Πολιτισμός

Φιλαρμονικής της Βιέννης: Με σολίστ την Άννα Νετρέμπκο η “Συναυλία θερινής νυκτός”

Φιλαρμονικής της Βιέννης: Με σολίστ την Άννα Νετρέμπκο η “Συναυλία θερινής νυκτός”
Η Άννα Νετρέμπκο θα είναι η σολίστ στη "Συναυλία θερινής νυκτός" της Φιλαρμονικής της Βιέννης.

Η ρωσικής καταγωγής σταρ της όπερας ‘Αννα Νετρέμπκο, η ίσως διασημότερη υψίφωνος των ημερών μας, θα είναι η σολίστ της φετινής, ήδη παραδοσιακής υπαίθριας “Συναυλίας θερινής νυκτός” της ξακουστής “Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης”, μεθαύριο Πέμπτη 31 Μαίου, που αναμένεται να μεταδοθεί απευθείας από την ΕΡΤ και τηλεοπτικά δίκτυα σε συνολικά 80 χώρες του κόσμου.

Όπως συνέβαινε αδιάλειπτα και τα προηγούμενα δεκατέσσερα χρόνια, η Συναυλία, με ελεύθερη είσοδο, πραγματοποιείται στους κήπους των πρώην θερινών ανακτόρων Σένμπρουν στην αυστριακή πρωτεύουσα και αναμένεται να την παρακολουθήσουν 100.000 επισκέπτες, μαζί με τις πολλές δεκάδες εκατομμύρια τηλεθεατών ανά τον κόσμο.

Εφέτος, για δεύτερη στη σειρά χρονιά, το φόντο θα είναι το ίδιο το μεγαλοπρεπές κεντρικό ανάκτορο Σένμπρουν, μπροστά στο οποίο θα βρίσκεται η σκηνή της ορχήστρας, της οποίας το πρόγραμμα θα φέρει το γενικό τίτλο “Ιταλική νύχτα”.

Με τη Φιλαρμονική της Βιέννης, η οποία εφέτος γιορτάζει τα 176 χρόνια από την ίδρυση της, και υπό τη διεύθυνση του Ρώσου αρχιμουσικού Βαλερί Γκιέργκιεφ, για τον οποίο θα είναι η 150η εμφάνιση του με την διάσημη ορχήστρα με την οποία είχε κάνει το “ντεμπούτο” του το 1997, η ‘Αννα Νετρέμπκο θα ερμηνεύσει άριες των Τζιάκομο Πουτσίνι, Φραντσέσκο Τσιλέα και Ρουτζέρο Λεονκάβαλο. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει επίσης αποσπάσματα έργων από τον Ροσίνι μέχρι τον Βέρντι, που ο Βαλερί Γκέργκιεφ θα συμπληρώσει με ξεχωριστούς ήχους έργων των μεγάλων συμπατριωτών του, των Τσαϊκόφσκι και Προκόφιεφ.

Την πρωτότυπη υπαίθρια και με ελεύθερη είσοδο συναυλία, σε μία μοναδική για κάτι τέτοιο ατμόσφαιρα στην Ευρώπη, τους κήπους του Σένμπρουν, διοργανώνει η ίδια η Φιλαρμονική της Βιέννης, η οποία ακολουθεί, όπως αναφέρει σχετικά, τους στόχους της πολιτιστικής πολιτικής της, να κάνει δυνατή την πρόσβαση ενός ευρύτερου κοινού στην κλασική μουσική, καθιερώνοντας την και σε έναν χώρο πέραν του μέχρι τώρα κοινού της. Ενώ την πρώτη χρονιά που πραγματοποιήθηκε η συναυλία, πριν από δεκατέσσερα χρόνια, αναμένονταν 25.000 επισκέπτες, τελικά προσήλθαν πάνω από 90.000 και πριν από έξι χρόνια ο αριθμός τους ξεπέρασε τις 140.000 (που αποτελεί το απόλυτο “ρεκόρ”).

Με την παραδοσιακή Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της, από το Μέγαρο Φίλων της Μουσικής στην αυστριακή πρωτεύουσα – το οποίο είχε δωρίσει ο μεγάλος Έλληνας μαικήνας των Τεχνών Νικόλαος Δούμπας – η Φιλαρμονική της Βιέννης καλωσορίζει την καινούρια χρονιά κάθε πρώτη του νέου έτους, με εκατοντάδες εκατομμύρια τηλεθεατές στον κόσμο. Με την ήδη, επίσης παραδοσιακή πλέον, θερινή της συναυλία στο Σένμπρουν, πέραν από τις πολλές χιλιάδες επισκέπτες που την παρακολουθούν εκεί κάθε χρόνο, δεκάδες εκατομμύρια τηλεθεατές ανά τον κόσμο προϋπαντούν μαζί της το καλοκαίρι.

Στην Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία παρουσιάζονται σχεδόν αποκλειστικά και μόνον έργα της “μουσικής δυναστείας” των Στράους, ενώ ποικίλα και διαφόρων συνθετών είναι τα έργα που εκτελούνται στη Συναυλία στο Σένμπρουν. Και οι δύο συναυλίες έχουν τεράστια διεθνή απήχηση και προβάλλουν μοναδικά τη Βιέννη, τη θεωρούμενη “Πρωτεύουσας της μουσικής”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Γιάννης Χαρούλης για μια μοναδική συναυλία στη Θεσσαλονίκη

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments