέα στελέχη που ανέδειξε, όπως οι κ. Αλέξης Χαρίτσης και Δημήτρης Λιάκος.

Ένα ακόμα στέλεχος της κυβέρνησης και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ακούστηκε ως υποψήφιος αντικαταστάτης του Δημήτρη Παπαδημητρίου. Ωστόσο, η περίπτωση να αλλάξει υπουργείο φαίνεται δύσκολη, γιατί ο ίδιος δεν δείχνει να το επιθυμεί και διότι ενδεχομένως να έχουν εκφραστεί κάποιες αντιρρήσεις από την πλευρά του Ευκλείδη Τσακαλώτου. 

Ένα τρίτο πρόσωπο που είχε περάσει από τη θέση του κ. Παπαδημητρίου και φαίνεται να επιθυμεί την επιστροφή του στο υπουργείο Οικονομίας είναι ο νυν υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Σταθάκης είχε διατελέσει υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Αύγουστο του 2015 και τον Σεπτέμβριο του 2015 ανέλαβε υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού στην κυβέρνηση, έως τις 5 Νοεμβρίου του 2016, που βρέθηκε στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Πάντως η περίπτωσή του, αν και έχει ακουστεί, δεν φαίνεται να προχωράει. 

Άλλα δύο ονόματα που ακούστηκαν για τη θέση του υπουργού Οικονομίας, αλλά απορρίφθηκαν σχεδόν αμέσως, ήταν αυτά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα.

Η περίπτωση του κ. Δραγασάκη είναι πάρα πολύ δύσκολη, καθώς θεωρείται απίθανο να φύγει από την αντιπροεδρία για να αναλάβει κάποιο χαρτοφυλάκιο.

Σε ό,τι αφορά τον κ. Πιτσιόρλα, αν και το όνομά του ακούστηκε, φαίνεται πως δεν αποτελεί τη λύση που αναζητά ο πρωθυπουργός για τη θέση του υπουργού Οικονομίας. 

Θεωρείται επίσης βέβαιο ότι ο κ. Τσίπρας με τις επιλογές του θα επιχειρήσει εσωκομματικά ανοίγματα στους 53+, ενώ αναμένονται και τα πρόσωπα που θα επιλέξει για να σηματοδοτήσει τη διεύρυνση. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments