Διεθνή

Ιρλανδία: Δημοψήφισμα στις 25 Μαΐου για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων

Ιρλανδία: Δημοψήφισμα στις 25 Μαΐου για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων
Οι Ιρλανδοί θα ερωτηθούν εάν θέλουν ή όχι να ακυρωθεί η όγδοη τροπολογία του Συντάγματος (1983) με την οποία κατοχυρωνόταν το ισότιμο δικαίωμα στη ζωή της μητέρας και του αγέννητου παιδιού και αντ' αυτού να επιτραπεί στο κοινοβούλιο να θεσπίζει νομοθεσία για τις αμβλώσεις.

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας θα οργανώσει δημοψήφισμα στις 25 Μαΐου με το ερώτημα της φιλελευθεροποίησης ή όχι της νομοθεσίας που αφορά τις αμβλώσεις, όπως ανακοινώθηκε σήμερα.

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια που οι ψηφοφόροι θα έχουν την ευκαιρία να ανατρέψουν έναν από τους σκληρότερους νόμους παγκοσμίως και να νομιμοποιήσουν τις αμβλώσεις.

Η άμβλωση ήταν ανέκαθεν ένα θέμα που δίχαζε την Καθολική κοινωνία της Ιρλανδίας. Η πλήρης απαγόρευση ήρθη μόνο το 2013, όταν επιτράπηκε ο τερματισμός της κύησης στην περίπτωση που κινδυνεύει η ζωή της μητέρας.

Οι ψηφοφόροι θα ερωτηθούν αν επιθυμούν την κατάργηση της όγδοης τροπολογίας του συντάγματος –που ισχύει από το 1983 και διασφαλίζει ίσα δικαιώματα στη ζωή τόσο στη μητέρα όσο και στο αγέννητο παιδί της– και να εξουσιοδοτήσουν το κοινοβούλιο να περάσει ένα νέο νόμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιμένει ο Ερντογάν για Κύπρο και Αιγαίο: "Δεν υποχωρούμε"

Εξαφανισμένη η Μελάνια Τραμπ μετά τις αποκαλύψεις της Στόρμι Ντάνιελς

Ο Τραμπ έκοψε κάθε προσδοκία για τα όπλα με ένα tweet

Πολωνία: Συμφωνία μαμούθ με ΗΠΑ για οπλικά συστήματα

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments