Οικονομία
pagenews.gr / Οικονομία / Θετικός απολογισμός για την ελληνική οικονομία στο Βερολίνο – Τα επιτεύγματα και η επιτήρηση
Θετικός απολογισμός για την ελληνική οικονομία στο Βερολίνο – Τα επιτεύγματα και η επιτήρηση | Pagenews.gr
Pagenews Team

Ελληνική οικονομία: Στο πλαίσιο της μηνιαίας έκθεσης που δημοσιεύει σήμερα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προβαίνει σε δική του εκτίμηση για τα τρία ελληνικά προγράμματα.

Συγκεκριμένα, τα πρώτα… χαμόγελα έρχονται, αφού ο απολογισμός οκτώ σελίδων του υπουργείου καταλήγει, μετά από μια σύντομη ιστορική αναδρομή των τελευταίων δέκα χρόνων, στο συμπέρασμα ότι η «Ελλάδα ολοκλήρωσε με επιτυχία το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής».

Η Ελλάδα, όπως γράφει η DW, αξιοποίησε τα τρία προγράμματα «για να εφαρμόσει διαρθρωτικές αλλαγές όπως και για να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών».

Σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ναι μεν διαπιστώνεται «εκ νέου ανάπτυξη», από την άλλη δε αυτή δεν γίνεται με τους μέσους ευρωπαϊκούς ρυθμούς.

Πάντως, να σημειωθεί ότι η Κομισιόν ν αναμένει για φέτος αύξηση της τάξεως του 1,9%, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη θα κυμαίνεται στο 2,1%.

  • Τα επιτεύγματα της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια
Στον οκτασέλιδο απολογισμό, αναφέρονται και τα επιτεύγματα της χώρας. Συγκεκριμένα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ως επιτεύγματα τα εξής:
  • βιωσιμότητα των οικονομικών του δημοσίου
  • εγκαθίδρυση μιας ανεξάρτητης φορολογικής αρχής,
  • αλλαγές στο φόρο εισοδήματος
  • μεταρρυθμίσεις στα ασφαλιστικά ταμεία
  • καθιέρωση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης
  • ενίσχυση των κανόνων διακυβέρνησης στις συστημικές τράπεζες
  • η νομοθεσία περί αφερεγγυότητας
  • η ίδρυση του Υπέρ- ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων το 2016.

Εκτός των παραπάνω, σύμφωνα πάντα με την DW, στα θετικά συγκαταλέγονται επίσης η καθιέρωση της αξιολόγησης των δημόσιων υπαλλήλων και των ρυθμίσεων για την επιλογή ανώτατων στελεχών στο δημόσιο τομέα. Για την βιωσιμότητα του χρέους

Σε σχέση με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η έκθεση επικαλείται τις σχετικές εκτιμήσεις της Κομισιόν:

Αν η Ελλάδα τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους και οι οικονομικές της επιδόσεις αυξηθούν όπως αναμένεται από την Κομισιόν, τότε σε βάθος χρόνου θα μειωθεί και το χρέος. Παράλληλα όμως το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών παραδέχεται, ότι τα σενάρια της Κομισιόν «λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος (έως το έτος 2060) θεωρούνται αβέβαια και δεν μπορούν να θεωρηθούν προγνώσεις».

Σε περίπτωση που η Ελλάδα καταφέρει ετήσιο πλεόνασμα στον προϋπολογισμό 3,5% ως το 2022, στη συνέχεια 2% και ετήσια αντικειμενική ανάπτυξη της οικονομίας κατά 1%, τότε το χρέος της θα μειωθεί το 2060 στο 96,8%. Η επιτήρηση… επιτήρηση

Στην έκθεση επισημαίνεται πως η τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης θα «ελέγχονται και θα συνοδεύονται» τόσο στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και του Ευρωπαϊκό Εξαμήνου, που ισχύει για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, όσο και από μια «ειδική παρακολούθηση». Σε αυτό το πλαίσιο το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επικροτεί την απόφαση του Eurogroup να εξαρτηθεί η ελάφρυνση του χρέους από την πορεία των μεταρρυθμίσεων:

«Προκειμένου να αυξήσει την αξιοπιστία της υλοποίησης ενός μέρους των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, το Eurogroup τα έχει συνδέσει με την παρακολούθηση μετά το τέλος των προγραμμάτων».

Στο επίκεντρο της στενής εποπτείας θα βρίσκονται σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο , η τήρηση των δημοσιονομικών στόχων (πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ως το 2022) και ακολούθως τήρηση των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων όπως και η συνέχιση της εφαρμογής των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση των δυνατοτήτων οικονομικής ανάπτυξης.

Η ενδυνάμωση αυτών των δυνατοτήτων συνιστά «τη σημαντικότερη πρόκληση της Ελλάδας μετά το τέλος των προγραμμάτων» εκτιμούν οι συντάκτες της έκθεσης. Υπό την επιτήρηση της Κομισιόν, του ΕΜΣ και της ΕΚΤ η Ελλάδα θα βρίσκεται έως ότου αποσβεστεί «τουλάχιστον» το 75% των ευρωπαϊκών δανείων.

Ετικέτες: 
2018