Υγεία

Τριχόπτωση: Τι ισχύει για τους άνδρες και τι για τις γυναίκες

Τριχόπτωση: Τι ισχύει για τους άνδρες και τι για τις γυναίκες
Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες έχουν την τάση να χάνουν ποσότητα αλλά και πάχος από τις τρίχες τους καθώς μεγαλώνουν. Η φαλάκρα ωστόσο δε προκαλείται συνήθως από κάποια ασθένεια, αλλά σχετίζεται με την κληρονομικότητα, τις ορμονικές αλλαγές και τη διαδικασία γήρανσης.

Η τριχόπτωση συνήθως αναπτύσσεται σταδιακά και μπορεί να είναι αποσπασματική ή σε όλο το κεφάλι. Μάλιστα, καθημερινά υπολογίζεται, ότι κάποιος χάνει περίπου 100 τρίχες, την ώρα που το μέσο τριχωτό της κεφαλής έχει περίπου 100.000 τρίχες.

Η κληρονομική τριχόπτωση επηρεάζει περισσότερο τους άνδρες από τις γυναίκες. Μάλιστα, περίπου ο μισός ανδρικός πληθυσμός αρχίζει να δημιουργεί φαλάκρα γύρω στα 30 χρόνια, φτάνοντας σε οριστική ή σχεδόν οριστική φαλάκρα μέχρι την ηλικία των 60 χρόνων. Ποιες είναι οι διαφορές της ανδρικής και της γυναικείας τριχόπτωσης;

Η ανδρική περίπτωση

Η τριχόπτωση στους άνδρες σχετίζεται με τα γονίδια και τις ορμόνες. Συνήθως ακολουθεί ένα μοτίβο συγκεκριμένο, όπου υποχωρεί αρχικά η γραμμή των μαλλιών και ακολουθεί αραίωση στην κορυφή της κεφαλής, εξαιτίας των ορμονών και της γενετικής προδιάθεσης.

Πιο αναλυτικά, κάθε σκέλος της τρίχας «κάθεται» σε μια μικροσκοπική τρύπα (κοιλότητα) στο δέρμα, που ονομάζεται θυλάκιο. Η φαλάκρα σε γενικές γραμμές συμβαίνει όταν ο θύλακας της τρίχας συρρικνώνεται με την πάροδο του χρόνου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν λιγότερα και λεπτότερα μαλλιά.

Τελικά, το θυλάκιο αυτό δεν αναπτύσσει νέα μαλλιά. Ωστόσο, το γεγονός ότι παραμένει ζωντανό, ενισχύει την πεποίθηση ότι δυνητικά θα μπορούσε να εμφανίσει νέες τρίχες.

Η γυναικεία περίπτωση

Στην περίπτωση των γυναικών, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Μια τρίχα μεγαλώνει από το θύλακα της με ένα μέσο ρυθμό περίπου ½ εκατοστό το μήνα. Κάθε τρίχα μεγαλώνει για 2 έως 6 χρόνια, έπειτα «ξεκουράζεται», μετά πέφτει και στη συνέχεια μια νέα τρίχα αρχίζει σύντομα να αυξάνεται στη θέση της.

Η φαλάκρα εμφανίζεται όταν, αφού πέσει η τρίχα, δεν αναπτύσσεται άλλη στη θέση της. Ωστόσο, η γυναικεία φαλάκρα είναι περισσότερο δυσνόητη από την ανδρική και συνήθως σχετίζεται με:

• Γήρανση

• Μεταβολές στα επίπεδα των ανδρογόνων (ανδρικές ορμόνες). Για παράδειγμα, μετά την εμμηνόπαυση, πολλές γυναίκες βρίσκουν ότι η τρίχα στο κεφάλι τους είναι λεπτότερη, ενώ η τρίχα στο πρόσωπο πιο χοντρή.

• Οικογενειακό ιστορικό ανδρικής ή γυναικείας φαλάκρας

• Διάσπαση των μαλλιών (από θεραπείες, στρίψιμο ή τράβηγμα των τριχών, επιπλοκές κατά τη διάρκεια της γέννας)

• Ορισμένες ασθένειες του δέρματος που οδηγούν σε ουλές των θυλάκων των τριχών

• Ορισμένα αυτοάνοσα νοσήματα

• Ορμονικά προβλήματα, όπως η υπερβολική τεστοστερόνη, η υπερβολική ή ελλιπής ύπαρξη θυρεοειδικών ορμονών

• Έλλειψη σιδήρου, βιταμίνης Β (βιοτίνη) ή άλλη ανεπάρκεια βιταμίνης

• Φάρμακα όπως η χημειοθεραπεία και β-αναστολείς

• Ετερόκλητη τριχόπτωση (γυροειδής αλωπεκία)

• Σύφιλη (σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα)

• Προσωρινή πτώση των μαλλιών μετά από μια σοβαρή ασθένεια, χειρουργική επέμβαση ή εγκυμοσύνη.

Συμπτώματα

Το τυπικό μοτίβο της ανδρικής φαλάκρας αρχίζει από τη γραμμή των μαλλιών. Η λεπτή γραμμή σταδιακά υποχωρεί και σχηματίζει ένα σχήμα σαν το γράμμα «Μ». Τελικά η τρίχα γίνεται λεπτότερη, μικρότερη και δημιουργεί ένα σχήμα σαν πέταλο (κάτι σαν το γράμμα «U») γύρω από τις πλευρές του κεφαλιού.

Από την άλλη η αραίωση των μαλλιών στις γυναίκες είναι διαφορετική από εκείνη των ανδρών. Συνήθως, τα μαλλιά λεπταίνουν κυρίως στην κορυφή του τριχωτού της κεφαλής και η τριχόπτωση ξεκινά με μια διεύρυνση στο κέντρο των μαλλιών. Η μπροστινή γραμμή των μαλλιών παραμένει και η τριχόπτωση εξελίσσεται σπάνια σε ολική ή σχεδόν ολική φαλάκρα, όπως στους άνδρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τριχόπτωση: Οι 4 τροφές που βοηθούν να την αντιμετωπίσουμε

Τριχόπτωση: Λάθη που αυξάνουν την απώλεια των μαλλιών

Τριχόπτωση: Πέντε αιτίες που δεν φανταζόσουν ότι οδηγούν σε απώλεια μαλλιών

Κόκκινες τροφές: Πόσο ωφελούν τον οργανισμό μας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments