Πολιτισμός

ΝΙΛ ΣΑΙΜΟΝ: Ποιος ήταν ο εμβληματικός συγγραφέας που έφυγε χθες απ’ τη ζωή

ΝΙΛ ΣΑΙΜΟΝ: Ποιος ήταν ο εμβληματικός συγγραφέας που έφυγε χθες απ’ τη ζωή
ΝΙΛ ΣΑΙΜΟΝ: Έφυγε από τη ζωή την Κυριακή σε ηλικία 91 ετών ο Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας. Οι κωμωδίες που έγραψε και οι μεγάλες επιτυχίες.

Ο ΝΙΛ ΣΑΙΜΟΝ ήταν γεννημένος στις 4 Ιουλίου 1927.

Ήταν ένας από τους καλύτερους συγγραφείς της κωμωδίας στην αμερικανική λογοτεχνική ιστορία. Έχει γράψει πάνω από τριάντα θεατρικά έργα και σχεδόν ίδιο αριθμό σενάρια ταινιών.

Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος είχε λάβει περισσότερα Oscar και Tony υποψηφιότητες από κάθε άλλο συγγραφέα, πολλοί θεωρούν ότι έχει υποτιμηθεί ως θεατρικός συγγραφέας κατά το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του, επειδή έγραψε κωμωδίες παρά δράμα.

Μεγάλωσε σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες που δεν του επέτρεψαν να κάνει ανώτερες σπουδές, αλλά το έμφυτο ταλέντο του δεν άργησε να φανερωθεί.

ΝΙΛ ΣΑΙΜΟΝ: Πως τον επηρέασε ο αδερφός του

Ο μεγάλος αδελφός του ήταν η αιτία του ξεκινήματός του, αυτός ζήτησε τη βοήθειά του για ένα σκετς που έπρεπε να γράψει για το πάρτι της εταιρίας του και από τότε η συνεργασία τους άνθισε.

Για πολλά χρόνια η δουλειά του περιορίστηκε σε κωμωδίες για την τηλεόραση.

Πολύ αργότερα κατάφερε να ξεπεράσει τη φυσική του ντροπαλοσύνη και να γράψει μόνος του πια θεατρικά έργα, που έγιναν και μεγάλες επιτυχίες στον κινηματογράφο.

Το χαρακτηριστικό του γραψίματός του είναι ότι εμπνέεται από την ίδια τη ζωή κι οι χαρακτήρες του μιλάνε και σκέφτονται σαν τον καθένα μας.

Στα γνωστότερα και πιο σημαντικά έργα του συγκαταλέγονται «Οι Ηλίθιοι». Πρόκειται για μια ανάλαφρη ρομαντική κωμωδία που διαδραματίζεται σε ένα χωριουδάκι της Ουκρανίας στα τέλη του 1800.

ΝΙΛ ΣΑΙΜΟΝ: Η πρώτη παράσταση

Η πρώτη παράσταση δόθηκε στο Μπρόντγουεϊ της Νέας Υόρκης στις 6 Απριλίου του 1981 στο θέατρο «Ευγένιος Ο’ Νιλ». Τη σκηνοθεσία υπέγραψε ο Μάικ Νίκολς και τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμήνευσαν οι Τζον Ρουμπινστάιν, Χάρολντ Γκουλντ, Φλόρενς Στάνλεϊ και Πάμελα Ριντ.

Θρυλείται ότι το έργο γράφτηκε στα πλαίσια ενός διακανονισμού στο διαζύγιο του Νιλ Σάιμον από τη σύζυγό του. Ο Σάιμον της παραχωρούσε τα κέρδη του από την επόμενη θεατρική του δουλειά και έτσι αποφάσισε να γράψει ένα υποδεέστερο έργο που δεν θα ανέβαινε για πολλές παραστάσεις. Με δεδομένο ότι το έργο κατέβηκε μετά από 40 παραστάσεις, πέτυχε το στόχο του. Έκτοτε βέβαια το έργο έχει ανεβεί αμέτρητες φορές από θιάσους σε όλο τον κόσμο.

Το 1990 και με την άδεια του συγγραφέα το έργο μεταφέρθηκε σε μιούζικαλ. Εκτός από το ανανεωμένο λιμπρέτο, τη μουσική και τα 14 τραγούδια, προσετέθη και ένας επιπλέον χαρακτήρας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments