Διεθνή

Η ΕΕ… στρίμωξε την Τουρκία για Αιγαίο, ΑΟΖ και Έλληνες στρατιωτικούς

Η ΕΕ… στρίμωξε την Τουρκία για Αιγαίο, ΑΟΖ και Έλληνες στρατιωτικούς
Ολοκληρώθηκε στη Βάρνα η συνάντηση μεταξύ του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ και του Τούρκου προέδρου Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν, παρουσία του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Τουσκ: Ανησυχούμε για τις ενέργειες της Τουρκίας. Ερντογάν: Οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να συμπεριληφθούν ισότιμα σε ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο.

Τις σοβαρές ανησυχίες για τις ενέργειες της Τουρκίας σε ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο αλλά και για την παρατεινόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτών εκφράζει η Ε.Ε. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας, στη Βάρνα της Βουλγαρίας, παρόντος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έθεσε στο τραπέζι τις σοβαρές ανησυχίες της ΕΕ για τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Αγκυρας σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, καθώς και για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη.

Παράλληλα, ο κ. Τουσκ επεσήμανε ότι η ΕΕ στέκεται «ενωμένη» πίσω από την Κύπρο ως προς το δικαίωμά της να εξερευνήσει και να εξορύξει φυσικές πηγές ενέργειας στην ΑΟΖ της. Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτό είναι σημαντικό για την επανένωση της Κύπρου προς όφελος και των δυο πληθυσμών, αλλά και για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας

Ταυτόχρονα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε την ανησυχία της για τις ενέργειες της Τουρκίας στη Συρία και ειδικά στο Αφρίν, για την κλιμάκωση της έντασης και τον εκτοπισμό πληθυσμού. Σημείωσε δε ότι πρέπει να αποφευχθεί με ευθύνη της Τουρκίας να προστατεύσει τον πληθυσμό και να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή.

«Ανησυχούμε με κάποιες από τις μεθόδους που υπονομεύουν τις ελευθερίες και το κράτος δικαίου» πρόσθεσε ο Τουσκ, αναφερόμενος στην πολιτική της Τουρκίας.

Τι είπε για τους δύο στρατιωτικούς ο Γιούνκερ

«Η Τουρκία πρέπει να βελτιώσεις τις σχέσεις της με μέλη της ΕΕ, ιδιαίτερα με την Ελλάδα και την Κύπρο. Είναι εκ των ων ουκ άνευ για να αποδείξει ότι έχει κάνει πρόοδο». Αναφερόμενος στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς επεσήμανε ότι «πρέπει να γίνουν προσπάθειες για να λυθεί το πρόβλημα σε φυσιολογικό χρόνο» προσθέτοντας ότι παράλληλα πρέπει να επανεξετάσει ο Ερντογάν την στάση του και για τις φυλακίσεις δημοσιογράφων.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Κομισιόν πήρε ξανά τον λόγο και είπε για το ίδιο θέμα: «Εμπιστευόμαστε τις τουρκικές αρχές ότι θα λύσουν αυτό το θέμα με δίκαιο τρόπο. Ελπίζω ότι το θέμα θα λυθεί πριν από το Ορθόδοξο Πάσχα». 

Ερντογάν: Θα ήταν λάθος να απομονωθεί η Τουρκία

Απαντώντας ο Ερντογάν υποστήριξε ότι «η Τουρκία σέβεται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα» προσθέτοντας μάλιστα ότι «είναι κάτι προφανές από τα γεγονότα στην απόπειρα πραξικοπήματος». Προανήγγειλε δε ότι «θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις μας εναντίον τρομοκρατών».

Ο Τούρκος πρόεδρος εμφανώς ενοχλημένος από την κριτική που δέχθηκε για το θέμα της κυπριακής ΑΟΖ και να εμπόδια που θέτει η Αγκυρα, προειδοποίησε ότι «θα ήταν λάθος να απομονωθεί η Τουρκία» καθώς είναι «σημαντικός εταίρος στρατηγικής σημασίας για την ΕΕ». Εσπευσε να προσθέσει μάλιστα: «Αν η ΕΕ δεν σταματήσει να είναι ιδιαίτερα επικριτική για συγκεκριμένα μέλη της δεν θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας».

Ζήτησε μάλιστα από τα μέλη της ΕΕ «να ενεργούν δίκαια» σημειώνοντας πως «οι εξορύξεις στην Κύπρο πρέπει να γίνουν με σεβασμό του διεθνούς δικαίου».

Γιούνκερ: Ειλικρινής και ανοιχτός διάλογος

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι θα ήθελε η Τουρκία να αποτελέσει έναν πραγματικό στρατηγικό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόσθεσε ότι η ΕΕ και η Τουρκία χρειάζεται να έχουν έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο, έχουν πολλά κοινά συμφέροντα, αλλά και κοινές προκλήσεις στις οποίες χρειάζεται να εργαστούν μαζί.

Επιπρόσθετα, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε την αντίθεσή του στην «απλοϊκή και επιφανειακή» ιδέα της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments