Πολιτική

ΔΕΘ 2018: Το “καλάθι” των προεκλογικών παροχών Τσίπρα

ΔΕΘ 2018: Το “καλάθι” των προεκλογικών παροχών Τσίπρα
ΔΕΘ 2018: Το καλάθι παροχών με άρωμα εκλογών προς διάφορες κοινωνικές ομάδες παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ.

ΔΕΘ 2018: Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ ένα μακρύ κατάλογο προεκλογικών παροχών σε βάθος τετραετίας.

Κατά την ομιλία του  ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι το κόστος των ελαφρύνσεων είναι εντός του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, εγκεκριμένο από τους θεσμούς και δεν πρόκειται να δημιουργήσει τριβές και αμφισβητήσεις.

Ο Πρωθυπουργός προχώρησε σε εξαγγελίες σχετικά με τις φοροελαφρύνσεις, τον ΕΝΦΙΑ και τις συντάξεις.

ΔΕΘ 2018: Τα 11 μέτρα του πρωθυπουργού

  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ ως 50% για χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά σε δυο φάσεις 19-20. Το μέτρο θα νομοθετηθεί ως το τέλος του χρόνου.
  • Μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών έως 35% από 1/1/19.
  • Μείωση κατά 4% της φορολογίας επιχειρήσεων από 29% στο 25%, σταδιακά μέχρι την 1/1/22, αρχής γενομένης από 1/1/19.
  • Επιδότηση ενοικίου με ποσά από 70 εως και 200ευρώ /μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, από 1/1/19.
  • Καταβολή όλων των αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς συνολικού ύψους 920 εκ ευρώ εντός του 2018.
  • Ενίσχυση και μονιμοποίηση του Προγράμματος «Βοηθεια στο σπίτι» για ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ, με άμεσες προσλήψεις 3.000 μόνιμου εξιδεικευμένου προσωπικού. Υλοποίηση εντος 2019.
  • Ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα δημόσια σχολεία με 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξιδεικευμένου προσωπικού.
  • Κατάργηση του Φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγροτες, συνεταιρισμούς- ΚΝΣΕΠ καθώς και για ανενεργές επιχειρήσεις, από 1/1/19.
  • Επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς ως 24 ετών στον ιδιωτικό τομέα, σε ορίζοντα διετίας, 50% από 1/1/19 και 100% από 1/1/20.
  • Αλλαγή των συντελεστών ΦΠΑ με μείωση κατά δυο μονάδων του μεγάλου, από 24% σε 22% και κατά μια του μικρού, από 13% σε 12%, από 1/1/21.
  • Άμεση εκκίνηση των διαδικασιών για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υπόκατώτατου στις αρχές του 2019.

Τσίπρας: Πρώτος στόχος του σχεδίου μας για την επόμενη μέρα της πατρίδας μας είναι η ανάκτηση της εργασίας.

Μετά από 9 χρόνια η οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης. Για 6 συνεχόμενα τρίμηνα σημειώνει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης ενώ το 2018 αναμένεται να κλείσει κοντά στο 2,5%. Η ανεργία από 27% το 2015, έπεσε στο 19,1%. Πάνω από 300.000 νέες θέσεις δημιουργήθηκαν στην 3ετία.

Οι δείκτες οικονομικής εμπιστοσύνης, οικονομικού κλίματος, επιχειρηματικών προσδοκιών και καταναλωτικής εμπιστοσύνης σημειώνουν τις καλύτερες επιδόσεις τους εδώ και πολλά χρόνια. Εξαγωγές, βιομηχανική παραγωγή, κατανάλωση των νοικοκυριών και λιανικό εμπόριο βρίσκονται σε άνοδο.

ΔΕΘ 2018: Η ομιλία Τσίπρα

«Ιδιαίτερη χαρά και τιμή να εγκαινιάζω την 83η ΔΕΘ, την πρώτη Διεθνή Έκθεση που μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια δεν γίνεται κάτω από τη σκιά των Μνημονίων που βάραιναν την οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την έναρξη της ομιλίας του στα εγκαίνια της φετινής Έκθεσης, στο Βελλίδειο.

«Τρία χρόνια μετά τη δύσκολη συμφωνία του Αυγούστου του 2015, είναι η πρώτη φορά που μπορώ να σας πω με απόλυτη σιγουριά ότι πήραμε τις σωστές αποφάσεις και δικαιωθήκαμε. Παρά τις κριτικές, παρά τις φουρτούνες και τις αναταράξεις, την πολεμική, ακόμα και την υπονόμευση, αποδείχθηκε από τα ίδια τα πράγματα ότι τότε τελικά πράξαμε το σωστό».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «η Ελλάδα σήμερα είναι πλέον μια διαφορετική χώρα. Μια χώρα που μετά την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια πατάει ξανά στα πόδια της, στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις και μπορεί να κοιτάξει το μέλλον με αυτοπεποίθηση και με σιγουριά».

Σημείωσε ότι αυτό είναι έργο όλων, αλλά κυρίως όλων εκείνων που την περίοδο της κρίσης έκαναν τις μεγάλες θυσίες, εκείνων που άντεξαν στις δυσκολίες και σήκωσαν βάρη που πολλές φορές δεν τους αναλογούσαν.

«Σήμερα μπορώ να κοιτάξω στα μάτια κάθε έναν και κάθε μια από όλους εσάς, και να πω ότι η επιμονή και η υπομονή σας έδωσε καρπούς. Και το μέλλον ανήκει πλέον σε εσάς. Ανήκει στους πολλούς», υπογράμμισε.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε πως «η χώρα όχι μόνο επιτυγχάνει τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά και τις τρεις τελευταίες χρονιές, τους υπερβαίνει κατά πολύ. Πράγμα που αναμένεται και φέτος».

Υπογράμμισε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε τους συμφωνημένους στόχους και για τα επόμενα χρόνια», «να μην επιτρέψουμε η Ελλάδα να γυρίσει πίσω στην εποχή των ελλειμμάτων και του δημοσιονομικού εκτροχιασμού». Και αυτό όπως τόνισε «για να εξασφαλίσουμε την αξιοπιστία της χώρας και την σταθερότητα της οικονομίας, χωρίς να θέσουμε σε διακινδύνευση όλα όσα πετύχαμε με κόπο και σκληρή δουλειά».

Σημείωσε επίσης ότι και το ελληνικό χρέος είναι πλέον βιώσιμο και πως οι επενδυτές ξαναβλέπουν την Ελλάδα με ασφάλεια. Τόνισε ότι οι πρόσκαιρες αναταράξεις στις αγορές από εξωγενείς παράγοντες, δεν ανησυχούν την κυβέρνηση για τουλάχιστον δυόμισι χρόνια από σήμερα, χάρη στο μαξιλάρι ρευστότητας που η χώρα έχει εξασφαλίσει για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μέχρι και το 2020.

Θέλουμε τη Θεσσαλονίκη Πρωτεύουσα των Βαλκανίων

«Θέλουμε τη Θεσσαλονίκη Πρωτεύουσα των Βαλκανίων, καρδιά της Βαλκανικής Συνανάπτυξης, κόμβο εμπορίου και οικονομικών συναλλαγών, Γέφυρα πολιτισμών», τόνισε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας.

«Όχι φράχτη, όχι πόλη με γυρισμένη τη πλάτη στους γείτονές της και στην οικονομική της ενδοχώρα», πρόσθεσε, σχολιάζοντας ότι «στη Θεσσαλονίκη δεν αξίζει η μιζέρια, δεν αξίζει η μισαλοδοξία, δεν αξίζει ο φόβος, το μίσος και ο διχασμός, στη Θεσσαλονίκη αξίζει μονάχα να φύγει μπροστά».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «με αυτόν τον ανοιχτό ορίζοντα, με αυτοπεποίθηση και κατανόηση, με διάθεση συνεργασίας και επικοινωνίας προσεγγίζουμε και όλους τους γείτονες μας». Εξήγησε ότι «αυτό κάνουμε στην οικονομία και το εμπόριο. Αυτό κάνουμε στον πολιτισμό. Αυτό και στις διεθνείς μας σχέσεις».

Υπογράμμισε ότι «πρότυπο αυτής της στάσης είναι και η Συμφωνία που πετύχαμε με τους βόρειους γείτονές μας, η Συμφωνία των Πρεσπών». Τόνισε ότι αυτή «ανοίγει τη Θεσσαλονίκη, ανοίγει τη Β. Ελλάδα, ανοίγει τους Έλληνες στον κόσμο και κυρίως μετατρέπει τη χώρα μας σε παράγοντα λύσεων και πόλο σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή και καθιστά την Θεσσαλονίκη και πάλι πρωτεύουσα των Βαλκανίων».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments