Αθλητισμός

Μπόμπι Τσάρλτον: Το “μυαλό” της Γιουνάϊτεντ που επέζησε από την αεροπορική τραγωδία του Μονάχου

Μπόμπι Τσάρλτον: Το “μυαλό” της Γιουνάϊτεντ που επέζησε από την αεροπορική τραγωδία του Μονάχου
Σαν σήμερα το 1937, ο Μπόμπι Τσάρλτον ήρθε στη ζωή. Ότι ακολούθησε έμεινε στην ιστορία.

Έχει μείνει στην ιστορία για το μεστό και “εγκεφαλικό” του παιχνίδι, αλλά και επειδή μια ζωή υπηρέτησε τη Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ. Παράλληλα, θεωρείται ένας από τους καλύτερους όλων των εποχών στο άθλημα. Ο λόγος λοιπόν, για τον Σερ Ρόμπερτ “Μπόμπι” Τσάρλτον που γεννήθηκε σαν σήμερα στις 11 Οκτωβρίου 1937.

Ο “Μπόμπι” ήταν μέλος της Αγγλικής ποδοσφαιρικής ομάδας που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966, ενώ την ίδια χρονιά κατέκτησε ο ίδιος την ατομική διάκριση της Χρυσής Μπάλας.

Κατείχε το ρεκόρ με τις περισσότερες συμμετοχές για την Γιουνάιτεντ (758), αλλά ξεπεράστηκε από τον Ράιαν Γκιγκς τον Μάιο του 2008, ενώ κάτι παρόμοιο συνέβη και με το ρεκόρ του, με τις περισσότερες συμμετοχές σε αγώνες πρωταθλήματος (606).

Όταν ο χρόνος σταμάτησε

Η Γιουνάιτεντ αντιμετώπισε στο Βελιγράδι τον Ερυθρό Αστέρα, στη ρεβάνς του πρώτου παιχνιδιού στο οποίο η Μάντσεστερ είχε επικρατήσει με 2-1.

Η ομάδα του Μπάσμπι προηγείτο με 3-0 πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο μισάωρο, με δύο από τα γκολ να έχουν σημειωθεί από τον Μπόμπι Τσάρλτον. Ειδικά το δεύτερο, ένας κεραυνός από 25 μέτρα, άφησε άφωνους τους φιλάθλους στο γήπεδο. Κι αυτό γιατί, παρά την εκπληκτική εκτίναξή του, ο μαυροντυμένος Μπεάρα, ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες στην ιστορία του ποδοσφαίρου, δεν μπόρεσε να σταματήσει την πορεία της προς τα δίχτυα.

Μέχρι τότε, κανείς δεν είχε διανοηθεί να προκαλέσει τον Μπεάρα από τόσο μακριά και να τον νικήσει.

Στο δεύτερο ημίχρονο, ο Ερυθρός Αστέρας μπόρεσε να ισορροπήσει κάπως και με τη βοήθεια κάποιων σφυριγμάτων, όπως σημείωναν οι αγγλικές εφημερίδες της εποχής, να ισοφαρίσει το σκορ σε 3-3, που όμως έδινε την πρόκριση στη Γιουνάιτεντ.

Η επιστροφή είχε προγραμματιστεί με μια ενδιάμεση στάση στο Μόναχο για ανεφοδιασμό. Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν με το χιόνι να πέφτει ασταμάτητα δυσχέραιναν το έργο του πιλότου. Δύο φορές το σκάφος προσπάθησε να απογειωθεί, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει. Η τρίτη αποδείχθηκε και φαρμακερή. Το αεροπλάνο απέτυχε να κερδίσει ύψος και κατέπεσε σ’ ένα χωράφι δίπλα στο αεροδρόμιο, προσκρούοντας πάνω σε σπίτια, τυλιγμένο στις φλόγες.

Οι δείκτες του ρολογιού σταμάτησαν στις 15:04. Το μέλλον της Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ μετά το δυστύχημα φάνταζε δυσοίωνο. O μουντός αγγλικός ουρανός σκέπασε με θλίψη ολόκληρο το νησί.

Επτά παίκτες της Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ βρήκαν ακαριαίο θάνατο.

Οι Τζεφ Μπεντ, Ρότζερ Μπερν, Έντι Κόλμαν, Μαρκ Τζόουνς, Ντέιβιντ Πεγκ, Τόμι Τέιλορ και Λάιαμ Γουίλαν άφησαν την τελευταία τους πνοή στο παγωμένο τότε Μόναχο. Το μεγαλύτερο αστέρι εκείνης της εποχής ο Ντάνκαν Έντουαρντς ξεψύχησε 15 μέρες αργότερα στο νοσοκομείο σε ηλικία 22 ετών.

Από την ζωή έφυγαν επίσης επτά δημοσιογράφοι, τέσσερα στελέχη της ομάδας, δύο μέλη του πληρώματος, δύο φίλαθλοι και ο ένας πιλότος του αεροπλάνου.

O “Μπόμπι” Τσάρλτον κατάφερε και  επιβίωσε, αφού σώθηκε από τον συμπαίκτη του Χάρι Γκρεγκ…

Τον Ιανουάριο του 2011, ο Τσάρλτον ψηφίστηκε ως ο τέταρτος καλύτερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μέσω τις ιστοσελίδας και του περιοδικού της ομάδας

Καλύτεροι από εκείνον αναδείχθηκαν οι Ράιαν Γκιγκς(1ος), Ερίκ Καντονά (2ος) και Τζορτζ Μπεστ (3ος)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments