Διεθνή

Εκλογές Τουρκία: Σαρωτική νίκη για τον Ερντογάν

Εκλογές Τουρκία: Σαρωτική νίκη για τον Ερντογάν
Οι εκλογές στην Τουρκία ολοκληρώθηκαν με θρίαμβο του Ερντογάν. Με το 99,9% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί, ο Ερντογάν συγκεντρώνει το 53,6% των ψήφων και ο Ιντζέ το 30,8%, ενώ η συμμετοχή έφθασε το 88,1%.

Το αποτέλεσμα στις εκλογές στην Τουρκία επιβεβαιώνει ουσιαστικά τα ευρήματα των δημοσκόπων. Η απόφαση του Ερντογάν για εκλογές-εξπρές ήταν πολιτικά σοφή.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι από τον πρώτο γύρο ο πρώτος πρόεδρος της Τουρκίας με το νέο προεδρικό σύστημα.

Η καταμέτρηση των ψήφων συνεχιζόταν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, μετά τις πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. Με το 99,9% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί, ο Ερντογάν συγκεντρώνει το 53,6% των ψήφων και ο Ιντζέ το 30,8%, ενώ η συμμετοχή έφθασε το 88,1%.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο υποψήφιος των Κεμαλιστών Μουχαρέμ Ιντζέ με 30,67% ενώ τρίτος έρχεται ο φυλακισμένος ηγέτης των Κούρδων Σελαχεντίν Ντεμιρτάς με 8,36%. Τέταρτη και… καταϊδρωμένη καθώς θεωρείται η μεγάλη απογοήτευση των εκλογών, ήρθε η Μεράλ Ακσενέρ με 7,33%.

Εκλογές Τουρκία: Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι είναι ο νικητής

Παρότι η καταμέτρηση των ψήφων ακόμη συνεχιζόταν, ο Ερντογάν ανακήρυξε τη νίκη του το βράδυ της Κυριακής.

«Ο τουρκικός λαός μου έδωσε την εντολή», με βάση τα ανεπίσημα ακόμη αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε υποστηρικτές του στην Κωνσταντινούπολη.

«Τα ανεπίσημα αποτελέσματα των εκλογών είναι σαφή. Σύμφωνα μ’ αυτά, ο λαός μου εμπιστεύτηκε την ευθύνη του προέδρου της Δημοκρατίας», είπε ο Ερντογάν.

H καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται ακόμη.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι ο συνασπισμός κομμάτων με επικεφαλής το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) θα έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αν και η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι τα κόμματα που συγκροτούν τον δικό της συνασπισμό, μαζί με το φιλοκουρδικό HDP, θα καταλάβουν περισσότερες έδρες.

Πριν ακόμη εκφωνήσει την ομιλία αυτή ο Ερντογάν, οι υποστηρικτές του είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται και να πανηγυρίζουν, κρατώντας τουρκικές σημαίες. Αμέσως μετά, μια συναυλία από κλάξον αντήχησε στους δρόμους της πόλης.

«Η Τουρκία, με ένα ποσοστό συμμετοχής κοντά στο 90%, έδωσε μάθημα δημοκρατίας σε ολόκληρο τον κόσμο», είπε ο Ερντογάν.

Η λεγόμενη Λαϊκή Συμμαχία του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) εξασφάλισε τις περισσότερες έδρες στην τουρκική Βουλή, συγκεντρώνοντας το 53,6% των ψήφων.

Το CHP συγκέντρωσε το 22,7% των ψήφων, το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) το 11,5% και το Καλό Κόμμα 10,1%. Κανένα από τα άλλα κόμματα δεν υπερέβη το όριο του 10% για να αναδείξει βουλευτές.

Εκλογές Τουρκία: Το 65,8% των Τούρκων της Γερμανίας ψήφισε τον Ερντογάν

Υπέρ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ψήφισε το 65,8% του 1,4 εκατομμυρίου τουρκικής καταγωγής πολιτών της Γερμανίας που διαθέτει δικαίωμα ψήφου, σύμφωνα με το αποτέλεσμα της καταμέτρησης του 77,5% των ψήφων.

Υπέρ του αντιπάλου του κ. Ερντογάν, του Μουχαρέμ Ιντζέ, του υποψήφιου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), ψήφισε μόλις το 21,5%.

Η νίκη του Ερντογάν προκάλεσε ενθουσιασμό σε πολλούς Τούρκους της Γερμανίας, η οποίοι γιόρτασαν με συγκεντρώσεις και αυτοκινητοπομπές.

Πολλοί κρατούσαν πλακάτ με φωτογραφίες του τούρκου προέδρου, φωνάζοντας «Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο αρχηγός μας!».

Το γεγονός προκάλεσε την έντονη κριτική του πρώην αρχηγού των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ, ο οποίος δήλωσε:

«Οι εορτάζοντες γερμανοτούρκοι υποστηρικτές του Ερντογάν δεν γιορτάζουν μόνο τον αυτοκράτορά τους, αλλά εκφράζουν και την απόρριψη της φιλελεύθερης δημοκρατίας.

Αυτό πρέπει να μας απασχολήσει όλους».

Παράλληλα, ο Έζντεμιρ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την είσοδο στην τουρκική Βουλή του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Σημείωσε ότι αν η προεκλογική περίοδος ήταν λίγο πιο δίκαιη, ο Ερντογάν θα αναγκαζόταν να εγκαταλείψει την εξουσία.

Η αντιπρόεδρος της Κ.Ο. Σεβίμ Νταγκντελέν επέκρινε την διαδικασία των εκλογών στην Τουρκία, κρίνοντας ότι δεν ήταν «ούτε ελεύθερες, ούτε δίκαιες».

«Με δολοπλοκίες πολύ πριν από τις εκλογές ο Ερντογάν πέτυχε τον στόχο του, ένα απολυταρχικό προεδρικό σύστημα.

Πρέπει να φοβόμαστε ότι ο Ερντογάν θα προχωρήσει σε νέα κλιμάκωση», πρόσθεσε.

Ο Ιντζέ «αναγνωρίζει» τη νίκη του Ερντογάν

Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) για την προεδρία, ο Μουχαρέμ Ιντζέ, φέρεται να παραδέχθηκε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε την αναμέτρηση που διεξήχθη την Κυριακή.

«Αναγνωρίζω ότι ο Ερντογάν κέρδισε τις εκλογές», φέρεται να δήλωσε ο Ιντζέ, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο HaberTurk.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κυρίαρχος ο Ερντογάν: Σάρωσε τα πάντα – Πήρε και την προεδρία και την Βουλή

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments