Κόσμος
pagenews.gr / Κόσμος / ΝΑΤΟ: ‘Ενταξη της ΠΓΔΜ όταν επικυρωθεί η συμφωνία – «Βράχος» ο Στόλτενμπεργκ
ΝΑΤΟ: ‘Ενταξη της ΠΓΔΜ όταν επικυρωθεί η συμφωνία – «Βράχος» ο Στόλτενμπεργκ | Pagenews.gr
Pagenews Team 11 Ιουλίου 2018, 23:44 | ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 23:44 11 Ιουλίου 2018, 23:44

Ραγδαίες εξελίξεις που αφορούν την είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ σημειώθηκαν κατά την σημερινή σύνοδο, με τους ηγέτες των χωρών μελών να κάνουν ανοικτή πρόσκληση στο Ζόραν Ζάεφ προκειμένου να αρχίσουν οι ενταξιακές συνομιλίες.

Συγκεκριμένα, στην κοινή δήλωση, της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, οι ηγέτες επισημαίνουν ότι προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας είναι η εφαρμογή όλων των προκαθορισμένων εσωτερικών διαδικασιών.

Διαβάστε αναλυτικά την παράγραφο της κοινής δήλωσης που αφορά την ΠΓΔΜ:

«Στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου αποφασίσαμε ότι το ΝΑΤΟ θα μεταθέσει την πρόσκληση στην ΠΓΔΜ για να μπει στη Συμμαχία, μόλις βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Καλωσορίζουμε την ιστορική συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων στην επίλυση της ονομασίας. Σε συνάρτηση με την πολιτική μας, αποφασίσαμε να προσκαλέσουμε την κυβέρνηση των Σκοπίων να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες για να ενταχθούν στη Συμμαχία μας. Η πλήρης εφαρμογή όλων των προκαθορισμένων εσωτερικών διαδικασιών, με σεβασμό στη συμφωνία για την επίλυση του ονόματος, είναι προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας.

Eπικροτούμε την κυβέρνηση για την ουσιαστική ενίσχυση καλών σχέσεων γειτονίας, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης σε ισχύ της Συνθήκης για τη Φιλία, την Καλή Γειτονία και την Συνεργασία με τη Βουλγαρία. Καλωσορίζουμε τις αποφασιστικές προσπάθειες της νέας κυβέρνησης τον περασμένο χρόνο και την ουσιαστική πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε μια σειρά από αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και ενθαρρύνουμε τις περαιτέρω προσπάθειες σε μεταρρυθμίσεις πριν και μετά την ένταξη, με σκοπό να ενισχυθεί η συμβολή της χώρας στη Συμμαχία.

Σημειώνουμε, επίσης, τις συνεχείς προσπάθειες για να οικοδομηθεί μια λειτουργική πολυεθνική κοινωνία, η οποία βασίζεται στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας της Οχρίδας και ενθαρρύνουμε περαιτέρω προσπάθειες σε αυτόν τον τομέα. Καλούμε όλους τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας να παίξουν εποικοδομητικό ρόλο σε αυτές τις διαδικασίες και στην γρήγορη εφαρμογή της συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Εκτιμούμε τη σταθερή στήριξη των Σκοπίων στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και στις αποστολές και στις εν εξελίξει συμβολές για τη διεθνή ασφάλεια». Χωρίς αλλαγή ονόματος «ξεχάστε» το ΝΑΤΟ

Η συμφωνία των Πρεσπών παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Χωρίς την επικύρωση της συμφωνίας με την Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει καμία συζήτηση. Αυτό άφησε να εννοηθεί στις δηλώσεις του ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, κ. Στόλτενμπεργκ.

«Είναι μια μοναδική ευκαιρία για τον λαό της ΠΓΔΜ και είναι δική τους η απόφαση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ξεκαθαρίζοντας ότι αν ο λαός της ΠΓΔΜ δεν στηρίξει τη συμφωνία για το όνομα, η χώρα δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να αλλάξει το όνομά της η χώρα», συνέχισε γ.γ. της Συμμαχίας

Τέλος, να αναφερθεί, ότι ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι ξεκινούν οι ενταξιακές συνομιλίες, αλλά χρειάζεται η ολοκλήρωση όλων των εθνικών διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής του συντάγματος της χώρας, ούτως ώστε να εφαρμοστεί η συμφωνία που επετεύχθη με την Αθήνα και στη συνέχεια το ΝΑΤΟ να καλέσει τη χώρα να γίνει το 30ο μέλος της Συμμαχίας.

Ετικέτες: 


2018