Οικονομία

Σχοινάς για τις συντάξεις: Να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα

Σχοινάς για τις συντάξεις: Να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα
Ο κ. Σχοινάς εμφανίστηκε έντονα  ενοχλημένος από τις «ευρωπαϊκές πηγές» που μίλησαν, την Παρασκευή, στο ΑΠΕ – ΜΠΕ για συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς για τις συντάξεις.

Σχοινάς: Την τήρηση των συμφωνηθέντων στο Eurogroup του Ιουνίου αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, στον απόηχο της σύγχυσης που προκλήθηκε σχετικά με την περικοπή των συντάξεων.

Ο κ. Σχοινάς εμφανίστηκε έντονα  ενοχλημένος από τις «ευρωπαϊκές πηγές» που μίλησαν, την Παρασκευή, στο ΑΠΕ – ΜΠΕ για συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς για τις συντάξεις.

«Επειδή το θέμα είναι σοβαρό και αφορά πολύ κόσμο, δεν νομίζω ότι προσφέρεται για εύκολες κουβέντες ή για ενημερώσεις μέσω πηγών όπως διάβασα πρόσφατα» τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Κομισιόν και ζήτησε «οι πηγές, οι κρουνοί και τα ρυάκια να μας αφήσουν να κάνουμε τη δουλειά μας».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ.Σχοινάς, υπογράμμισε ότι «το θέμα είναι σοβαρό και δεν προσφέρεται για εύκολες κουβέντες».

“Το κλειδί της ελληνικής εξόδου από το μνημόνιο είναι η συμφωνία του Eurogroup του Ιουνίου το οποίο περιλαμβάνει ένα πλέγμα δεσμεύσεων.

Ο δικός μας ρόλος ως Κομισιόν, που δεν είμαστε δανειστές της χώρας αλλά εγγυητές της συγκεκριμένης συμφωνίας.

Για αυτό και δηλώσαμε πως τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται. Επειδή όμως η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια είναι σε μία διαδικασία διαλόγου για την διαμόρφωση του προϋπολογισμού της με τους θεσμούς.

Αυτή η συζήτηση θα συνεχιστεί και θα ελέγξουμε τα περιθώρια και πλεονάσματα. Να τηρηθούν τα συμφωνημένα και θα συζητήσουμε.

Παρακαλώ τις όποιες πηγές να μας αφήσουν να κάνουμε την δουλειά μας”.


Διαβάστε σχετικά: Υπουργείο Οικονομικών: Πρέπει να πείσουμε το Βερολίνο για το θέμα των συντάξεων


Για την πορεία της Ελλάδας από το 2015 μέχρι σήμερα, ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε πως ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που δεν θέλει να ξαναζήσει:

«Η Ελλάδα είναι όντως μία ιστορία επιτυχίας ειδικά εάν σκεφθεί κανείς το σημείο αφετηρίας στο οποίο βρέθηκε από το 2009 και μετά, μετά την εκκίνηση της κρίσης.

Το ζητούμενο για το μέλλον της χώρας είναι πως μέσα από την περιπέτεια μάθαμε και αλλάξαμε.

Μπορούμε να φτιάξουμε μία οικονομία που θα γεννά ευκαιρίες και όχι χρέη, ένα κράτος χωρίς πατρωνία που τόσο μας κόστισαν.

Τα ελληνικά προγράμματα θεωρούνταν από πολλούς η τελευταία ευκαιρία να γίνει η Ελλάδα σύγχρονο κράτος.

Οφείλουμε να βελτιώσουμε το οικονομικό κλίμα, να εξυγιάνουμε περαιτέρω το τραπεζικό σύστημα και να μην ξεχάσουμε τους ευάλωτους Έλληνες».

Αναφορικά με το μέλλον της χώρας, είπε ότι θα ήθελε να μοιραστεί κάποιες σκέψεις, τόσο ως εκπρόσωπος της Κομισιόν, όσο και ως Έλληνας.

«Πιστεύω ότι το ζητούμενο για το μέλλον της χώρας είναι να καταστεί σαφές ότι μάθαμε και αλλάξαμε από αυτήν την περιπέτεια (…)

Οφείλουμε να φτιάξουμε ένα κράτος που αφήνει πίσω του την πατρωνεία και το πελατειακό κράτος.

Τα ελληνικά προγράμματα θεωρήθηκαν από πολλούς μία ευκαιρία για την Ελλάδα να γίνει ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος.

Πρέπει να μείνουμε στη ζώνη της δημοσιονομικής σταθερότητας, να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε το επιχειρηματικό κλίμα, να δίνουμε ευκαιρίες στην επιχειρηματικότητα για τους νέους και να μην ξεχνάμε τους ευάλωτους Έλληνες», σημείωσε.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς μίλησε και για το δύσκολο πρώτο εξάμηνο του 2015.

Έκανε λόγο για εφιαλτικές στιγμές που «δεν θέλω να τις σκέφτομαι δεν θα ήθελα να τις ξαναζήσω». Αποθέωσε τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας πως χωρίς εκείνον δεν θα είχε αποσοβηθεί η καταστροφή.

«Η Ελλάδα πέρασε πολύ κοντά από το Grexit, ήταν μαύρες εκείνες οι στιγμές το πρώτο εξάμηνο του 2015. Χωρίς τον Γιούνκερ δεν θα είχε αποσοβηθεί η καταστροφή. Βούτηξε στα βαθιά έχοντας πολλά πιστόλια πάνω από το κεφάλι του που του έλεγαν μην μπλέκεις δεν είναι η Επιτροπή δανείστρια της Ελλάδας», είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments