Πολιτική

Αλέξης Τσίπρας: Η ομιλία του πρωθυπουργού στο 3ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Αλέξης Τσίπρας: Η ομιλία του πρωθυπουργού στο 3ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Οι εργασίες στο 3ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ξεκίνησαν χθες.

Στους Δελφούς βρέθηκε το βράδυ της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μίλησε στο 3ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του τόνισε ότι είναι "Ιδιαίτερη η χαρά και η τιμή που μου γίνεται να συμμετέχω στις εργασίες του".

Σημεία της ομιλίας του:

-Η φετινή διοργάνωση αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να παρουσιάσω κάποιες σκέψεις που αφορούν τη νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα μετά από τρία χρόνια προσπάθειας και να αναλύσω τη στρατηγική μας για την επόμενη μέρα.

-Διαμορφώσαμε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό που περιλαμβάνει τον αναπτυξιακό νόμο, κίνητρα για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων.

-Η χώρα που είχε καταστεί συνώνυμο του χρόνιου δημοσιονομικού εκτροχιασμού, εξήλθε από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και από το 16 και μετά κατορθώνει κάθε χρόνο υψηλότερα από τους στόχους του προγράμματος πρωτογενή πλεονάσματα.

-Η ανάπτυξη δεν εξαγγέλλεται με διαγγέλματα, χρειάζεται δουλειά, προσπάθεια σύνθεσης απόψεων και προτάσεων που να αναδεικνύουν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του κάθε τόπου ξεχωριστά.

-Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι σήμερα η Ελλάδα γίνεται μια χώρα πιο φιλική και πιο αξιόπιστη στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, λιγότερο γραφειοκρατική.

-Δεν θα ήταν υπερβολή να επαναλάβω ότι είμαστε όπως λένε στην καθομιλουμένη των αγορών και των επενδυτών the next big thing στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη.

-Τα τρία τελευταία χρόνια δώσαμε ένα μεγάλο και πολλές φορές άνισο αγώνα σε αντίξοες συνθήκες με στόχο όχι μόνο να σταματήσουμε την καταστροφή αλλά και να θεραπεύσουμε τις αιτίες που την προκάλεσαν.

-Βρισκόμαστε στο σημείο όπου είναι ορατό το νήμα του τερματισμού κι αυτό που χρειάζεται είναι να προετοιμαστεί η επόμενη μέρα για τον τόπο.

-Απαιτείται μια νέα αντίληψη διακυβέρνησης, νέα κουλτούρα στο πολιτικό σύστημα, ένας αέρας ανανέωσης στα πολιτικά πράγματα που θα ξαναδίνει νόημα στην αξία της δημοκρατικής συμμετοχής και θα εμπνέει εμπιστοσύνη στους πολίτες για τους θεσμούς.

-Καταφέραμε να αναδείξουμε τη χώρα μας ως δύναμη συνεργασίας και συνανάπτυξης στα Βαλκάνια και ειρήνης στη ΝΑ Μεσόγειο, επιδιώκοντας να λύσουμε χρόνια θέματα όπως το Κυπριακό και με τους γείτονές μας το ονοματολογικό.

-Δώσαμε απτά δείγματα του νέου πολιτικού ήθους που θέλουμε για τη χώρα: Με τη στάση μας στο μεταναστευτικό, όπου αποκομίσαμε το διεθνή έπαινο. Προτάσσοντας τον ανθρωπισμό κόντρα στον εγχώριο συντηρητισμό, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό.

-Η τραγωδία της ελληνικής κρίσης πρέπει να κλείσει με την απόδοση των ευθυνών, γιατί αλλιώς δεν γίνεται να πάμε παρακάτω. Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε ριζικά τα συστημικά αίτια της διαφθοράς.

-Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κάθε στιγμή, ώστε να μην παρεκκλίνουμε από τις αξιακές μας σταθερές.

-Στη διάρκεια τς μεταπολίτευσης, διαμορφώθηκε μια αποκομμένη κυβερνητική ελίτ που πολλές φορές με αλαζονεία και κυνισμό, μεταχειρίστηκε το λαϊκό αίσθημα με μεθόδους κατευνασμού, εκτόνωσης κι επικοινωνιακού αποπροσανατολισμού.

-Είμαστε, στο τελικό στάδιο επεξεργασίας του δικού μας μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού σχεδίου και με βάση την αποτελεσματικότητά μας θα πρέπει να κριθούμε από τους πολίτες και τους εταίρους μας.

-Ισχυρή Ελλάδα σημαίνει και ισχυρά ευρωπαϊκά σύνορα και το ανάποδο. Αν θέλουμε ισχυρά ευρωπαϊκά σύνορα πρέπει να έχουμε μια Ελλάδα, ισχυρή ικανή να πατάει στα πόδια της.

-Έχουμε καταστήσει σαφές ότι μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα σεβαστούμε τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει αλλά ταυτόχρονα διεκδικούμε την ανάκτηση της αυτονομίας μας, στον καθορισμό της οικονομικής μας πολιτικής.

-Η επόμενη μέρα και η έξοδος από τα προγράμματα στήριξης, εκτός από την επιτυχή ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, θα βασίζεται και στα αναγκαία μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους και αυτή είναι η δέσμευση των εταίρων μας.

-Το μέλλον δεν μπορούμε παρά να το διαμορφώσουμε όλοι μαζί και δεν μπορεί παρά να ανήκει και σ’όλους μας. Απευθύνω πρόσκληση για έναν ουσιαστικό διάλογο. Να συνθέσουμε απόψεις για το μέλλον του τόπου μας.

– Δεν αρκεί η ευκολία, όπως η εύκολη απάντηση για παράδειγμα για μείωση φορολογικών συντελεστών, που σίγουρα πρέπει να γίνουν, ως δήθεν πανάκεια για την επίλυση των προβλημάτων της χώρας και χωρίς μάλιστα απαντήσεις για το πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί δίχως περαιτέρω ζημιές και περικοπές στο εύθραυστο κοινωνικό κράτος, δεδομένων των δημοσιονομικών περιορισμών της χώρας.

-Οι εύκολες εξαγγελίες δεν μπορούν να ξεγελάσουν κανένα. Είναι τόσο παλαιοκομματικές όσο ακούγονται.

-Και οι επενδυτές και οι πολίτες ξέρουν καλά ότι η προϋπόθεση για να επουλωθούν οι πληγές της κρίσης είναι η Ελλάδα να μη γυρίσει πίσω στις σπατάλες και τις ρεμούλες να μη γυρίσει πίσω στις πολιτικές που οδήγησαν στη χώρα στα ελλείμματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments