Οικονομία

Handelsblatt: Ο φόβος μίας νέας τραπεζικής κρίσης επηρεάζει Ελλάδα

Handelsblatt: Ο φόβος μίας νέας τραπεζικής κρίσης επηρεάζει Ελλάδα
Οι επενδυτές ανησυχούν για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στη νότια Ευρώπη, αναφέρει το δημοσίευμα της Handelsblatt.

Για άλλη μια φορά, η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt σχολιάζει την ελληνική οικονομία και αναφέρεται στην ανησυχία των επενδυτών για τις τράπεζες στη νότια Ευρώπη, οι οποίοι φοβούνται νέα κρίση μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών σε Ελλάδα και Ιταλία.

«Ακόμη είμαστε αντιμέτωποι με δύο τοπικά ζητήματα, αλλά οι επενδυτές είναι νευρικοί και η κατάσταση μπορεί να κλιμακωθεί γρήγορα», είπε στην Handelsblatt κορυφαίος τραπεζίτης της Φρανκφούρτης.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, κάνοντας αναφορά στις απώλειες 37 δισ. ευρώ στο χρηματιστήριο του Μιλάνου από τα μέσα Μαΐου για όσους επένδυσαν σε μετοχές των ιταλικών τραπεζών. Ακόμη πιο τρομακτικά ήταν τα δεδομένα από την Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα, σημειώνει, κάνοντας αναφορά στην υποχώρηση κατά 9% του τραπεζικού δείκτη την Τετάρτη.

«Η απώλειες στην Ελλάδα και την Ιταλία είναι σύμπτωμα δύο διαφορετικών αιτιών. Στην Ελλάδα, οι τράπεζες προσπαθούν να απαλλαγούν από το τεράστιο βάρος των “κόκκινων” δανείων και στην Ιταλία η επιθετική πολιτική της κυβέρνησης στον προϋπολογισμό προκαλεί πίεση στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, συνεχίζει η γερμανική εφημερίδα. «Μαζί, αυτά τροφοδοτούν τον φόβο μίας νέας τραπεζικής κρίσης στη νότια Ευρώπη», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες είναι ο πιστωτικός κίνδυνος. Τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται ή θεωρούνται ότι είναι σε τέτοιο κίνδυνο φτάνουν τα 88,6 δισ. ευρώ, αντιστοιχώντας περίπου στο 48% του συνόλου των δανείων ή περίπου το 50% του ελληνικού ΑΕΠ. Αυτό δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της οκταετούς ύφεσης. Η απροσεξία με την οποία οι ελληνικές τράπεζες δάνειζαν σε καταναλωτές με αμφίβολη φερεγγυότητα- ανάμεσά τους πολιτικά κόμματα και ΜΜΕ- πλέον τις τιμωρεί. Τα περισσότερα από αυτά τα δάνεια θα πρέπει να διαγραφούν», τονίζει η Handelsblatt.

Εκτός αυτού, το δημοσίευμα σημειώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν δεσμευθεί να μειώσουν τα «προβληματικά» δάνεια σε 88,3 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2018 και σε 64,6 δισ. ευρώ την επόμενη χρονιά, κάτι που αντιστοιχεί σε περίπου 35%.

Τι θα προτείνουν οι θεσμοί

Όμως, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από οικονομικούς κύκλους αναφέρουν ότι τώρα οι θεσμοί θέλουν πιο επιθετική μείωση. Θέλουν να προτείνουν στην ΕΚΤ τη μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 60% έως το 2021 σε 35-40 δισ. ευρώ, ένα μήνυμα που προκάλεσε τις δραματικές απώλειες της Τετάρτης, συνεχίζει το δημοσίευμα.

Επιπλέον, η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι μετά τη δραματική κλιμάκωση της προηγούμενης εβδομάδας, η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται πλάνο ελάφρυνσης των τραπεζών.

Ωστόσο, συνεχίζει σχολιάζοντας τη επιφυλακτικότητα των επενδυτών, επειδή μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες.

«Υπό τους νέους, πιο αυστηρούς κανονισμούς της ΕΕ, δεν μπορεί πλέον να υπάρξει μια bad bank με χρηματοδότηση από την κυβέρνηση που αγοράζει τα κόκκινα δάνεια από τις τράπεζες», συνεχίζει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει πλάνο παρόμοιο με εκείνο που βοήθησε τις ιταλικές τράπεζες, που στα τέλη του 2017 τα «κόκκινα» δάνεια ήταν 86 δισ. ευρώ και τώρα μόνο 40 δισ. ευρώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments