Πολιτική
pagenews.gr / Πολιτική / Προκαταρκτική για Πολάκη, Κουρουμπλή και Ξανθό – Live η συζήτηση
Προκαταρκτική για Πολάκη, Κουρουμπλή και Ξανθό – Live η συζήτηση | Pagenews.gr
Pagenews Team 8 Μαρτίου 2018, 13:00 8 Μαρτίου 2018, 13:00

Ξεκίνησε στην Ολομέλεια η συνεδρίαση με αντικείμενο τη συζήτηση και λήψη απόφασης επί της προτάσεως που έχουν καταθέσει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και 73 βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος της απιστίας περί την υπηρεσία σε συνδυασμό με τις διατάξεις περί καταχραστών του δημοσίου χρήματος, από τους Π. Κουρουμπλή, Α. Ξανθό και Π. Πολάκη, σχετικά με την τιμολόγηση φαρμάκων και την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης. 

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, η ολομέλεια θα αποφασίσει με μυστική ψηφοφορία. Η ψηφοφορία θα είναι αυτοτελής, για κάθε πολιτικό πρόσωπο, και θα διεξαχθεί σε τρεις ψηφοδόχους.

Ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τασούλα: Ασπίδα της κυβέρνησης η λάσπη και η συκοφαντία

«Εάν είστε από άλλο υλικό, όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα πρέπει ακόμα και ως δείγμα εμπράκτου μετανοίας, να ψηφίσετε τη σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, ως δείγμα στοιχειώδους ευθιξίας την οποία έχει επιδείξει κατ΄ επανάληψη στο παρελθόν η ΝΔ, καθώς δεν ψήφισε αρνητικά στη συγκρότηση εξεταστικών και προανακριτικών επιτροπών για φερόμενες κατηγορίες» είπε ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τασούλας, απευθυνόμενος στα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, και πρόσθεσε ότι το «άλλο υλικό περιλαμβάνει την ευθιξία η οποία είναι συνώνυμη με το φιλότιμο».

Ο Κώστας Τασούλας που έκανε την αγόρευσή του, παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογράμμισε ότι σήμερα η ΝΔ φέρνει ενώπιον της ολομέλειας πρόταση σύστασης προκαταρκτικής επιτροπής για τους υπουργούς κυρίους Κουρουμπλή, Ξανθό και Πολάκη για τα φερόμενα αδικήματα της απιστίας τελεσθέντα με τις επιβαρυντικές περιπτώσεις του νόμου που αφορούν τους καταχραστές του Δημοσίου, διότι υπήρξε αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης το 2015 δια παραλήψεως, και αυτό διότι το 2015 ο κ. Κουρουμπλής και ο κ. Ξανθός δεν φρόντισαν να υπογραφούν οι αποφάσεις για τον καθορισμό τιμών που είχαν αποφασιστεί νομοθετικά το 2013 με στόχο τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Η παράλειψη αυτή της τιμολόγησης το 2015 επέφερε αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης για το Δημόσιο» είπε ο Κώστας Τασούλας σημειώνοντας ότι «με βάση έγγραφο που συσχετίζεται από την εισαγγελία διαφθοράς στη δικογραφία οι τρεις υπουργοί φέρονται να έχουν προβεί σε καταστρατηγήσεις του νόμου περί ρύθμισης τιμών των φαρμάκων που επέφεραν το 2016 ζημία τουλάχιστον 40 εκατομμυρίων στο δημόσιο ταμείο και τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων στους ιδιώτες που έκαναν χρήση φαρμάκων. Φέρονται, επίσης, να έχουν διαπράξει αδικήματα που κατατείνουν στην αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, διότι με εγκύκλιο που έχει υπογράψει ο κ. Κουρουμπλής αντικατέστησε, στην απαίτηση για συνταγογράφηση τη δραστική ουσία και επανέφερε στο καθεστώς της συνταγογράφησης τη βάση της εμπορικής ονομασίας του φαρμάκου».

«Η επίκληση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για "όλα στο φως" εξαντλείται στη λάσπη προς τους πολιτικούς αντιπάλους» κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία ο εισηγητής της ΝΔ σημειώνοντας ότι δεν έγιναν αποδεκτές από την κυβερνητική πλειοψηφία, οι προτάσεις για έρευνα αναφορικά με τα capital control και την επιβολή του 3ου Μνημονίου που επέφεραν συγκλονιστική ζημία στη χώρα και τον ελληνικό λαό και που με τελευταίες εκτιμήσεις η ζημία αυτή ανέρχεται στα 200 δισ ευρώ».

Δεν τόλμησε, όπως είπε, η κυβερνητική πλειοψηφία να δεχθεί έρευνα για τον Πάνο Κάμμενο και την εμπλοκή του στην πώληση στρατιωτικού υλικού στη Σ. Αραβία ούτε και για την εμπλοκή στην υπόθεση του Noor Ι. Και αυτή τη στάση επέδειξε η κυβερνητική πλειοψηφία, είπε ο Κώστας Τασούλας, αν και η ΝΔ ψήφισε όλες τις προτάσεις για εξεταστικές και προανακριτικές που ήρθαν στη Βουλή αυτή την περίοδο, δηλαδή την επιτροπή για τον Γιάννο Παπαντωνίου, για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, για την υγεία, την προκαταρκτική για τη NOVARTIS που εξελίσσεται στην ουσία σε μια καταστρατήγηση της απόφασης της Βουλής και εργαλειοποίηση του κακόφημου καταφυγίου της παραγραφής.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιεί τα πάντα, χρησιμοποιεί ως ασπίδα τη λάσπη και τη συκοφαντία για να κρύψει ότι η οικονομία σέρνεται, να κρύψει την οικοδόμηση του κομματικού κράτους, να κρύψει την εύνοια προς συγγενείς» κατέληξε ο κ. Τασούλας.

Κίνηση αντιπερισπασμού για να βγει η ΝΔ από τα σκάνδαλα που έρχονται στην επιφάνεια, είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπ. Λάππας

«Κίνηση αντιπερισπασμού για να βγει η ΝΔ από τη σωρεία των σκανδάλων που βγαίνουν κάθε μέρα στην επιφάνεια» χαρακτήρισε την πρόταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας. Επί της ουσίας του περιεχομένου της πρότασης, ο κ. Λάππας ανέφερε ότι αυτή δεν έχει κανένα νομικό ούτε κοινοβουλευτικό έρεισμα, δεδομένου ότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί, αφού μεσολάβησαν δύο Σύνοδοι (Ιανουάριος έως Σεπτέμβριο 2015, που ήταν υπουργός ο Π. Κουρουμπλής). Επίσης, επικαλέστηκε τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, σύμφωνα με τον οποίο, εφόσον ο εισαγγελέας δεν πει ότι συντρέχουν εξαιρετικοί λόγοι να παραμείνει ο φάκελος ανοιχτός, η υπόθεση τίθεται στο αρχείο.

Ακόμη, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως η πρόταση της ΝΔ βασίζεται σε μια ανώνυμη καταγγελία, κατά την οποία αυτός που καταγγέλλει αναφέρεται σε «μεγάλο σκάνδαλο που ταλανίζει τη χώρα» και διερωτήθηκε: «Ο κ. Σαμαράς και ο κ. Γεωργιάδης, που υπέγραψαν την πρόταση, συμφωνούν ότι είναι μεγάλο σκάνδαλο; Πρέπει να το διερευνήσουμε, ή όχι; Η υποκρισία δεν έχει όρια, δεν έχει μέγεθος».

Τέλος, σημείωσε ότι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών είναι πολιτικό δημιούργημα του παλαιού πολιτικού συστήματος και ότι οι διατάξεις του αποσκοπούν στο να μην αποκαλυφθούν ποτέ αδικήματα και σοβαρά εγκλήματα. «Οι διατάξεις αυτές είναι κατάπτυστες και έχουν τον χαρακτήρα του προνομιακού καθεστώτος απονομής δικαίου» είπε ο κ. Λάππας.

Λαμβάνοντας αφορμή από τον εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Τασούλα, ο οποίος υποστήριξε ότι η προανακριτική για την υπόθεση Novartis πάει για κουκούλωμα και οδηγείται σε παραγραφή που μεθοδεύει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Λάππας υπενθύμισε ότι όταν ανάμεσα στο αδίκημα και τη συζήτηση στην Επιτροπή έχουν μεσολαβήσει δύο Σύνοδοι, τότε το αδίκημα υποπίπτει σε παραγραφή. «Άρα οποιοδήποτε αδίκημα κρίνει η προανακριτική ότι γίνεται κατά την άσκηση των καθηκόντων, αυτό είναι παραγεγραμμένο. Αυτό επιδιώκουν τα πολιτικά κόμματα, που άλλη στάση είχαν πριν με τον κ. Παπαντωνίου. Αυτό δεν θα γίνει. Εμείς θα διερευνήσουμε τα πάντα, όσα πρέπει να διερευνήσουμε και θα φροντίσουμε η δικογραφία να πάει στην τακτική Δικαιοσύνη. Γιατί μόνον εκεί δεν υπάρχει παραγραφή, μόνο εκεί υπάρχει διερεύνηση και μόνον εκεί υπάρχει τιμωρία των ενόχων. Και, αν θέλετε να το αποφύγετε, δεν θα το αποφύγετε» απηύθυνε προς την πτέρυγα της ΝΔ.

Το ΚΚΕ δεν θα βάλει πλάτη στον αποπροσανατολισμό που επιχειρούν, δηλώνει ο Ν. Καραθανασόπουλος

«Η σημερινή πρόταση της ΝΔ πρέπει να κάνει την κυβέρνηση να τρίβει τα χέρια της» σχολίασε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, και εκτίμησε ότι αυτή η πρόταση «διευκολύνει την κυβέρνηση να συσκοτίσει τον πραγματικό υπεύθυνο για τα προβλήματα του λαού, να αποπροσανατολίσει τον λαό από τις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή, από την ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στους αμερικανονατοϊκούς και ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, την αναβάθμιση του ρόλου του ΝΑΤΟ και της Αμερικής στην περιοχή μας».

«Στην προηγούμενη συζήτηση που έγινε για τη συγκρότηση προκαταρκτικής επιτροπής για τη NOVARTIS, οι εκπρόσωποι της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ, είχαν ξεσηκώσει κουρνιαχτό ότι αυτή βασιζόταν σε καταγγελίες ανώνυμων μαρτύρων. Σήμερα η ΝΔ αλλά και το ΠΑΣΟΚ, κάνουν ένα βήμα παραπέρα. Στηρίζουν τη σύσταση ειδικής προκαταρκτικής επιτροπής, σε ανώνυμες καταγγελίες» είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και υπογράμμισε ότι αυτό είναι «ένα βήμα παραπέρα στον εκχυδαϊσμό και στον εκφυλισμό της υπόθεσης αυτής».

«Εμείς, ως κόμμα, είχαμε δηλώσει και από την προηγούμενη φορά ότι δεν θα νομιμοποιήσουμε τις οποιεσδήποτε διαδικασίες εκφυλισμού της λειτουργίας της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, δεν θα νομιμοποιήσουμε με τη στάση μας και την παρουσία μας τη συσκότιση των πραγματικών υπευθύνων και των πραγματικών ζητημάτων» είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος για την επιτροπή για τη NOVARTIS και πρόσθεσε πως «φάνηκε ότι πολύ γρήγορα το ΚΚΕ επιβεβαιώνεται» καθώς «ήδη, με ευθύνη των βουλευτών της πλειοψηφίας, η προκαταρκτική επιτροπή οδηγείται σε εκφυλιστικές διαδικασίες στη λογική του αν έχει αρμοδιότητα ή όχι στο να εξετάσει τα συγκεκριμένα σκάνδαλα, κάτι που ξαφνικά ανακάλυψαν μόλις 15 ημέρες μετά τη σύσταση της προκαταρκτικής επιτροπής, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ».

«Θέλουμε να υπάρξει πλήρης και ουσιαστική λειτουργία της προκαταρκτικής επιτροπής, θέλουμε να εξεταστούν όλα τα αδικήματα ασχέτως αν κάποια τυπικά μπορεί να έχουν παραγραφεί, άλλωστε με αυτό τον τρόπο μπορούμε να βγάλουμε απέξω τα όποια εμπόδια θέτει ο κατάπτυστος νόμος περί ευθύνης υπουργών. Πρέπει να εξεταστεί το σύνολο των μαρτύρων, ακόμη και αυτοί που είναι προστατευόμενοι, με τη φυσική τους παρουσία και με ονοματεπώνυμα» είπε ο κ. Καραθανασόπουλος για να καταλήξει: «Εμείς το λέμε καθαρά: όπως δεν θα βάλουμε πλάτη να νομιμοποιήσουμε τις εκφυλιστικές κατευθύνσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας για την ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για τη NOVARTIS, έτσι και δεν θα βάλουμε πλάτη στη σημερινή ψηφοφορία, στους σχεδιασμούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με τη συγκεκριμένη πρόταση, που αποπροσανατολίζει τον λαό από τα πραγματικά προβλήματα και τις αιτίες τους».

Ετικέτες: 


2018