Άποψη

Τρεις του Σεπτέμβρη να (μην) περνάς…

Τρεις του Σεπτέμβρη να (μην) περνάς…
Μαλώνουν με έπαθλο την μνήμη του Ανδρέα.

Ποιος να το περίμενε ότι μετά σαράντα τέσσερα χρόνια «δυό γάιδαροι θα μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα». Ένα ΠΑΣΟΚ μεταλλαγμένο σε ΚΙΝΑΛ και ένας μεταλλαγμένος ΣΥΡΙΖΑ που μαλώνουν όχι για αυτή καθαυτή την Διακήρυξη αλλά πάνω στο όνομα του Αντρέα Παπανδρέου.

Από την σκοπιά τους καλά κάνουν και μαλώνουν με έπαθλο την μνήμη του Ανδρέα. Η Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη είναι ένα πολύ προωθημένο κείμενο. Μια ριζοσπαστική διακήρυξη. Οι διεκδικητές δεν έχουν καμιά σχέση με το κείμενο αυτό τον κοινωνικό και εθνικοαπελευθερωτικό χαρακτήρα του. Δεν επρόκειτο για κείμενο προωθημένης Σοσιαλδημοκρατίας όπως λένε τώρα μερικοί.

Ας τολμούσαν να έλεγαν τότε στον Ανδρέα Παπανδρέου πως ήταν σοσιαλδημοκράτης. Το κείμενο με τον αντιιμπεριαλιστικό του χαρακτήρα ήταν τόσο προωθημένο που έφερνε σε αμηχανία τας κόμματα της παραδοσιακής και ανανεωτικής αριστεράς.

Ηταν μια ακτινογραφία της ελληνικής κοινωνίας που σωστά αναγνώριζε ότι ο μετασχηματισμός τον οποίο επαγγελλόταν δεν μπορούσε να γίνει με το κλασσικό σχήμα της Τρίτης Διεθνούς το οποίο μιλούσε για την πρωτοπορία της εργατικής τάξης και τους συμμάχους της.

Η Διακήρυξη προσδιόριζε με σαφήνεια τους αγρότες – καλλιεργητές, τα μικροαστικά στρώματα και τη νεολαία. Αργότερα, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου άρχισε να εξειδικεύει και να προσαρμόζει μίλησε για τον «Τρίτο Δρόμο» και έδωσε στο κόμμα του που βρισκόταν προ των πυλών της εξουσίας ένα χαρακτήρα σοσιαλδημοκρατικό. Τίποτα από τα βασικά στοιχεία της Διακήρυξης δεν αφορά σήμερα το ΚΙΝΑΛ που θέλει να ζει με τις αναμνήσεις ενός μεγάλου πολυσυλλεκτικού Κόμματος και του ΣΥΡΙΖΑ που θέλει στα θολά νερά της δικής του υποταγής να ψαρέψει νοσταλγούς του Ανδρέα.

Η Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη είναι απλά η αφορμή. Η φασαρία γίνεται για το σύμβολο. Σύμβολο είναι το όνομα του Ανδρέα Παπανδρέου. Μια ιστορική Διακήρυξη που ο πρώτος που την εγκατέλειψε είναι ο εμπνευστής και συντάκτης της και είναι απλά η αφορμή για να ακουστούν αστειότητες ότι εξακολουθεί να εμπνέει και να μας ακολουθεί (Φώφη Γεννηματά) και γελοιότητες ότι ο Τσίπρας είναι ο συνεχιστής του Ανδρέα (Χρήστος Σπίρτζης).

Μια Διακήρυξη που θυμίζει πως ήταν και πως κατέληξε το ΠΑΣΟΚ και όσοι μιλούν στο όνομα του και όσοι κουτοπόνηρα επιχειρούν να σφετεριστούν το όνομα του ιδρυτή του…

Διαβάστε όλα τα άρθρα του Γιώργου Χελάκη, εδώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments