Ελλάδα

Στη δημοσιότητα τα στοιχεία για το πόσο καθαρός είναι ο Σαρωνικός

Στη δημοσιότητα τα στοιχεία για το πόσο καθαρός είναι ο Σαρωνικός
Έχουν εγκριθεί 51 εκατομμύρια ευρώ για αποζημιώσεις ιδιωτών και επιχειρήσεων.

Μετά τον Δεκέμβριο του 2017, σε όλη την ακτογραμμή της αθηναϊκής Ριβιέρας στο Σαρωνικό δεν υπήρχαν σημαντικά ευρήματα σε ό,τι αφορά την παρουσία πετρελαϊκών υδρογονανθράκων, οι θαλάσσιοι οργανισμοί δεν είχαν επηρεαστεί και δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη καταλοίπων πετρελαιοειδών υδρογονανθράκων στον θαλάσσιο πυθμένα.

Αυτά είναι ορισμένα από τα τελικά συμπεράσματα της επιστημονικής μελέτης του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) για τις επιπτώσεις από το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ, τον Σεπτέμβριο του 2017, που παρουσιάστηκαν σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Ναυτιλίας, παρουσία του υπουργού, Π. Κουρουμπλή, του υφυπουργού, Ν. Σαντορινιού του γγ, Δ. Τεμπονέρα, του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, Στ. Ράπτη και του προέδρου του ΔΣ του ΕΛΚΕΘΕ, Σπ. Μαυράκου.

«Η αντιμετώπιση και διαχείριση του ναυαγίου που έγινε από όλους και ο συντονισμός είχε άμεσο αποτέλεσμα μέσα σε περίπου τρεις μήνες και προλάβαμε καταστάσεις που θα ήθελαν πολύ περισσότερο χρόνο για να ιαθούν» δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας. 

Όπως σημείωσε, αυτό δεν είναι δικό του συμπέρασμα, το υιοθετούν διεθνείς ναυτιλιακοί οργανισμοί αλλά και το Διεθνές Ταμείο Αποζημιώσεων Απορρύπανσης Πετρελαίου, που, όπως είπε, προέγκρινε ήδη 51 εκατ. ευρώ προκειμένου να πληρωθούν ζημίες που έχουν υποστεί ιδιωτικοί φορείς και επιχειρήσεις. 

Σε αυτό το σημείο, ο πρώην γγ του υπουργείου, Διονύσης Καλαματιανός, τόνισε ότι μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί περίπου 100 αιτήσεις στο συγκεκριμένο γραφείο αποζημιώσεων για τη ρύπανση, εκ των οποίων ήδη έχουν διεκπεραιωθεί 36.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σαρωνικός: Τέλος το ψάρεμα – Ανεπανόρθωτη ζημιά για τους ψαράδες

Απορρύπανση στον Σαρωνικό: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες (pics)

"Αγία Ζώνη ΙΙ": Αρχίζουν οι ενέργειες προετοιμασίας για την ανέλκυση του πλοίου

ΥΠΕΝ: Παραδίδεται το παραλιακό μέτωπο του Παλαιού Φαλήρου

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments