Συνεντεύξεις

Ομάδα Anumati: “Η παράσταση “Θα βγω απ’ το αυγό”, είναι ειδικά σχεδιασμένη για μωρά 4 έως και 18 μηνών”

Ομάδα Anumati: “Η παράσταση “Θα βγω απ’ το αυγό”, είναι ειδικά σχεδιασμένη για μωρά 4 έως και 18 μηνών”
Η ομάδα Anumati μιλά στο pagenews.gr για την παιδική παράσταση "Θα βγω απ’ το αυγό".

Τα πρώτα μωρά που την παρακολούθησαν είναι πλέον ολόκληρα παιδάκια. Περπατούν, μιλούν και τρέχουν. Στο μεταξύ, άλλα μωρά ήρθαν σ’ αυτό τον κόσμο και οι συντελεστές του «Θα Βγω απ’ το Αυγό» είναι έτοιμοι να τα υποδεχθούν στο πορτοκαλί χαλί και τις αφράτες μαξιλάρες που θα στηθούν για τέταρτη (!) χρονιά στη σκηνή του θεάτρου Άβατον.

Οι μικροί -οι πολύ μικροί- θεατές θα ταξιδέψουν σ’ έναν κόσμο παραμυθένιο, με την πολύτιμη βοήθεια του Λευτέρη, του νεογέννητου περιστεριού που κάνει τα πρώτα του φτερουγίσματα εξερεύνησης, αναζητώντας την ευτυχία και την αγάπη.

Η παράσταση είναι 45’, στη διάρκεια των οποίων βρέφη και γονείς μοιράζονται μια μοναδική διαδραστική εμπειρία. Οι άρτια εκπαιδευμένοι περφόρμερ δημιουργούν ένα ασφαλές περιβάλλον για τα μωρά. Επιστρατεύουν στοχευμένα οπτικά ερεθίσματα, σχήματα, ήχους, μουσική, χρώματα και φυσικά την κίνηση, ώστε να διασκεδάσουν τους μικρούς θεατές, αλλά και να ενεργοποιήσουν τις αισθήσεις τους. Να αυξήσουν την παρατηρητικότητά τους, να διεγείρουν την φαντασία τους, να τα βοηθήσουν να αλληλεπιδράσουν με το περιβάλλον, με το καινούριο τους «σπίτι» που είναι απείρως μαγικότερο και σίγουρα πιο σύνθετο από τη ζεστή, οικεία κοιλιά της μαμάς τους.

Ξέρουμε πως η παράσταση απευθύνεται σε μωρά έως και 18 μηνών, ηλικίες που είναι δύσκολη η προσήλωση σε κάτι σταθερό. Ποια είναι τα μέσα που χρησιμοποιούνται στην παράστασή σας για να καταφέρετε τη συγκέντρωσή τους;

Ο στόχος μας στην παράσταση αυτή δεν είναι τόσο η προσήλωση και η συγκέντρωση, αλλά η αλληλεπίδραση με τα ερεθίσματα. Έτσι, τα μωράκια δεν νιώθουν ότι πρέπει να είναι ήσυχα, δεν τους επιβάλλεται η ηρεμία, αλλά προκύπτει. Είναι ήρεμα γιατί τα αφορά αυτό που συμβαίνει στη σκηνή, περνούν όμορφα, γελάνε, είναι ενδιαφέροντα τα χρώματα , οι ήχοι, τα πούπουλα, οι φούσκες, όλα τα υλικά που έρχονται σε επαφή. Τα μέσα που χρησιμοποιούμε είναι τα ερεθίσματα που έχουμε επιλέξει για να φέρουμε σε επαφή τα παιδιά αλλά και εμείς οι ίδιες, οι ηθοποιοί με τη μουσικό, που είμαστε εκεί, παρούσες για να αλληλεπιδράσουμε με τα μωρά και όχι απλά να τους παρουσιάσουμε μια παράσταση.

Οι κριτικές που αποσπάσατε από τις μαμάδες τα προηγούμενα τρία χρόνια ήταν πολύ θερμές. Πού οφείλεται πιστεύετε αυτό;

Οι μαμάδες καταλαβαίνουν ότι έχει δημιουργηθεί μια παράσταση ειδικά για αυτές και τα μωράκια τους. Διασκεδάζουν, χαλαρώνουν, βλέπουν τα παιδιά να αντιδρούν σε νέα ερεθίσματα για πρώτη φορά. Αντιλαμβάνονται ότι η παράσταση είναι αποτέλεσμα γνώσης, μελέτης και αγάπης και μας συγκινούν πάντα όταν μας το λένε.

Ποιο είναι το καλύτερο κοινό για εσάς; Οι μαμάδες ή τα μωρά;

Ωραία ερώτηση!! Αλήθεια..Δεν μπορώ να αποφασίσω..και οι μαμάδες και τα μωρά !

Ποια είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά μιας παράστασης που προορίζεται για μωρά;

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά καθορίζονται από τις ανάγκες των παιδιών. Μαθαίνει κανείς τις ανάγκες τους και προσαρμόζει αυτό που θα παρουσιάσει στις ανάγκες αυτές. Από πρακτικά ζητήματα που καθορίζουν πχ το που θα κάθονται τα παιδιά, ότι δεν θα είναι στις θέσεις του θεάτρου, αλλά στην αγκαλιά της μαμάς σε μαξιλάρες για να νιώθουν ηρεμία και να μπορούν να αλληλεπιδρούν , μέχρι πιο ειδικά θέματα, για το πόσο μπορούν να παρακολουθήσουν , πόσο διαρκεί μια σκηνή, πώς θα είναι φωτισμένος ο χώρος.

Ξέρουμε πως η ίδια ομάδα, έχει δημιουργήσει και την παιδική παράσταση “Ο Λευτέρης, ένα περιστέρι δίχως ταίρι” η οποία απευθύνεται σε παιδιά από 2 έως 6 ετών. Οι προηγούμενες παραστάσεις σας ήταν γεμάτες από παιδιά. Φαίνεται πως θα έχει την ίδια επιτυχία με τη βρεφική σας παράσταση. Ποιο είναι εκείνο το μαγικό συστατικό που οι παραστάσεις σας ξεσηκώνουν το “μικρό” κοινό;

Το βασικό μαγικό συστατικό είναι ο ήρωας και των δυο παραστάσεων, ο Λευτέρης, που την ιστορία του την έχουμε αγαπήσει όλοι. Μετά είναι η αγάπη, η φροντίδα του κάθε συντελεστή και η απόφαση να μην αφήσουμε τίποτα στην τύχη.

Και τέλος, τι σας ενθουσιάζει περισσότερο; Να δουλεύετε με μωρά ή με μεγαλύτερα παιδιά;

Δεν μπορώ να αποφασίσω γιατί παίρνω χαρά κι από τα δυο. Απλώς έχουν άλλους κώδικες, αλλά είναι εξίσου ενδιαφέρουσες οι δυο ηλικιακές ομάδες και κάθε φορά μου μαθαίνουν κάτι νέο.

  • Ταυτότητα παράστασης «Θα Βγω απ’ το Αυγό»
  • Εμπνευσμένο από το παραμύθι «Ο Λευτέρης, ένα περιστέρι δίχως ταίρι» της Μαρίνας Πλεμένου
  • Ιδέα: Ομάδα Anumati (Ιδρυτικά μέλη: Σάρα Τοσκάνο, Ειρήνη Αμπουμόγλι, Δάφνη Φαραζή, Νάντια Δαλκυριάδου)
  • Μουσική: Δάφνη Φαραζή
  • Σκηνικά-Κοστούμια: Χριστίνα Κωστέα
  • Φωτογραφίες-Αφίσα: Νίκος Καρανικόλας
  • Παίζουν: Νάντια Δαλκυριάδου, Μαίρη Ξένου, Βασιλική Κούλη
  • Διάρκεια παράστασης: 45’
  • Πρεμιέρα: Σάββατο 6 Οκτωβρίου
  • Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Σάββατο στις 10:30, 12:00 και 13:30
  • Τιμές εισιτηρίων: 15 € (1 γονιός και 1 μωρό), 20 € (2 γονείς και 1 μωρό)
  • Πού: Θέατρο Άβατον, Ευπατριδών 3, Γκάζι (μετρό Κεραμεικός)
  • Πληροφορίες-κρατήσεις: 210- 3412689.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments