Διεθνή

La Repubblica: Η Κομισιόν απορρίπτει το προσχέδιο προϋπολογισμού της ιταλικής κυβέρνησης

La Repubblica: Η Κομισιόν απορρίπτει το προσχέδιο προϋπολογισμού της ιταλικής κυβέρνησης
Σύμφωνα με τη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας La Repubblica, η Κομισιόν εκφράζει σοβαρή ανησυχία για την αύξηση του δημοσίου ελλείμματος της Ιταλίας.

Σύμφωνα με τη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας La Repubblica, η Κομισιόν απέρριψε το προσχέδιο προϋπολογισμού της ιταλικής κυβέρνησης και σε επιστολή της εκφράζει σοβαρή ανησυχία για την αύξηση του δημοσίου ελλείμματος.

Στην επιστολή την οποία υπογράφουν ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, αναφέρουν ότι «οι αναθεωρημένοι δημοσιονομικοί στόχοι της Ιταλίας δείχνουν εκ πρώτης όψεως μια σημαντική παρέκκλιση από το δημοσιονομικό μονοπάτι που συστήνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Κι αυτό αποτελεί πηγή σοβαρής ανησυχίας».

Η Ιταλία έχει μπει σε τροχιά σύγκρουσης με την Κομισιόν, μετά από την απόφασή της να θέσει υψηλότερο στόχο για το έλλειμμα, παρά τις εκκλήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση να μειώσει τις δαπάνες της και εν μέσω ανησυχιών ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να θέσει υπό έλεγο το χρέος της.

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, παρουσίασε τα σχέδια στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, τη Δευτέρα, με πηγές των Βρυξελλών να εκφράζουν ήδη από χθες στο Reuters τις ενστάσεις από μέρους της ΕΕ.

Η Ιταλία δεσμεύτηκε ότι το σχετικό ποσοστό θα μειωθεί από το 2020.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Τζουζέπε Κόντε, δήλωσε, ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει με το επεκτατικό δημοσιονομικό πρόγραμμα, αλλά θα κρατήσει υπό έλεγχο τις δαπάνες.

Επιβεβαίωσε, επίσης, ότι ο στόχος για έλλειμμα το 2019 διαμορφώνεται στο 2,4% του ΑΕΠ, ενώ το 2020 θα πέσει στο 2,1% και το 2021 στο 1,8%.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι συναντήθηκε την Τετάρτη με τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα και του επεσήμανε τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την αρνητική αντίδραση των αγορών στον νέο προϋπολογισμό της χώρας, όπως ανέφεραν σήμερα δύο ιταλικές εφημερίδες.

Σήμερα ο δείκτης του Μιλάνου έκλεισε με απώλειες 1,3%.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments