Οικονομία

Times: Το 2019 έρχονται νέα μέτρα και ο Τσίπρας υπόσχεται ελαφρύνσεις

Times: Το 2019 έρχονται νέα μέτρα και ο Τσίπρας υπόσχεται ελαφρύνσεις
"Η Ελλάδα εξέρχεται επισήμως από το πρόγραμμα" γράφουν οι Times που υπενθυμίζουν ότι δεν είναι καιρός για πανηγυρισμούς.

Σε μια ιδιαίτερα συμβολική επίσκεψη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ταξίδεψε σήμερα στην Ιθάκη – το θρυλικό νησί του Οδυσσέα, που πέρασε δέκα χρόνια προσπαθώντας να επιστρέψει στην οικογένειά του μετά την πολιορκία της Τροίας, γράφουν οι Times της Νέας Υόρκης.

«Μιλώντας σε ντόπιους αξιωματούχους στο νησί, πριν από το τηλεοπτικό διάγγελμά του προς το έθνος, ο Τσίπρας συνέκρινε τα πακέτα διάσωσης της Ελλάδας με τις περιπέτειες του Οδυσσέα», σημειώνεται.

«Πρέπει να θυμόμαστε ότι η επιστροφή στην Ιθάκη δεν είναι το τέλος της περιπέτειας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

  • Οι φόροι και η ανεργία αυξάνονται, τα εισοδήματα μειώνονται

“Αν και η Ελλάδα δεν θα υπόκειται πλέον σε τακτικούς ελέγχους από τους πιστωτές για τη διασφάλιση των κεφαλαίων που χρειάζονται για αποφυγή της πτώχευσης, η χώρα δεν μπορεί να επιστρέψει στους παλιούς χαλαρούς ρυθμούς, που την οδήγησαν σε χάος. Τα τελευταία οκτώ χρόνια, η Ελλάδα απέφυγε την πτώχευση λαμβάνοντας δάνεια ύψους περίπου 260 δισ. ευρώ από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης και από το ΔΝΤ. Σε αντάλλαγμα, οι διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις έπρεπε να εφαρμόσουν μια σειρά μέτρων λιτότητας που ζητούσαν οι πιστωτές. Κατά την περίοδο διάσωσης, η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά ένα τέταρτο και η ανεργία αυξήθηκε, με έναν στους πέντε Έλληνες να παραμένουν ακόμα εκτός εργασίας. Παράλληλα, τα εισοδήματα μειώθηκαν επανειλημμένα, ενώ οι φόροι αυξήθηκαν”.

  • Έρχονται νέα μέτρα λιτότητας

“Αν και η Ελλάδα έχει μετατρέψει το τεράστιο έλλειμμα στον ετήσιο προϋπολογισμό της σε ένα σημαντικό πλεόνασμα, εξακολουθούν να υπάρχουν μέτρα λιτότητας στον ορίζοντα. Οι προκαθορισμένες περικοπές των συντάξεων και οι αυξήσεις των φόρων αναμένονται το 2019 και το 2020. Η Ελλάδα διαθέτει ένα προσωρινό μαξιλάρι ασφαλείας 24 δισ. ευρώ, το οποίο δημιουργήθηκε με τη βοήθεια κεφαλαίων διάσωσης και αποτελεί σημαντική οικονομική ανάσα μέχρι το καλοκαίρι του 2020. Μετά από αυτό, θα πρέπει πραγματικά να σταθεί στα πόδια της και ως εκ τούτου θα πρέπει να λάβει υπόψη τις απαιτήσεις των επενδυτών στις διεθνείς αγορές ομολόγων, καθώς οποιαδήποτε ολίσθηση στον προϋπολογισμό θα μπορούσε να δει τα επιτόκια δανεισμού που χρεώνουν για την Ελλάδα, ενδεχομένως σε μη βιώσιμες τιμές.

  • Ο Τσίπρας υπόσχεται ανακούφιση, αλλά όσα συμφωνήθηκαν θα γίνουν

Στην επόμενη περίοδο, η Ελλάδα πρέπει να αναπτύξει μια λειτουργική σχέση με ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι θα χρειαστούν έντονες ενδείξεις δημοσιονομικής σύνεσης, τήρησης συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων και οικονομικής ανάπτυξης για να συμφωνήσουν να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους σε μια χώρα, της οποίας η πιστοληπτική ικανότητα εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερη από την επενδυτική. Ο Τσίπρας έχει επανειλημμένα διαβεβαιώσει ότι η αριστερή κυβέρνησή του θα ακολουθήσει την υποχρεωτική πορεία της δημοσιονομικής αρετής.

Ταυτόχρονα, όμως, ο Τσίπρας επιδιώκει επίσης να προσφέρει κάποια μορφή ανακούφισης σε ευρείες ομάδες πληθυσμού που πλήττονται σκληρά από την ύφεση – κυρίως συνταξιούχους, ανέργους και ομάδες χαμηλού εισοδήματος. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα δημοσιοποιηθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου, κατά την έναρξη της έκθεσης της Θεσσαλονίκης, στην οποία παραδοσιακά οι κυβερνήσεις ανακοινώνουν τα σχέδια οικονομικής πολιτικής τους» καταλήγει ο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments