Πολιτική

Ορίστηκε η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν

Ορίστηκε η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν
Το κυρίαρχο θέμα της συζήτησης Τσίπρα-Ερντογάν θα είναι η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα βρεθούν τετ α τετ το μεσημέρι της Πέμπτης στις 14.30, στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

Το κυρίαρχο θέμα της ατζέντας, από ελληνικής πλευράς, θα είναι η πολύμηνη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη και την Πέμπτη (11-12/07), στην οποία ο πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, και τον υπουργό Εθνική Άμυνα, Πάνο Καμμένο.

Ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να μην παρευρεθεί στην χθεσινή ορκωμοσία του Ερντογάν ως νέου προέδρου της Τουρκίας λόγω της συνεχιζόμενης κράτησης των δύο Ελλήνων αξιωματικών.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θα ανεβάσει τους τόνους στο ζήτημα των Αγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη, το οποίο θα συζητηθεί στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της Ατλαντικής συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη χαρακτήρισε απαράδεκτη την κράτηση των δύο στρατιωτικών, η οποία σύμφωνα με τα λεγόμενά του είναι αναίτια και χωρίς κατηγορία.

Την ίδια στιγμή η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φεντερίκα Μογκερίνι με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντέιβιντ Μακ Άλιστερ, επισημαίνει τη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία, τονίζοντας πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί την υπόθεση από την αρχή» και τονίζει  ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την συνεχιζόμενη κράτηση Ευρωπαίων πολιτών στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.»

Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, δήλωσε επίσης πως «είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και να εκδίδουμε συντονισμένες εκκλήσεις προς την τουρκική πλευρά για την άμεση απελευθέρωση των στρατιωτικών, είτε δημοσίως, είτε σε διμερείς επαφές.»

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments