Πολιτισμός

Το www.pagenews.gr στην επίσημη πρεμιέρα “Diavol Kommandant” (pics)

Το www.pagenews.gr στην επίσημη πρεμιέρα “Diavol Kommandant” (pics)
Το www.pagenews.gr στην πρεμιέρα της κωμωδίας "Diavol Kommandant" - Οι διάσημοι καλεσμένοι.

Το Pagenews.gr αγαπά τις τέχνες και τα γράμματα. Γι’ αυτό η ενότητα Πολιτισμός εμπεριέχει ό,τι καλύτερο παρουσιάζεται στη χώρα μας προκειμένου να αισθάνεστε ασφαλείς καθώς οι επιλογές μας είναι ποιοτικές κι αξίζουν την προσοχή σας.

Γράφει η Έπη Τρίμη

Μια εκ των παραστάσεων του επιβάλλεται να μη χάσετε παίζεται αυτήν την περίοδο στο Θέατρο Λύχνος και είναι μια καυστική και επίκαιρη κωμωδία με τον ομώνυμο τίτλο «Diavol Kommandant». Το κείμενο έχει επιμεληθεί η Μαριάννα Κυριακάκη, η θαυμάσια σκηνοθεσία ανήκει στο Μάνο Αντωνίου και η μουσική στο Σταμάτη Χρήστου.

Νοητά μεταφερόμαστε στην Αθήνα της περιόδου 1943-1944 που σκιαγραφεί με άλλοτε κωμικό κι άλλοτε τραγικό τρόπο την καθημερινότητα των ανθρώπων στην Αθήνα στα δύο τελευταία χρόνια της Γερμανική Κατοχής.

Πολλοί αντάρτες κι άμαχοι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις ΕΛΑΣ-ΕΔΕΣ το 1943-1944. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα θύματα αυτών των εμφυλίων συγκρούσεων αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία των απωλειών. Η εμφάνιση φοβερής πείνας αποδεκάτιζε τον πληθυσμό.

Υπήρχε ουσιαστικά γερμανική διοίκηση αφού η ιταλική υπάκουε στις εντολές των Γερμανών. Και οι δύο κατακτητές πάντως φέρθηκαν στους Έλληνες με την ίδια και μεγαλύτερη σκληρότητα απ’ αυτήν των Βουλγάρων, αν και οι Ιταλοί πολλές φορές υπήρξαν πιο ανεκτικοί. Τα δε είδη πρώτης ανάγκης ανέβηκαν την εποχή εκείνη 50.000 φορές ενώ οι μισθοί μόνο 2.000 φορές.

Βέβαια κάτι ανάλογο ζει και σήμερα η χώρα και γι’ αυτό επιβάλλεται να γνωρίζουμε καλά την ιστορία μας, να σεβόμαστε το παρελθόν μας και να μην έχουμε μνήμη ψαριού.

Μέσα από κωμικά στοιχεία η παράσταση -σε δεύτερη ανάγνωση -έχει και πολλά τραγικά γεγονότα που πέρασαν από τον σκηνοθέτη ξυστά στο θεατή. Πρόκειται για μια ωραία ερμηνεία όλων των συντελεστών αλλά και για μια εξαιρετική στιγμή ώστε χρονικά να ανέβει η εν λόγω παράσταση θεατρικά.

Υπόθεση:

«Η ιστορία διαδραματίζεται την περίοδο 1943-1944 της Γερμανικής Κατοχής σε μια ταβέρνα στην Πλάκα με θέα την Ακρόπολη. Ο Λευτέρης και η Ζωή είναι δυο αδέρφια, ιδιοκτήτες της ταβέρνας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν με διαφορετικό τρόπο τις συνθήκες της γερμανικής κατοχής. Ο Λευτέρης φαίνεται να υποτάσσεται ενώ η Ζωή θυμώνει συνεχώς μαζί του και προσπαθεί να τον επαναφέρει στον "ίσιο" δρόμο για να αγωνιστεί κι εκείνος, συντασσόμενος στην Αντίσταση. Τα πράγματα κλιμακώνονται οριακά καθώς ο υποδιοικητής της Γκεστάπο στην Αθήνα, Καρλ Φον Ζόριμπλε, αποφασίζει να κάνει την ταβέρνα στέκι Ελλήνων και Γερμανών όπου θα αποθεωθεί το Γ΄ Ράιχ υπό τη σκιά της Ακροπόλεως. Σε όλα αυτά εμπλέκεται και η αντιστασιακή ομάδα στην οποία ανήκουν οι ήρωες της ιστορίας».

Ποιοι επώνυμοι παρευρέθησαν στην πρεμιέρα:

Το μικρό υπέροχο θεατράκι επισκέφτηκαν οι: Σπύρος Μπιμπίλας, Κώστας Βεντσάνος, Αθηνά Μαυρομάτη, Στέλλα Παπαδημητρίου , Φιλίππα Ταμπάρη, Κώστας Αποστολάκης, Ζωή Τηγανούρια, Χάρης Σεπεντζής (Σκηνογράφος – Ενδυματολόγος), Φρίντα Τρύπη (Μουσικός και η Μητέρα Τάνιας Τρύπη), Δέσποινα Στυλιανοπούλου και Μπέσυ Μάλφα και βέβαια όλοι εμείς οι δημοσιογράφοι.

Μετά την επιτυχία που σημειώνει και τη μεγάλη ανταπόκριση του κοινού που γεμίζει κάθε Σάββατο και Κυριακή το θέατρο Λύχνος, το “Diavol Kommandant” συνεχίζει τις παραστάσεις έως και την Κυριακή των Βαΐων 1 Απριλίου 2018.

Ταυτότητα παράστασης:

Κείμενο: Μαριάννα ΚυριακάκηΣκηνοθεσία: Μάνος ΑντωνίουΜουσική: Σταμάτης ΧρήστουΒοηθός σκηνοθέτη: Αναστασία ΚαπάνταηΦωτογραφίες: Γιάννης ΑποστολόπουλοςΕρμηνεύουν οι:Μάνος Αντωνίου (Λευτέρης)Τζίνα Δημητροπούλου (Ζωή)Αντώνης Τζαμαλούκας (Βασίλης)Κατερίνα Οικονομίδη/Αναστασία Καπάνταη (Ματίνα)Μπάμπης Βρακάς (Καρλ Φον Ζόριμπλε)Βαγγέλης Πετρόπουλος (Χαράλαμπος/ Χανς)Ιορδάνης Καλέσης/ Φώτης Τρυφωνόπουλος (κομαντάντε Τονίνο Τόπο)Λύχνος Τέχνης & Πολιτισμού, Χαλκιδικής 83.Τηλέφωνο 2110121686.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το SouSou The Bar σε περιμένει"Η βασίλισσα των ξωτικών" στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής"Ο Αντρειωμένος" στο Θέατρο ΑλκμήνηΗ Σάρα Τζέσικα Πάρκερ εισέρχεται στον κόσμο του βιβλίου

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments