Video

Μεταναστευτικό: Το 12ωρο θρίλερ στη Σύνοδο Κορυφής και τα χασμουρητά των ηγετών (vid)

Μεταναστευτικό: Το 12ωρο θρίλερ στη Σύνοδο Κορυφής και τα χασμουρητά των ηγετών (vid)
Η συμφωνία για το μεταναστευτικό ήρθε και τα χασμουρητά ακολούθησαν.

Το ολονύκτιο θρίλερ για το μεταναστευτικό στη Σύνοδο Κορυφής κούρασε πολλούς από τους ηγέτες της ΕΕ.

Η συμφωνία ήρθε και τα χασμουρητά ακολούθησαν.

Από τους πρώτους που έδειξαν την κούρασή τους στην κάμερα ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αν και χαμογελαστός δεν κατάφερε να πνίξει το χασμουρητό του.

Τι προβλέπει η συμφωνία για το μεταναστευτικό

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία, εξασφαλίζοντας τη συναίνεση της Ιταλίας.

Να σημειωθεί ότι η Ιταλία απειλούσε να προβάλει βέτο.

Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάστε το τελικό κείμενο της συμφωνίας

Ο ρόλος της Ελλάδας στη συμφωνία για το μεταναστευτικό

Η Ελλάδα συνέβαλε καθοριστικά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ώστε να μπει φρένο σε μια βαθιά συντηρητική στροφή του ευρωπαϊκού εγχειρήματος

Η Ελλάδα, τηρώντας στάση αρχών και αξιών κι έχοντας αναλάβει εμπράκτως μεγαλύτερες ευθύνες από αυτές που της αναλογούσαν, συνέβαλε καθοριστικά.

Συνέβαλε μαζί με τις χώρες της ΕΕ που τήρησαν ανάλογη στάση, να μπει φρένο σε μια βαθιά συντηρητική στροφή του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, στη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 05:00, ώρα Βελγίου) για το προσφυγικό/μεταναστευτικό.

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε αντιπαράθεση ανάμεσα στις δυνάμεις που θέλουν μια ευρωπαϊκή συλλογική λύση στη βάση της συνευθύνης και της αλληλεγγύης στο μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα, που συνιστά άλλωστε ευρωπαϊκή πρόκληση, και τις δυνάμεις που επιλέγουν να κινηθούν στη βάση της περιχαράκωσης και των μονομερών ενεργειών και όχι στη βάση του συμμερισμού της ευθύνης, η οποία προκύπτει από τη συμμετοχή τους στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, στη Σύνοδο Κορυφής, η Ελλάδα από κοινού με την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Σουηδία, την Πορτογαλία και τη Μάλτα, βρέθηκαν απέναντι στις θέσεις που εκφράζουν η Αυστρία και οι χώρες του Βίσεγκραντ.

Η Ιταλία, παρά τις αρχικές ενστάσεις της σε μια συλλογική αντιμετώπιση του ζητήματος, στο τέλος προσχώρησε σε αυτή τη λογική.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι κίνδυνοι που αποφεύχθηκαν ήταν:

  • Στο ζήτημα των πρωτογενών ροών στην κεντρική Μεσόγειο να προκριθεί μια απόφαση που θα ανέφερε ρητά τη δημιουργία κλειστών κέντρων στην Αφρική.
  • Η πρόκληση των δευτερογενών ροών να επιλυθεί με συνοριακούς ελέγχους και τη de facto δημιουργία ενός μικρού Σένγκεν. Τον κίνδυνο αυτό είχε επισημάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την άτυπη συνάντηση εργασίας την περασμένη Κυριακή στις Βρυξέλλες.
  • Επίσης, αποτράπηκε η μετάθεση στις καλένδες της προοπτικής αναθεώρησης του Δουβλίνου σε μια δίκαιη κατεύθυνση, όπως στην πραγματικότητα αποσκοπούσαν όσοι εισηγούνταν να πάει μετά τις ευρωεκλογές του 2019 να αποτύχει.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, εξασφαλίστηκαν τα εξής:

  • Η Ευρωπαϊκή προσέγγιση στη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών πρέπει να είναι ολοκληρωμένη, δηλαδή να αφορά και τις τρεις διαστάσεις του ζητήματος: την εξωτερική (σχέσεις με τρίτες χώρες), τη διαχείριση των συνόρων, και την εσωτερική διάσταση.
  • Τονίστηκε η σημασία της αποτελεσματικής συνεργασίας με την Τουρκία, στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης ΕΕ -Τουρκίας. Παράλληλα συμφωνήθηκε η χορήγηση της δεύτερης δόσης της χρηματοδοτικής διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες στην Τουρκία. Μια χώρα που φιλοξενεί 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες. Καθώς επίσης και η ανάγκη η Τουρκία να εφαρμόσει τη διμερή συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα, την οποία έχει αναστείλει και τη συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ -Τουρκίας.
  • Στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τονίζεται ότι ο κανονισμός του Δουβλίνου πρέπει να αναθεωρηθεί στη βάση της αλληλεγγύης και της συνευθύνης.

Οι δηλώσεις των ηγετών μετά τη συμφωνία για το μεταναστευτικό

Μακρόν: «Υπερίσχυσε η ευρωπαϊκή συνεργασία»

«Ήταν η ευρωπαϊκή συνεργασία αυτή που υπερίσχυσε», δήλωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, σχολιάζοντας την επίτευξη συμφωνίας για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος έπειτα από τις μαραθώνιες και ιδιαίτερα δύσκολες διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Μέρκελ: Θετική ένδειξη η συμφωνία για το μεταναστευτικό ζήτημα

Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε καλό σημάδι τη συμφωνία που επιτεύχθηκε περί τις 04:30 (τοπική ώρα) στις Βρυξέλλες έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής για το ζήτημα της μετανάστευσης.

Κόντε: Η Ιταλία θα αποφασίσει αργότερα αν θα υπάρχουν κέντρα υποδοχής προσφύγων στο έδαφός της

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε δήλωσε ότι η Ρώμη θα αποφασίσει αργότερα εάν θα φιλοξενεί κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στη δική της επικράτεια.

Κουρτς: H Ελλάδα μπορεί να δημιουργήσει κέντρα υποδοχής προσφύγων, αν το επιθυμεί

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε πριν από λίγο ότι οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν πως η Ιταλία και η Ελλάδα μπορούν να δημιουργήσουν κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός τους, εάν το επιθυμούν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments