Ελλάδα

Ελλήνες στρατιωτικοί: Εταιρεία Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών – «Παραβιάζονται θεμελιώδεις αρχές»

Ελλήνες στρατιωτικοί: Εταιρεία Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών – «Παραβιάζονται θεμελιώδεις αρχές»
Θεμελιώδεις διεθνείς και ευρωπαϊκές αρχές παραβιάζονται με τη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτών.

Την μεγάλη ανησυχία της εκφράζει Εταιρεία Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες για τη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, εδώ και 4 μήνες, σε τουρκικές φυλακές, χωρίς την απαγγελία κατηγορίας.

Παράλληλα, η Εταιρείας σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι οι θεμελιώδεις διεθνείς και ευρωπαϊκές αρχές περί απαγγελίας συγκεκριμένης κατηγορίας και περί δημόσιας και δίκαιης δίκης, έχουν παραβιασθεί κατάφωρα από τη γείτονα χώρα.

Ειδικότερα, η Εταιρεία Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες, μέλος της Magistrats Européens pour la démocratie et les libertés – MEDEL (Ευρωπαίοι Δικαστικοί Λειτουργοί για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες), εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τη συνεχιζόμενη επί 4 και πλέον μήνες κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, Άγγελου Μητρετώδη και Δημητρίου Κούκλατζη, σε τουρκικές φυλακές, χωρίς την απαγγελία κατηγορίας.

Ακόμη, η εταιρεία σημειώνει ότι «η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καθώς και το Διεθνές Σύμφωνο του Ο.Η.Ε. για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα προβλέπουν ότι κάθε πρόσωπο έχει το δικαίωμα η υπόθεσή του να δικαστεί δίκαια και δημόσια από αρμόδιο, ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστήριο, που έχει συσταθεί με νόμο, το οποίο θα αποφασίσει για το βάσιμο κάθε κατηγορίας σχετικά με ποινικό αδίκημα, η οποία έχει απαγγελθεί εναντίον του.

Επιπροσθέτως, το άρθρο 5 παρ. 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου προβλέπει ότι «όποιος συλλαμβάνεται θα πρέπει να ενημερώνεται αμέσως, σε γλώσσα που καταλαβαίνει, για τα αίτια της σύλληψής του και για οποιαδήποτε κατηγορία σε βάρος του».

Οι θεμελιώδεις αυτές διεθνείς και ευρωπαϊκές αρχές περί απαγγελίας συγκεκριμένης κατηγορίας και περί δημόσιας και δίκαιης δίκης στην προκειμένη περίπτωση «έχουν παραβιασθεί κατάφωρα» υπογραμμίζει η εταιρεία και προσθέτει:

«Ενόψει των ανωτέρω οι Τουρκικές δικαστικές αρχές με σεβασμό στα δικαιώματα των υπό κράτηση στρατιωτικών και στην αρχή του κράτους δικαίου οφείλουν να ευθυγραμμισθούν με τις επιταγές των παραπάνω Διεθνών και Ευρωπαϊκών κειμένων περί ταχείας και δίκαιης δίκης».

Τέλος, η εν λόγω ανακοίνωση της εταιρείας θα διαβιβασθεί στη ΜEDEL και θα υποβληθεί αίτημα, όπως εγγραφεί ως θέμα στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του Διοικητικού της Συμβουλίου.

Διαβάστε Eπίσης:

Άγκυρα: Ζητά ανταλλαγή των «8» με τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς

Καμμένος: Αισιόδοξος για το μέλλον των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Πάνος Καμμένος: Κατέθεσε τροπολογία για τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς

Κικίλιας: Ο Τσίπρας φόρεσε την πιο ακριβή γραβάτα όλων των εποχών

Περισσότερα