Κόσμος
pagenews.gr / Κόσμος / Γαστροπάρεση: Η ασθένεια που επιτρέπει σε μία 18χρονη να τρώει μόνο 1 μπισκότο την ημέρα (pics)
Γαστροπάρεση: Η ασθένεια που επιτρέπει σε μία 18χρονη να τρώει μόνο 1 μπισκότο την ημέρα (pics) | Pagenews.gr
Pagenews Team

Η ιστορία μιας 18χρονης που πάσχει από γαστροπάρεση κάνει το γύρο του διαδικτύου.

Η νεαρή εδώ και περίπου 2 χρόνια τρώει κάθε μέρα μόνο ένα μπισκότο, διότι πάσχει εκτός από γαστροπάρεση από διάφορες σοβαρές ασθένειες που δεν της επιτρέπουν να φάει τίποτα άλλο.

Η Ρόουζ Κέλμπλ μπορεί να τραφεί μόνο μέσω σωλήνα, καθώς το σώμα της δεν είναι σε θέση να χωνέψει όποια τροφή καταναλώνει.

Οι ασθένειες από τις οποίες πάσχει επηρεάζουν το στομάχι, το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς το δέρμα και τις αρθρώσεις της.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να νιώθει αδύναμη όλη την ημέρα και να μην μπορεί να περπατήσει μέχρι το μπάνιο μόνη της. Η Ρόουζ παίρνει 20 χάπια την ημέρα για να μπορέσει να διαχειριστεί τις ασθένειές της.


Φωτογραφία της Ρόουζ από το Caters News Agency, όπως την δημοσίευσε η DailyMail

Αυτές εμφανίστηκαν όταν η ίδια ήταν 16 ετών από έναν σπάνιο ιό, ο οποίος ακόμη την ταλαιπωρεί.

Αυτό που εύχεται τώρα είναι να μπορέσει να βελτιωθεί η κατάσταση της υγείας της ώστε να είναι σε θέση να πάει στο πανεπιστήμιο όπως όλοι της οι φίλοι.

Τα νεφρά της Ρόουζ έχουν βλάβη και εμποδίζουν το στομάχι της να χωνεύει τρόφιμα, προκαλώντας της ναυτία.

Η ασθένεια αυτή λέγεται γαστροπάρεση. Η ίδια δηλώνει στη Daily Mail: «Κάθε μέρα είναι μία μάχη για μένα. Ξυπνάω έτοιμη να πολεμήσω για την ζωή, όπως έκανα και την προηγούμενη μέρα».

Το μόνο πράγμα που δεν την πείραζε τα τελευταία χρόνια ήταν να τρώει μόνο ένα μπισκότο, το οποίο μάλιστα όπως αποκάλυψε, τον τελευταίο καιρό της προκαλεί ναυτία.

Για το πώς νιώθει που οι άλλοι γύρω τις μπορούν να τρώνε, ό,τι θέλουν, είπε: Συχνά με ενοχλεί που τρώνε ελεύθερα οι γύρω μου και εγώ δεν μπορώ να απολαύσω καθόλου φαγητό».

«Οι φίλες μου έρχονται κάθε 5 μέρες σπίτι μου και με παίρνουν μαζί τους στο μπακάλικο τους. Εκεί νιώθω ελεύθερη», δηλώνει η ίδια.

Δείτε φωτογραφίες και άλλων ανθρώπων που πάσχουν από γαστροπάρεση:

https://www.instagram.com/p/Bn4M2Xgg6IX/?hl=en&tagged=gastroparesis

https://www.instagram.com/p/Bn4NMGHnS4T/?hl=en&tagged=gastroparesis

https://www.instagram.com/p/Bn4lUr9Akf2/?hl=en&tagged=gastroparesis Τι είναι η γαστροπάρεση

Γαστροπάρεση, ICD-10 K31.8 είναι η καθυστερημένη γαστρική κένωση, που χαρακτηρίζεται από μια πάρεση (μερική παράλυση) του στομάχου.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα τρόφιμα να παραμένουν στο στομάχι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το κανονικό.

Κανονικά, οι συστολές στο στομάχι μεταφέρουν τρόφιμα στο λεπτό έντερο για την πέψη.

Το πνευμονογαστρικό νεύρο ελέγχει αυτές τις συστολές.

Γαστροπάρεση μπορεί να συμβεί όταν το πνευμονογαστρικό νεύρο έχει υποστεί βλάβη και οι μύες του στομάχου και του εντέρoυ δεν λειτουργούν κανονικά. Αιτίες γαστροπάρεσης

Παροδική γαστροπάρεση μπορεί να προκύψει σε οξεία ασθένεια οποιουδήποτε είδους, ως συνέπεια από ορισμένες θεραπείες του καρκίνου ή άλλα φάρμακα που επηρεάζουν τη δράση του πεπτικού ή μπορεί να οφείλεται σε κακές διατροφικές συνήθειες.

Συχνά προκαλείται από αυτόνομη νευροπάθεια.

Αυτό μπορεί να συμβεί σε άτομα με διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2 διαβήτη.

Στην πραγματικότητα, ο σακχαρώδης διαβήτης είναι η πιο κοινή αιτία της γαστροπάρεσης, γιατί τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν προκαλέσουν χημικές μεταβολές στα νεύρα.

Το πνευμονογαστρικό νεύρο καταστρέφεται από τα χρόνια υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Άλλες πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν τη νευρική ανορεξία και τη νευρική βουλιμία. Η γαστροπάρεση έχει, επίσης, συσχετισθεί με νόσους του συνδετικού ιστού, όπως η σκληροδερμία, το σύνδρομο Ehlers-Danlos, και νευρολογικές παθήσεις όπως η νόσος του Πάρκινσον.

Μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε μιτοχονδριακή διαταραχή.

Χρόνια γαστροπάρεση μπορεί να προκληθεί από άλλους τύπους βλάβης στο πνευμονογαστρικό νεύρο, όπως από εγχείρηση στην κοιλιακή χώρα.

Το βαρύ κάπνισμα είναι, επίσης, μια πιθανή αιτία δεδομένου ότι το κάπνισμα προκαλεί βλάβη στο βλεννογόνο του στομάχου.

Ετικέτες: 
2018