Πολιτική

Φωτιά τώρα Εύβοια: Ο Βαγγέλης Αποστόλου για την επέμβαση του κρατικού μηχανισμού

Φωτιά τώρα Εύβοια: Ο Βαγγέλης Αποστόλου για την επέμβαση του κρατικού μηχανισμού
Έγκαιρη και αποτελεσματική ήταν η επέμβαση των δυνάμεων του κρατικού μηχανισμού για την κατάσβεση των μετώπων από τη φωτιά στην Εύβοια δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου.

Σε ύφεση η φωτιά στην Εύβοια, για την κατάσβεση της οποίας οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν ολονύχτια μάχη.

Φωτιά τώρα Εύβοια: Ο Βαγγέλης Αποστόλου για την επέμβαση του κρατικού μηχανισμού

Έγκαιρη και αποτελεσματική ήταν η επέμβαση των δυνάμεων του κρατικού μηχανισμού για την κατάσβεση των μετώπων φωτιάς στην Εύβοια δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

Ο ίδιος τόνισε ότι, «αυτή την ώρα είμαστε στη φάση μεταξύ μερικού και απόλυτου ελέγχου», σημείωσε ότι, πρόκειται για μια πυρκαγιά που κυρίως έπληξε δασική έκταση και επισήμανε ότι οι ζημιές αγροτικού χαρακτήρα θα ελεγχθούν.

Ο υπουργός είπε ότι η χθεσινή μέρα ήταν δύσκολη, αλλά, πλέον η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη και σ’ αυτό συνέβαλε το γεγονός ότι όλα τα διαθέσιμα πυροσβεστικά μέσα είναι παρόντα από την πρώτη στιγμή και η κινητοποίηση είναι πάρα πολύ μεγάλη. Αυτό που ήταν οφθαλμοφανέστατο από την πρώτη στιγμή -σύμφωνα με τον υπουργό- ήταν ο πολύ καλός συντονισμός και η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. «Υπήρξε έγκαιρη επέμβαση όλων των πυροσβεστικών δυνάμεων, είτε επίγειων, είτε εναέριων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η φωτιά πλησίασε σε δύο χωριά, και -σημείωσε ο κ. Αποστόλου- οι εκκενώσεις που έγιναν ήταν κυρίως για προληπτικούς λόγους. Στις ζημιές, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται μερικά στρέμματα ελαιοκαλλιέργειας, ένα κοπάδι περίπου 70 αιγοβοπράτων και δύο αγροτικά κτίσματα -στις παρυφές ενός χωριού- των οποίων κάηκε η σκεπή, ενώ υπολογίζεται ότι η φωτιά έπληξε γύρω στα 12.000 στρέμματα δασικής έκτασης.

“Η φωτιά οφείλεται σε εμπρησμό”

Ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού άφησε ο δήμαρχος Εύβοιας μιλώντας το πρωί της Δευτέρας, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Η φωτιά εκδηλώθηκε στις τρεις το μεσημέρι σε ένα σημείο περίεργο πλησίον του δρόμου, όπου δεν υπήρχε καμία δραστηριότητα, αυτό μας προβληματίζει», ανέφερε.

Μόλις έπεσε η νύχτα και τα εναέρια μέσα αποσύρθηκαν υπήρξε μια μεγάλη αναζωπύρωση της φωτιάς. Το μέτωπο που βρίσκεται κοντά στο χωριό Κοντοδεσπότι φούντωσε και διασπάστηκε.

Αν και μετά τις 20:00 οι άνεμοι είχαν πέσει σημαντικά, στην περιοχή υπήρχαν αναζωπυρώσεις. Το έδαφος όπου έκαιγε το μέτωπο ήταν σε χαράδρα σε εξαιρετικά δύσβατο σημείο που δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν οι επίγειες δυνάμεις και έτσι η πυρκαγιά «ξέφυγε».

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Κατηγορίας 4, δηλαδή πολύ υψηλός, είναι ο κίνδυνος για πυρκαγιά για σήμερα Δευτέρα, 13 Αυγούστου, στην Εύβοια και την Αττική, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών (www.civilprotection.gr).

Η ΓΓΠΠ έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΓΓΠΠ οι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199. Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments