Ελλάδα
pagenews.gr / Ελλάδα / Βίντεο ντοκουμέντο από την τουρκική προκλητικότητα απεικονίζει τον «εφιάλτη» των Ελλήνων στο Αιγαίο
Βίντεο ντοκουμέντο από την τουρκική προκλητικότητα απεικονίζει τον «εφιάλτη» των Ελλήνων στο Αιγαίο | Pagenews.gr
Pagenews Team

Η προκλητικότητα των Τούρκων δεν έχει όριο καθώς όχι μόνο δεν διστάζουν να έρθουν σε απόσταση αναπνοής από ελληνικά αλιευτικά, αλλά ακόμη τολμούν να πλησιάζουν πιο πολύ από ποτέ ακτές ελληνικών νησιών, με πιο πρόσφατα παραδείγματα αυτά της Λέρου, των Αρκιών και το Αγαθονήσι.

Σε βίντεο που έδωσε στο φως της η επίσημη ιστοσελίδα της «Καθημερινής» γίνεται αντιληπτό το μαρτύριο των Ελλήνων στα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας.

«Οι Τούρκοι έβριζαν και απειλούσαν»

Να θυμίσουμε, ότι κατά την χθεσινή ημέρα, δέκα μεγάλα αλιευτικά με τουρκική σημαία ήταν μέσα στα ελληνικά ύδατα. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό από Έλληνες ψαράδες, οι Τούρκοι πυροβόλησαν στον αέρα και στην συνέχεια τράπηκαν σε φυγή όταν το Λιμενικό σώμα πήγαινε προς το σημείο.

«Οι Τούρκοι τώρα πια έχουν αποθρασυνθεί. Είναι σαν να θεωρούν κεκτημένο δικαίωμα το να ψαρεύουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα». Με τις λέξεις αυτές περιέγραψε η διευθύντρια ερευνών του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος Αναστασία Μήλιου.

«Την περασμένη εβδομάδα είχαμε μια μηχανότρατα. Χθες είχαμε 10 μηχανότρατες από το Αγαθονήσι μέχρι και τη Λέρο» πρόσθεσε η κυρία Μήλιου μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 σημειώνοντας ότι τα τουρκικά αλιευτικά σκάφη «φτάνουν μέχρι και τα 100 μέτρα από τα νησιά».

Περιγράφοντας την κατάσταση στην περιοχή η διευθύντρια ερευνών του «Αρχιπέλαγος» είπε ότι «σε παλαιότερες καταστάσεις οι Τούρκοι μόλις έβλεπαν τον κίνδυνο έφευγαν. Την περασμένη εβδομάδα έβριζαν, απειλούσαν και θεωρούσαν δεδομένο ότι δεν θα τους σταματήσει κανένας».

Σύμφωνα με την κυρία Μήλιου «το καθένα από αυτά τα αλιευτιακά ψαρεύει 1-3 τόνους το 24ωρο. Αλιεύουν και πωλούν ψάρια με τα οποία θα θέλαμε να ενισχύσουμε το απόθεμα.

Σε ερώτηση για την αντίδραση του λιμενικού η ίδια τόνισε ότι «το θέμα είναι τι εντολές έχει το λιμενικό. Έχει εντολές να οδηγήσει το πλοίο στο λιμάνι ή απλά κάνει συστάσεις με μια σβούρα γύρω από τη μηχανότρατα; Πιστεύω ότι υπάρχει πολιτική εντολή πίσω από αυτό (σ.σ. να κάνουν μόνο συστάσεις). Κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει διαδικασία σύλληψης». «Τα σκάφη αυτά θα έπρεπε να οδηγούνται στο λιμάνι» κατέληξε η κυρία Μήλιου. Τι λέει το Λιμενικό Σώμα

Η Ελληνική Ακτοφυλακή πράττει πάντοτε τα εκ του νόμου προβλεπόμενα σε οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά, τονίζει σε σημερινή του ανακοίνωση το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, με αφορμή τις χθεσινές καταγγελίες Ελλήνων αλιέων περί χρήσης πυρών από τουρκικά αλιευτικά, στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Λέρου.

Τονίζει επίσης ότι τα καταγγελλόμενα έχουν γίνει γνωστά στην αρμόδια Λιμενική Αρχή Λέρου, η οποία τα αξιολογεί και τα διερευνά ενδελεχώς στο πλαίσιο της προανάκρισης που διενεργεί κατόπιν σχετικής ενημέρωσης και της αρμόδιας Εισαγγελικής Αρχής.

Ετικέτες: 
2018