Τεχνολογία

Τα επαγγέλματα που είναι περισσότερο εκτεθειμένα στην ακτινοβολία

Τα επαγγέλματα που είναι περισσότερο εκτεθειμένα στην ακτινοβολία
Σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία, η μέση ετήσια δόση ακτινοβολίας είναι σχεδόν διπλάσια.

Σύμφωνα με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, παρατηρείται σημαντική αύξηση στη μέση ετήσια δόση (ΜΕΔ) ακτινοβολίας που λαμβάνουν οι επαγγελματικά εκτιθέμενοι στην Ελλάδα.

Σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία, η ΜΕΔ είναι σχεδόν διπλάσια, χωρίς πάντως να πλησιάζει ή να ξεπερνά το θεσπισμένο όριο δόσης.

Η ΕΕΑΕ, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα συγκεντρωτικά στοιχεία από την παρακολούθηση στη χώρα μας της έκθεσης των επαγγελματιών ( ακτινοφυσικών, γιατρών, τεχνολόγων, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού, ραδιογράφων) σε ακτινοβολίες το έτος 2017.

Η ειδικότητα των ιατρών, ειδικά σε τμήματα επεμβατικής ακτινολογίας και καρδιολογίας, καταγράφει τη μεγαλύτερη δόση συνολικά. Αντίθετα, μείωση παρατηρείται στην ειδικότητα των τεχνολόγων.

Πέρυσι καταγράφηκαν 20 περιπτώσεις εργαζομένων με δόσεις που υπερέβησαν το θεσπισμένο όριο διερεύνησης, ωστόσο η λεπτομερής διερεύνηση επιβεβαίωσε ως πραγματικές μόνο τρεις από αυτές.

Εκτιμάται, επίσης, ότι ένας σημαντικός αριθμός εκτιθέμενων εργαζομένων στα τμήματα επεμβατικής ακτινολογίας και καρδιολογίας έχει ξεπεράσει το νέο ετήσιο όριο για τον φακό του ματιού. Η ανάλυση της διαχρονικής εξέλιξης των δεικτών των σχετικών με τη δοσιμέτρηση, όπως επισημαίνει η ΕΕΑΕ, «δείχνει πως στη χώρα μας λειτουργεί ένα αποτελεσματικό και συνεχώς βελτιούμενο σύστημα ακτινοπροστασίας, που μεριμνά για όσους εκτίθενται επαγγελματικά σε ακτινοβολίες. Ειδικότερα, παρατηρείται εμπέδωση της νοοτροπίας ασφάλειας και εκτεταμένη χρήση δοσιμέτρων και ακτινοπροστατευτικών μέσων από τους επαγγελματίες των ακτινοβολιών».

Το 2017 διανεμήθηκαν από την ΕΕΑΕ 132.228 δοσίμετρα όλων των τύπων σε 12.058 εργαζόμενους στους τομείς της ιατρικής, της βιομηχανίας και της έρευνας. Πρόκειται για ιστορικό ρεκόρ των τελευταίων 20 ετών στην Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ιταλία: Αυτό είναι το γηραιότερο δέντρο στην Ευρώπη – Πόσο χρονών είναι

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments