Πολιτική
pagenews.gr / Πολιτική / Το μήνυμα του Νίκου Αναστασιάδου για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821
Το μήνυμα του Νίκου Αναστασιάδου για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 | Pagenews.gr
Pagenews Team

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι έχει εκδηλώσει την απόλυτη προθυμία και αποφασιστικότητα για ένα δημιουργικό διάλογο με την τουρκοκυπριακή κοινότητα, αλλά και για ένα έντιμο διάλογο με την Τουρκία, προκειμένου να επιτευχθεί μια λύση του Κυπριακού, που θα κατοχυρώνει την πλήρη ανεξαρτησία και κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Και για να το πετύχουμε τούτο χρειάζεται, επιτέλους, ο όποιος ομφάλιος λώρος μας δένει με τις όποιες εγγυήτριες δυνάμεις να αποκοπεί», τόνισε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σε χαιρετισμό στην δεξίωση, που παρέθεσε ο Έλληνας πρεσβευτής Ηλίας Φωτόπουλος, για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, ο Κύπριος πρόεδρος είπε ότι τείνει χείρα φιλίας, αλλά και κατανόησης προς τους Τουρκοκύπριους. Η επίλυση του Κυπριακού, επεσήμανε, θα είναι εκείνη που θα βοηθήσει, «ώστε να υπάρξουν άριστες σχέσεις και με την Τουρκία, αλλά και για τις προοπτικές της Τουρκίας είτε όσον αφορά τους ευρωπαϊκούς της προσανατολισμούς, είτε σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές της ανάγκες».

Εξάλλου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι ο κυπριακός λαός βιώνει και εμπνέεται καθημερινά από τις αξίες και τα ιδανικά, που συνέθεσαν την Εθνική Παλιγγενεσία του ’21, και αντλεί κουράγιο και σθένος στον δικό του συνεχιζόμενο αγώνα επιβίωσης, νιώθοντας δίπλα του την ανιδιοτελή υποστήριξη της Ελλάδας, τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. «Για αυτή τη στήριξη εκφράζουμε για μία ακόμη φορά τις βαθύτατες μας ευχαριστίες», δήλωσε.

Επίκεντρο των εορτασμών ήταν η Λευκωσία, όπου τελέστηκε στον ιερό ναό Παναγίας Φανερωμένης πανηγυρική δοξολογία, στην οποία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. Παρέστησαν ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης, ο πρεσβευτής της Ελλάδος, υπουργοί, αρχηγοί πολιτικών κομμάτων και άλλοι επίσημοι.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος έστειλε το μήνυμα ότι συνεχίζεται η προσπάθεια για έντιμη, αξιοπρεπή και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, η οποία θα επανενώνει πραγματικά το λαό και την Κύπρο.

«Δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή», τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι προτεραιότητα είναι μια λύση, «ανθεκτική, που θα διασφαλίσει τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, θα εξασφαλίσει σταθερότητα στην Κύπρο και την περιοχή και θα επιτρέψει συμμαχίες και συνθήκες συνδημιουργίας για το καλό όλων».

Μετά την δοξολογία ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης και ο Έλληνας πρεσβευτής παρακολούθησαν την παρέλαση μαθητών, σπουδαστών, φοιτητών, προσκόπων και παλαιών πολεμιστών από εξέδρα μπροστά από το οίκημα της ελληνικής πρεσβείας.

Ετικέτες: 
2018