Διεθνή

Τραμπ: Δικαίωση από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ για το αντιμεταναστευτικό του διάταγμα

Τραμπ: Δικαίωση από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ για το αντιμεταναστευτικό του διάταγμα
Ο Τραμπ κατάφερε μια από τις μεγαλύτερες νίκες της προεδρίας του.

Το Ανώτατο Δικαστήριο πρόσφερε σήμερα στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μία από τις μεγαλύτερες νίκες της προεδρίας του, επικυρώνοντας με οριακή πλειοψηφία το διάταγμα οδηγία που είχε εκδώσει στην αρχή της θητείας του με το οποίο απαγόρευε την είσοδο σε ανθρώπους προερχόμενους κατά κύριο λόγο από μουσουλμανικές χώρες.

Η απόφαση ελήφθη με ψήφους 5 έναντι 4, με τους πέντε συντηρητικούς από τους εννέα δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου να αποφαίνονται υπέρ του Τραμπ και να βάζουν τέλος σε μια πολύμηνη δικαστική διαμάχη γύρω από αυτό το αμφιλεγόμενο μέτρο.

Με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου επικυρώνεται το προεδρικό διάταγμα με το οποίο απαγορεύεται μόνιμα η είσοδος στη χώρα στους πολίτες έξι χωρών. Στο σκεπτικό του, που συντάχθηκε από τον δικαστή Τζον Ρόμπερτς, το Δικαστήριο εκτιμά ότι Τραμπ δεν έκανε κάτι άλλον πέραν του να ασκήσει με νόμιμο τρόπο τα προεδρικά προνόμιά του στο θέμα της μετανάστευσης.

Το επίμαχο κείμενο είναι η τρίτη εκδοχή του διατάγματος που είχε προκαλέσει παγκόσμιο σοκ όταν τέθηκε σε εφαρμογή από τον Λευκό Οίκο στις 27 Ιανουαρίου 2017, μία εβδομάδα αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Τραμπ. Η τελευταία εκδοχή κλείνει τα σύνορα των ΗΠΑ σε περίπου 150 εκατομμύρια ανθρώπους, πολίτες της Υεμένης, της Συρίας, της Λιβύης, του Ιράν, της Σομαλίας και της Βόρειας Κορέας.

Μια νίκη και στους αντιπάλους των αμβλώσεων πρόσφερε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ καταργώντας νόμο της Καλιφόρνια που επέβαλλε σε κλινικές να ενημερώνουν τις έγκυες πελάτισσές τους ότι μπορούν να υποβληθούν σε άμβλωση ή να λάβουν αντισυλληπτικά μέσα δωρεάν ή σε χαμηλές τιμές σε επιδοτούμενους από το κράτος οργανισμούς.

Ο νόμος αυτός παραβιάζει το σύνταγμα, έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο στην απόφασή του, η οποία ελήφθη με πλειοψηφία πέντε δικαστών έναντι τεσσάρων.

Το Ανώτατο Δικαστήριο νομιμοποίησε την άμβλωση το 1973 και ενώ το ευρύτερο ζήτημα του δικαιώματος στην άμβλωση δεν ετίθετο υπό αμφισβήτηση στην εν λόγω υπόθεση, η απόφαση με πλειοψηφία 5-4 αντιπροσωπεύει μια σημαντική νίκη των αντιπάλων των αμβλώσεων, οι οποίοι λειτουργούν σε όλη τη χώρα αυτές τις κλινικές με την ονομασία «crisis pregnancy center» (cpc).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments