Ελλάδα

ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ: Εκτιμήσεις Λέκκα για τις περιοχές «φονικές παγίδες» σε περίπτωση πυρκαγιάς

ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ: Εκτιμήσεις Λέκκα για τις περιοχές «φονικές παγίδες» σε περίπτωση πυρκαγιάς
Ο Ευθύμης Λέκκας για τη ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ και τις εκτιμήσεις για καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία.

Ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, κρούει τον κώδωνα τον κινδύνου για τις ζώνες υψηλού κινδύνου που μπορούν να καταστούν “φονικές παγίδες” σαν την φωτιά στο Μάτι Αττικής που στοίχισε την ζωή σε 96 άτομα και εξηγεί τις δομικές αλλαγές που πρέπει να συντελεστούν για την αποτροπή άλλων καταστροφών.

Όπως τόνισε, υπάρχουν τουλάχιστον 100 περιοχές στην Ελλάδα όπως το Μάτι, που μπορούν να σκορπίσουν τον όλεθρο σε περίπτωση πυρκαγιάς, ενώ, παράλληλα, εκτίμησε πως το ρήγμα της Ανατολίας θα μπορούσε να δώσει έναν ισχυρό σεισμό.

Για το Μάτι Αττικής ανέφερε ότι “η πολεοδομική διάταξη, η καταπάτηση και η αυθαιρεσία συνέβαλλαν στην τραγική κατάληξη. Επιπλέον ο κόσμος δεν είχε έγκαιρη ενημέρωση”. Αυτά τα φαινόμενα θα πολλαπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια εξαιτίας και τις κλιματικής αλλαγής εξήγησε. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι τα επόμενα χρόνια θα αυξηθούν οι πυρκαγιές, τα πλημμυρικά φαινόμενα κατά 30% καθώς και οι κατολισθήσεις κατά 60%.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει σε πολλαπλασιασμό παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον όταν, όπως εξήγησε, θα ξεσπούν περισσότερες πυρκαγιές, τα ενταθούν τα πλημμυρικά φαινόμενα κατά 30%, ενώ 60% θα είναι η αύξηση των κατολισθήσεων.

Ανέφερε πως υπάρχουν τουλάχιστον άλλες 100 περιοχές σαν το Μάτι σημειώνοντας: «Ο Κάλαμος ή οι Άγιοι Απόστολοι είναι ακόμη πιο δύσκολες περιοχές, στο Μάτι υπήρχαν και κάποιες διέξοδοι διαφυγής».

«Τα μαθήματα αυτοπροστασίας είναι αναγκαία και πρέπει να μπουν στα σχολεία. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μάθημα σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια για το περιβάλλον, αλλά υπάρχουν άλλα μαθήματα που πραγματικά είναι άχρηστα», είπε ο κ. Λέκκας, τονίζοντας πως πρέπει να γίνονται ασκήσεις ετοιμότητας για πυρκαγιές κάθε έξι μήνες.

Φονικός σεισμός στην Τουρκία

Για δημοσιεύματα που αναφέρουν πως οι Τούρκοι είναι έτοιμοι με σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση σεισμό 7,7 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε πως δεν πρόκειται για κάτι νέο καθώς κρίνεται πως το ρήγμα της Ανατολίας θα μπορούσε να δώσει τέτοιο σεισμό μιας και κάποια κομμάτια του ρήγματος δεν έχουν σπάσει.

«Μέχρι το 2023 θα πρέπει να εκτονωθεί ένας σεισμός της τάξης άνω των 7 Ρίχτερ, πρέπει να σπάσει αυτό το κομμάτι του ρήγματος γιατί χρόνο με το χρόνο θα μεγαλώνει. Πράγματι αναμένεται ένας μεγάλος σεισμός».

Σημείωσε πως «οι μεγάλες αλήθειες πονάνε» και πως «όλος ο κόσμος προχωράει, εμείς μένουμε πίσω. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι σε κάθε περίπτωση για όλα τα ενδεχόμενα. Πρέπει να προσαρμοστούμε στη φύση, όταν η φύση βλέπει πως κάτι δεν γίνεται σωστά, αντιδρά». 19 χρόνια πριν, με τον σεισμό των 7,5 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή έδειξε ότι το σενάριο αν και εφιαλτικό δεν είναι απίθανο. Ο σεισμός αυτός είχε 17.500 θύματα, 300.000 κτήρια υπέστησαν ζημιές και 600.000 άτομα χρειάστηκε να αλλάξουν κατοικία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments