Κόσμος
pagenews.gr / Κόσμος / Αναβολή των εκλογών στην Τουρκία ζητά το Συμβούλιο της Ευρώπης – Τι απαντά ο Γιλντιρίμ
Αναβολή των εκλογών στην Τουρκία ζητά το Συμβούλιο της Ευρώπης – Τι απαντά ο Γιλντιρίμ | Pagenews.gr
Pagenews Team

Να αναβάλει τις πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές κάλεσε την Αγκυρα η Επιτροπή Παρακολούθησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, μία πρόταση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Η Επιτροπή εξέφρασε την εκτίμηση ότι διακυβεύεται η νομιμότητα των πρόωρων εκλογών, εξαιτίας της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία. «Να κοιτάζετε τη δουλειά σας», απάντησε ο Τούρκος πρωθυπουργός, σε κοινές δηλώσεις με τον Μαριάνο Ραχόι.

«Η Τουρκία έχει διεξάγει εκατοντάδες διαφανείς, δημοκρατικές εκλογές με συμμετοχή άνω του 85%. Δεν θα διεξαγάγουν αυτοί εκλογές, αλλά η Τουρκία», πρόσθεσε ο Γιλντιρίμ.

Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Παρακολούθησης εξέφρασε βαθιά ανησυχία ότι στην Τουρκία δεν θα διεξαχθούν πραγματικά δημοκρατικές εκλογές και υπογράμμισε ότι διακυβεύεται η νομιμότητα της διαδικασίας. Ακόμη, υπενθύμισε στην Αγκυρα ότι θα πρέπει να τηρεί τις θεμελιώδεις αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης, ανάμεσα σε αυτές τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών.

Μεταξύ άλλων, η Επιτροπή επισήμανε ότι το γεγονός πως οι εκλογές θα γίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα- τον Ιούνιο- δεν αφήνουν στα κόμματα αρκετό χρόνο, ενώ αποδοκίμασε ότι την ημέρα που προκηρύχθηκαν οι εκλογές, η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε την 7η επέκταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει τεθεί σε ισχύ από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

«Είναι αδύνατο να διεξαχθούν πραγματικά δημοκρατικές εκλογές υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης και εν μέσω επιχειρήσεων ασφαλείας στη νοτιοανατολική Τουρκία», σημειώνεται ακόμη και εκφράζεται η ανησυχία ότι η πιθανή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στα εκλογικά τμήματα θα επιδράσει αποτρεπτικά για τους ψηφοφόρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έξαλλος ο Γιλντιρίμ για τους 8 – "Οι εχθροί μας βρίσκουν καταφύγιο στην Ελλάδα

Ξεσαλώνει ο Τούρκος πρέσβης: "Η Ελλάδα μας προκαλεί γιατί διεκδικεί τα νησιά του Αιγαίου"
Βενιζέλος: "Επίφοβη η προεκλογική περίοδος στην Τουρκία"
Κουβέλης: "Μπορεί από ατύχημα να γίνει θερμό επεισόδιο με την Τουρκία

Ετικέτες: 


2018