Διεθνή

Κλιμακώνεται η κόντρα Ελλάδας – ΠΓΔΜ με τη Ρωσία

Κλιμακώνεται η κόντρα Ελλάδας – ΠΓΔΜ με τη Ρωσία
Οι καταγγελίες στα Σκόπια για εμπλοκή Ρώσων και Ελλήνων επιχειρηματιών για την αποτροπή της συμφωνίας για το ονοματολογικό της γείτονος χώρας ήταν το νέο επεισόδιο στο διπλωματικό θρίλερ που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο Ζάεφ, ο Σαββίδης και οι δηλώσεις ενός προσώπου - κλειδί.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το… κατασκοπευτικό και διπλωματικό θρίλερ που αφορά το τρίγωνο Ελλάδα – Σκόπια – Ρωσία. Οι καταγγελίες στα Σκόπια για εμπλοκή Ρώσων και Ελλήνων επιχειρηματιών για την αποτροπή της συμφωνίας για το ονοματολογικό της γείτονος χώρας ήταν το νέο επεισόδιο.

Στα Σκόπια ο πρωθυπουργός Ζ. Ζάεφ έλεγε χτες ότι μέχρι το τέλος της βδομάδας θα έχουν καθοριστεί η διαδικασία, το ερώτημα, η ημερομηνία (πιθανότερες οι 23/9 ή 7/10) και ο χαρακτήρας του δημοψηφίσματος (συμβουλευτικό ή δεσμευτικό) για το όνομα. Επέμεινε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική για τη χώρα του από την ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ και υποστήριξε ότι σύμφωνα με ανακρίσεις της σκοπιανής αστυνομίας, άτομα που διαδηλώνουν στην ΠΓΔΜ ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών παραδέχονται ότι έχουν λάβει χρηματοδότηση από Ρώσους επιχειρηματίες.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του έλαβε πολλαπλές αναφορές ότι «Ελληνες επιχειρηματίες» που «διάκεινται ευνοϊκά προς τις ρωσικές θέσεις» κατέβαλαν σε πολίτες της ΠΓΔΜ ποσά από 13.000 δολάρια έως 21.000 δολάρια για να «διαπράξουν βίαιες ενέργειες» (επεισόδια) ενόψει του δημοψηφίσματος.

Ο Ζάεφ αρνήθηκε να κατονομάσει ποιος είναι πίσω από τις πληρωμές αυτές, επικαλούμενος μια εν εξελίξει αστυνομική έρευνα καθώς και τις ευαίσθητες διπλωματικές σχέσεις αναφορικά με την προσπάθεια της χώρας του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Δήλωσε ότι η αστυνομία ενημερώθηκε για τις πληρωμές, αφού έθεσε υπό κράτηση αρκετά άτομα που συμμετείχαν στις βίαιες διαδηλώσεις έξω από το Κοινοβούλιο τον Ιούνη.

Ίσως η προσφυγή σε αυτή την επιχειρηματολογία να είναι η έκφραση ανησυχίας για την έκβαση του σχεδιαζόμενου δημοψηφίσματος, δεδομένου ότι πολίτες και στις δύο πλευρές των συνόρων δε χρειάζονται υποκίνηση και χρηματισμό για να ξεσηκωθούν ενάντια στη συμφωνία.

Λάδι στη φωτιά από τον ιστότοπο Buzzfeed

Συνέχεια στις καταγγελίες του Ζόραν Ζάεφ έδωσε ο ιστότοπος Buzzfeed ο οποίος εμπλέκει στην υπόθεση τον Ιβ. Σαββίδη ο οποίος φέρεται να μετέφερε κεφάλαια στην ΠΓΔΜ σε μια σειρά από πληρωμές. Κάποια μεταφέρθηκαν σε μετρητά και πέρασαν παράνομα από τα ελληνικά σύνορα, ενώ χρησιμοποιήθηκαν και άλλες μέθοδοι που δεν διευκρινίζονται. Αστυνομικές πηγές που επικαλείται το Buzzfeed αναφέρουν πως βρίσκεται σε εξέλιξη η διερεύνηση της υπόθεσης.

Οργισμένη αντίδραση Σαββίδη

Αμεση όμως ήταν η αντίδραση της πλευράς Σαββίδη που προχώρησε σε διάψευση. Μίλησε για «απολύτως ψευδές και άκρως συκοφαντικό δημοσίευμα» και προαναγγέλλει προσφυγή στη Δικαιοσύνη, με κατάθεση μήνυσης και αγωγής, κατά του συγκεκριμένου μέσου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Καθιστούμε σαφές σε όλους τους τόνους πως ο επιχειρηματίας κ. Ιβάν Σαββίδης ουδεμία σχέση ή εμπλοκή έχει με τα όσα αναφέρονται στο απολύτως ψευδές και άκρως συκοφαντικό δημοσίευμα. Για το λόγο αυτό, τις αμέσως επόμενες ώρες και αξιοποιώντας όλα τα ένδικα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, θα προβούμε στην κατάθεση μήνυσης και αγωγής εναντίον του μέσου, καθώς και των συντακτών του ανυπόστατου αυτού δημοσιεύματος».

Το κείμενο που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα Buzzfeed τη Δευτέρα αναφέρει ότι «ερευνητές συγκέντρωσαν αποδείξεις ότι ο πρώην Ρώσος πολιτικός που ονομάζεται Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος είναι τώρα ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, έδωσε περισσότερα από 350.000 δολάρια για να “εκτροχιάσει” το κρίσιμο δημοψήφισμα», που θα γίνει στην ΠΓΔΜ, για τη συμφωνία.

Ένα από τα πρόσωπα «κλειδιά» μίλησε

Ο Κωνσταντίνος Γκαμπαερίδης θεωρείται ένα από τα πρόσωπα «κλειδιά» στο σχέδιο των Ρώσων διπλωματών να προκαλέσουν εμπλοκή στη Συμφωνία των Πρεσπών και μετά τις καταγγελίες και την παύση του έσπασε τη σιωπή του.

Μιλώντας στο τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό MAXIMUM FM, χαρακτήρισε σόου την υπόθεση απόπειρας δολοφονίας του πράκτορα Σκριπάλ. Επιπλέον, κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι οι απελάσεις των τεσσάρων Ρώσων διπλωματών, μεταξύ των οποίων και του πρώην Γενικού προξένου στη Θεσσαλονίκη Αλεξέι Ποπόφ, είναι συνέχεια του show Σκριπάλ, στο οποίο δυστυχώς πρωταγωνιστεί η Ελλάδα.

Εν αναμονή της απάντησης της Μόσχας

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται η απάντηση της Μόσχας για την απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα, καθώς η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών έχει καλέσει για ενημέρωση τους Ελληνες ανταποκριτές. .

Την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σ. Λαβρόφ, δήλωσε πως η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί τη στάση των άλλων χωρών της Δύσης, που σχεδιάζουν την πολιτική τους απέναντι στη Ρωσία, στη βάση του πιθανού, χωρίς όμως να έχουν στοιχεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments