Διεθνή

Συμβούλιο της Ευρώπης: Ψήφισμα για την πρόληψη της τρομοκρατίας

Συμβούλιο της Ευρώπης: Ψήφισμα για την πρόληψη της τρομοκρατίας
Με το ψήφισμα το Συμβούλιο της Ευρώπης καλεί πρωτίστως τα κράτη μέλη που δεν έχουν ακόμη υπογράψει τη Σύμβαση του Συμβουλίου για την πρόληψη της τρομοκρατίας

Η Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) ενέκρινε κατά τις σημερινές εργασίες της ψήφισμα για τη «ριζοσπαστικοποίηση των μεταναστών και των κοινοτήτων της Διασποράς στην Ευρώπη» της Επιτροπής Μεταναστευτικών Ρευμάτων, Προσφύγων και Εκτοπισμένων Ατόμων, βάσει της έκθεσης της εισηγήτριας Σ. Γκαφάροβα.

Με το ψήφισμα η ΚΣΣΕ καλεί πρωτίστως τα κράτη μέλη που δεν έχουν ακόμη υπογράψει τη Σύμβαση του Συμβουλίου για την πρόληψη της τρομοκρατίας, να το πράξουν καθώς και να στηρίξουν το σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού και τη ριζοσπαστικοποίηση που οδηγεί στην τρομοκρατία και την καινούρια στρατηγική κατά της τρομοκρατίας.

Συγκεκριμένα, η έκθεση εξετάζει βασικούς παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν μετανάστες σε επιρρέπεια εξτρεμιστικών οργανώσεων αλλά και τις στρατηγικές που υιοθετούν τα κράτη μέλη σε εθνικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο, για καλύτερη πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης των μεταναστών και των κοινοτήτων της Διασποράς.

Βάσει των διαπιστώσεων της έκθεσης, η ΚΣΣΕ, με το παρόν ψήφισμα, κάνει τις ακόλουθες συστάσεις στα κράτη μέλη και τα ΜΜΕ:

– να προωθήσουν πολιτικές που αναδεικνύουν θετικά την πολυπολιτισμικότητα και την κοινωνική ενσωμάτωση, ώστε να μην δημιουργηθεί κλίμα περιθωριοποίησης στους μετανάστες και τους πρόσφυγες

– να αναπτύξουν στενή συνεργασία με τις γυναίκες που προέρχονται από μεταναστευτικά ρεύματα στη πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης καθώς έχουν καθοριστικό ρόλο στον οικογενειακό κλοιό

– να συνεργαστούν με τους τοπικούς συλλόγους διασποράς καθώς μπορούν πιο εύκολα να εντοπίσουν άτομα που θα μπορούσαν να πέσουν θύματα ριζοσπαστικοποίησης

– να μην προβάλουν αρνητικά τη μετανάστευση ως απειλή αλλά να επικεντρώνονται και στην θετική πλευρά της πολυπολιτισμικότητας

– να προωθήσουν τον διαθρησκευτικό διάλογο

– να επικεντρωθούν στην εκπαίδευση του προσωπικού σε εστίες ριζοσπαστικοποίησης όπως οι φυλακές

– να ευαισθητοποιήσουν το διδακτικό και εκπαιδευτικό προσωπικό στα σχολεία

Στην έκθεση σημειώνεται πως παρατηρείται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που καταφεύγουν σε ριζοσπαστικές ιδέες δεν είναι φανατικοί θρήσκοι.

Ένας από τους παράγοντες ριζοσπαστικοποίησης είναι το αίσθημα περιθωριοποίησης και διάκρισης και ότι οι νέοι ηλικίας 16-24 ετών με μεταναστευτικό οικογενειακό υπόβαθρο ενδέχεται να πέσουν πιο εύκολα θύμα ριζοσπαστικοποίησης, κυρίως όταν δεν έχουν ομαλή σχολική πορεία, έχουν βεβαρυμμένο δικαστικό μητρώο, δεν έχουν επαγγελματική κατάρτιση ή είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Γ. Ψυχογιός: Επικίνδυνο και σαφώς αβάσιμο το επιχείρημα που συνδέει την τρομοκρατία με τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές

Ωστόσο, ο Γιώργος Ψυχογιός, βουλευτής του Σύριζα, ξεκαθάρισε στην τοποθέτησή του ότι στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι ροές των μεταναστών και των προσφύγων αυξάνουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις, δεδομένου ότι η πλειοψηφία των πρόσφατων τρομοκρατών ήταν Ευρωπαίοι πολίτες, που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην ΕΕ.

«Το επιχείρημα που συνδέει την τρομοκρατία με τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές είναι επικίνδυνο και σαφώς αβάσιμο.

Αυτή η γνώμη αποτελεί ένα ξενοφοβικό στερεότυπο που δεν βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα.

Πρόκειται μάλλον για μια πρόφαση για να δικαιολογήσει τη συντηρητική στροφή της Ε.Ε. όσον αφορά στη μεταναστευτική και προσφυγική της πολιτική.

Επενδύοντας στον κίνδυνο της τρομοκρατίας και καλλιεργώντας έτσι ένα γενικευμένο αίσθημα φόβου, ορισμένες πολιτικές δυνάμεις και κυβερνήσεις προσπαθούν να καλύψουν την άρνησή τους να εφαρμόσουν τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου για τους αιτούντες άσυλο» τόνισε.

Σύμφωνα με τον βουλευτή, οι πραγματικοί λόγοι και οι αιτίες που οδηγούν στον εξτρεμισμό είναι:

«οι πόλεμοι και οι ένοπλες συρράξεις, οι δικτατορίες και τα ολοκληρωτικά καθεστώτα, καθώς και η φτώχεια και η πείνα σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο.

Πρωταρχική αιτία συνιστά επίσης και η αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων, που οδηγεί στο περιθώριο μεγάλες ομάδες πληθυσμού εντός της Ε.Ε. που στερούνται βασικών οικονομικών δικαιωμάτων.

Τέλος, είναι εξαιρετικά κρίσιμο να αντιμετωπίσουμε την άνοδο ακροδεξιών και νεοναζιστικών κομμάτων στην Ευρώπη και αλλού, που εκφράζουν και υλοποιούν ρατσιστικές, σεξιστικές και ξενοφοβικές ιδέες και πολιτικές.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «πρέπει να έχουμε κατά νου και να μην ξεχνάμε ποτέ σε αυτή την αίθουσα ότι ο “νόμος της ζούγκλας” που κάποιες δυνάμεις προσπαθούν να φέρουν στο προσκήνιο, δεν απειλεί μόνο πρόσφυγες και μετανάστες αλλά και μειονότητες, ευάλωτες ομάδες, φτωχούς και άστεγους, μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και όλους αγωνίζονται για μια ανοιχτή και δημοκρατική κοινωνία».

Όπως ταυτόχρονα τονίζει και η έκθεση, υφίσταται η ανάγκη κοινωνικής ενσωμάτωσης των κοινωνικών συνόλων που προέρχονται από μεταναστευτικά ρεύματα όπου αφενός πρέπει να αναδεικνύεται η κουλτούρα προέλευσης και να υπάρχει αποδοχή από την κοινωνία αλλά πρέπει επίσης να συμβιώνει με την αποδοχή της κουλτούρας της χώρας υποδοχής και κατοικίας.

Ένας τρόπος πρόληψης που προβάλλει η έκθεση είναι η κοινωνική συνοχή και ενσωμάτωση μέσω του αθλητισμού για ένα καλύτερο πνεύμα ομαδικότητας, μέσω της κοινωνικής ασφάλισης και κάλυψης πράγμα που δημιουργεί μία ασφάλεια αλλά και μέσω της θρησκευτικής έκφρασης σε νόμιμους θρησκευτικούς χώρους για μία ειρηνική συμβίωση.

Προς αυτή την κατεύθυνση κάλεσε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός, τους ομολόγους του να δράσουν άμεσα και να στοχεύσουν όλοι μαζί στην ουσιαστική ένταξη προσφύγων και μεταναστών.

«Είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να εργαστούμε αποτελεσματικά και συλλογικά για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ένταξης που περιλαμβάνει την εκπαίδευση, την πρόσβαση στην υγεία και την εργασία, καθώς και τη συμμετοχή σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και αθλητισμό.

Μόνο μέσω της ουσιαστικής συμμετοχής στην κοινωνική ζωή και τις δραστηριότητες, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε στρατηγικά και μακροπρόθεσμα τέτοια φαινόμενα» είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments