Ελλάδα

4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων – Εκδηλώσεις στην Αθήνα

4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων – Εκδηλώσεις στην Αθήνα
Η 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, επειδή συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης.

4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων.

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων πρωτογιορτάστηκε το 1931 σ’ ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία.

Η γιορτή έγινε ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα.

Από τότε, η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.

Η 4 Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, επειδή συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης.

Ο Άγιος που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.

H Διεθνής Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων (1978)

  • Άρθρο 1

Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.

  • Άρθρο 2

1. Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου. 2. Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις για το καλό των ζώων. 3. Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο.

  • Άρθρο 3

1. Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά. 2. Αν η θανάτωση ενός ζώου θεωρηθεί υποχρεωτική πρέπει να γίνεις στιγμιαία, ανώδυνα και χωρίς καμιά πρόκληση αγωνίας του ζώου.

  • Άρθρο 4

1. Κάθε ζώο δικαιούται να ζήσει στο φυσικό του χώρο (γη, θάλασσα, αέρας) και να αναπαράγεται σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους, 2. Η στέρηση ελευθερίας του ζώου ακόμη κι αν γίνεται για μορφωτικούς σκοπούς είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη δικαιωμάτων αυτού.

  • Άρθρο 5

1. Κάθε ζώο που από παράδοση θεωρείται κατοικίδιο δικαιούται να ζήσει με το ρυθμό και τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος του. 2. Η διαφοροποίηση αυτών των συνθηκών από τον άνθρωπο έχει σκοπούς κερδοσκοπικούς και είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη.

  • Άρθρο 6

1. Κάθε ζώο που αποτελεί σύντροφο του ανθρώπου έχει δικαίωμα διάρκειας ζωής ανάλογης με τη φυσική του μακροβιότητα. 2. Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική.

  • Άρθρο 7

Αναφορικά με τα ζώα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον άνθρωπο, η διάρκεια και η ένταση δουλειάς πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια.

Η διατροφή τους ικανοποιητική και η ανάπαυσή τους υποχρεωτική.

  • Άρθρο 8

1. Οποιοσδήποτε πειραματισμός πάνω στα ζώα, ιατρικός, επιστημονικός, κλπ. Αντιτίθεται προς τα δικαιώματα των ζώων, εφόσον προκαλεί πόνο σωματικό ή ψυχικό. 2. Πρέπει να επιδιώκεται η αντικατάσταση του πειραματισμού πάνω στα ζώα από άλλες υπάρχουσες τεχνικές.

  • Άρθρο 9

Τα ζώα που εκτρέφονται για τη διατροφή του ανθρώπου πρέπει:

  • να στεγάζονται,
  • να τρέφονται,
  • να μετακινούνται και
  • να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου και αγωνίας.
  • Άρθρο 10

1. Απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων για τη διασκέδαση των ανθρώπων.

2. Η έκθεση ζώου και τα θεάματα που χρησιμοποιούν ζώα αποτελούν καταστρατήγηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τη ζωή του ζώου.

  • Άρθρο 11

Κάθε πράξη που χωρίς λόγο προκαλεί θάνατο ζώου είναι βιοκτονία, είναι έγκλημα απέναντι στη ζωή.

  • Άρθρο 12

1. Κάθε πράξη που προκαλεί θάνατο μεγάλου αριθμού άγριων ζώων αποτελεί «γενοκτονία», έγκλημα απέναντι στο είδος. 2. Η μόλυνση και οποιαδήποτε καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος οδηγούν στη γενοκτονία.

  • Άρθρο 13

1. Σεβασμός επιβάλλεται ακόμη και στο νεκρό ζώο. 2. Κάθε σκηνή βίας στην τηλεόραση και το σινεμά, με θύματα ζώα πρέπει να απαγορευτεί. Μόνο οι σκηνές που έχουν σκοπό να ενημερώσουν για τα δικαιώματα των ζώων οφείλουν να προβάλλονται.

  • Άρθρο 14

1. Οι οργανισμοί προστασίας και προάσπισης των ζώων πρέπει να αντιπροσωπεύονται από κάθε κυβέρνηση. 2. Τα δικαιώματα του ζώου πρέπει να κατοχυρωθούν απ’ τους νόμους, όπως ακριβώς και τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Εκδηλώσεις και μεγάλη πορεία στην Αθήνα

Πορεία για τα δικαιώματα των ζώων διοργανώνεται στο κέντρο της Αθήνας το Σάββατο 6 Οκτώβρη 2018.

Την πορεία διοργανώνει το υπό σύσταση σωματείο Ethos & Empathy.

Το κάλεσμα: «Το σημείο συνάντησης είναι έξω από το κτίριο της Ένωσης Αρχαιολόγων, Ερμού 134, στο Θησείο, στις 12:00.

Επιθυμητή ενδυμασία: Mαύρα ρούχα ή αν έχετε μαύρο t-shirt με κάποιο σχετικό μήνυμα για τα δικαιώματα των ζώων, ακόμη καλύτερα.

Τα προηγούμενα δύο χρόνια, πορείες για τα δικαιώματα των ζώων έλαβαν χώρα σε πολλά διαφορετικά μέρη του κόσμου:

Από το Λονδίνο και πολλές πολιτείες της Αμερικής όπως η Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και το Μαϊάμι μέχρι τη…Μολδαβία, τη Ρουμανία αλλά ακόμη και την Ταϊβάν.

Με πιο σπουδαία και πολυπληθή (περί τις 25.000 άτομα), φυσικά, αυτή στο Ισραήλ.

Οι πορείες αυτές γίνονται αρχές Σεπτεμβρίου συνήθως.

Φέτος η πορεία στην Αγγλία αλλά και στις περισσότερες άλλες χώρες έλαβε χώρα στις 25/8.

Κάποιες άλλες πορείες έγιναν 1/9

Καθότι στην Ελλάδα ο κόσμος είναι σε άδεια τους μήνες Αύγουστο – Σεπτέμβριο, κι επίσης έχει πολλή ζέστη τότε, αποφασίσαμε να διοργανώσουμε κι εμείς μία Πορεία για τα δικαιώματα των ζώων στην Ελλάδα στην Ελλάδα, στα πλαίσια των πορειών αυτών, το Σάββατο 6/10/2018, συνδυάζοντάς την με το επόμενο Vegan Life Festival Athens 2018 που θα γίνει την Κυριακή 7/10/2018.

Έτσι, σας καλούμε να έρθετε από όποια μεριά της χώρας βρίσκεστε, εκείνο το σαβ/κο, για να δώσουμε ΟΛΟΙ μαζί ένα ηχηρό μήνυμα στον Ελληνικό κόσμο.

Ήρθε η ώρα να δείξουμε στον κόσμο πως δεν αποτελούμε πια μια μικροσκοπική μειονότητα αλλά μια μειονότητα που ολοένα και μεγαλώνει!

Σας ζητάμε να αφήσετε για λίγο πίσω τις προσωπικές σας διαφορές με τους εκάστοτε βιγκαν ακτιβιστές, να αφήσετε πίσω τις διαφορές σας στα πολιτικά σας πιστεύω και να έρθετε ώστε να πορευτούμε όλοι μαζί, για λίγες ώρες, στο κέντρο της Αθήνας, για τα ζώα.

Σας παρακαλούμε, ανοίξτε τα σπίτια σας στους βιγκαν φίλους σας που ζουν εκτός Αθηνών για να μπορούν να παρευρεθούν χωρίς να πληρώνουν και έξοδα διαμονής.

Ας δείξουμε στον κόσμο πως και στην Ελλάδα είμαστε πολλοί κι αγωνιζόμαστε με κάθε τρόπο για την ΟΛΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ των ζώων, παρά την οικονομική και προσφυγική κρίση που πλήττει τη χώρα μας».

Πώς μπορείτε να υιοθετήσετε ζωάκι στην Αθήνα

Nα αγαπήσουμε τους τετράποδους φίλους μας, μας καλεί ο δήμος Αθηναίων με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων και μας συστήνει 26 υποψήφιους νέους φίλους στην ηλεκτρονική διεύθυνση «Κάνε click στη στοργή» http://www.cityofathens.gr/stray_animals.

Ο δήμος επισημαίνει ότι η διαδικασία υιοθεσίας ενός αδέσποτου σκύλου είναι γρήγορη και απλή.

Αρκεί μία υπεύθυνη δήλωση επικυρωμένη για το γνήσιο της υπογραφής του ενδιαφερομένου που γίνεται επί τόπου στην Υπηρεσία Αστικής Πανίδας του δήμου Αθηναίων.

Επίσης, όλα τα σκυλάκια που αναζητούν μια φιλόξενη στέγη και διατίθενται για υιοθεσία εντάσσονται στο πρόγραμμα στείρωσης και κτηνιατρικής φροντίδας του δήμου.

Είναι εμβολιασμένα, αποπαρασιτωμένα, στειρωμένα και διαθέτουν ηλεκτρονική ταυτότητα.

Το μόνο που απομένει είναι να βρουν αγάπη, φροντίδα και μία ζεστή αγκαλιά.

Για τον σκοπό αυτό, την Κυριακή 7 Οκτωβρίου, διοργανώνει στο Πάρκο Ριζάρη (Σταθμός Μετρό «Ευαγγελισμός»), από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, για μια βόλτα στο πάρκο με σκύλο… ή χωρίς! Η εκδήλωση «Κυριακή στο Πάρκο με σκύλο» που διοργανώνει ο δήμος Αθηναίων είναι αφιερωμένη στους τετράποδους φίλους μας, αδέσποτους και δεσποζόμενους.

Το 2017, το Τμήμα Αστικής Πανίδας του δήμου περισυνέλεξε 540 αδέσποτους σκύλους.

Οι 394 σκύλοι επανατοποθετήθηκαν στο αρχικό σημείο περισυλλογής τους, ενώ 142 βρήκαν, μέσω του προγράμματος υιοθεσίας, ανάδοχη οικογένεια.

Επίσης, περισυλλέχθηκαν 210 αδέσποτες γάτες. Οι 198 επανατοποθετήθηκαν στο αρχικό σημείο περισυλλογής τους.

Για οποιαδήποτε πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Αστικής Πανίδας (Αιόλου 47, 1ος όροφος) τηλ επικοινωνίας 2103239201-202 και fax 2103310397, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, 09.00 έως 14.00.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments