Καιρός

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΣ ΚΥΚΛΩΝΑΣ: Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών προειδοποιεί – Πιθανό να “χτυπήσει” στο Νότιο Ιόνιο

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΣ ΚΥΚΛΩΝΑΣ: Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών προειδοποιεί – Πιθανό να “χτυπήσει” στο Νότιο Ιόνιο
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΣ ΚΥΚΛΩΝΑΣ: Ένα σχετικά ασυνήθιστο φαινόμενο μπορεί να συμβεί στο Νότιο Ιόνιο την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου.

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΣ ΚΥΚΛΩΝΑΣ: Ένα ασυνήθιστο φαινόμενο είναι πιθανό να δημιουργηθεί στο Νότιο Ιόνιο την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου. Όπως αναφέρει η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, είναι πιθανό να δημιουργηθεί ένας ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΣ ΚΥΚΛΩΝΑΣ. Η δημιουργία ενός βαρομετρικού χαμηλού στο Νότιο Ιόνιο την Παρασκευή είναι πολύ πιθανό να εμφανίσει τροπικά χαρακτηριστικά.

Δηλαδή απουσία μετώπων, θυελλώδεις ανέμους 12 μποφόρ, ραγδαίες βροχοπτώσεις και σχηματισμό «ματιού». ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΣ ΚΥΚΛΩΝΑΣ: Κυκλώνες τέτοιου τύπου ονομάζονται Medicanes (από τη σύνθεση των λέξεων Mediterranean και hurricanes). Μάλιστα εμφανίζονται περίπου μία ή δύο φορές τον χρόνο στη Μεσόγειο.

Η εικόνα από το meteo.gr δείχνει πως Παρασκευή προς Σάββατο οι άνεμοι θα φτάσουν ακόμα και τα 12 μποφόρ Η προγνωσιμότητα του Medicane, σύμφωνα με το ΕΑΑ, είναι μικρή. Ιδιαίτερα όσον αναφορά την τροχιά που θα ακολουθήσει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Ωστόσο φαίνεται να εξασθενεί σημαντικά πλησιάζοντας την ηπειρωτική Ελλάδα.

Ο Ξενοφών σαρώνει τη χώρα

Συνεχίζεται η κακοκαιρία «Ξενοφών» που πλήττει σχεδόν όλη τη χώρα με θυελλώδεις ανέμους και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. Τα πρώτα χιόνια έπεσαν στα ορεινά της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας, πάνω από τα 1.800 μέτρα υψόμετρο.

Ένας μεσογειακός κυκλώνας, είναι πιθανό να δημιουργηθεί στο Νότιο Ιόνιο / Φωτογραφία: meteo

Οι θυελλώδεις άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν και την Πέμπτη δημιουργώντας προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Οι βροχοπτώσεις αναμένεται αύριο να έχουν πιο γενικευμένο χαρακτήρα στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά (Θεσσαλία, Στερεά, Πελοπόννησο), αλλά και στα νότια νησιωτικά τμήματα (Κυκλάδες – Κρήτη).

https://www.youtube.com/watch?v=3LRYzypbiJc

Σε ότι αφορά τους θυελλώδεις ανέμους αναφέρει:

Πριν και κατά τη διάρκεια θυελλωδών ανέμων. Ασφαλίστε αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς. Στερεώστε τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχετε αναρτήσει. Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού ή του χώρου εργασίας σας. Αποφύγετε δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές. Αποφύγετε τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Η πρόγνωση του καιρού για σήμερα, Τετάρτη

Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα, Τετάρτη 26/9/18. Στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στέρεα, την Εύβοια και τη βόρεια Κρήτη, αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές. Στη δυτική Πελοπόννησο και το νότιο Ιόνιο τοπικές βροχές και πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων μέχρι το μεσημέρι. Άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8, στο Αιγαίο 9 και βαθμιαία τοπικά 10 μποφόρ. Θερμοκρασία σε μικρή πτώση.

Αναλυτικά ο καιρός από την EMY:

  • ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στη Μακεδονία μέχρι το απόγευμα. Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά 7 τοπικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 12 έως 21 βαθμούς Κέλσιου. Στη δυτική Μακεδονία 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

  • ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: λίγες νεφώσεις, κατά τόπους αυξημένες στα νοτιά με τοπικές βροχές και πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων. Άνεμοι: βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 15 έως 24 βαθμούς Κέλσιου. Στην Ήπειρο 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

  • ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στέρεα και βαθμιαία στην ανατολική Πελοπόννησο, νεφώσεις με τοπικές βροχές. Άνεμοι: βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά 8 τοπικά 9 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 13 έως 25 βαθμούς Κέλσιου. στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στην Κρήτη οπού θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Άνεμοι: βόρειοι 8 με 9 και βαθμιαία 10 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 18 έως 23 βαθμούς Κέλσιου.

  • ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα βόρεια. Άνεμοι: στα βόρεια βορειοανατολικοί 8 με 9 και βαθμιαία τοπικά 10 μποφόρ. στα νοτιά βόρειοι βορειοδυτικοί 7 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 23 έως 27 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

  • ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και είναι πιθανό να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές στα ανατολικά και τα βόρεια. Άνεμοι: βορειοανατολικοί 7 με 8 και βαθμιαία στα ανατολικά τοπικά 9 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 13 έως 23 βαθμούς Κέλσιου.

  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες μέχρι το απόγευμα. Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 13 έως 21 βαθμούς Κέλσιου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments