Διεθνή

ΕΕ: Η Επιτροπή προτείνει επιτάχυνση της “Ένωσης Ασφάλειας”

ΕΕ: Η Επιτροπή προτείνει επιτάχυνση της “Ένωσης Ασφάλειας”
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε μια σειρά προτάσεων "προς την κατεύθυνση μιας αποτελεσματικής και πραγματικής Ένωσης Ασφάλειας" στην ΕΕ.

Σειρά προτάσεων «προς την κατεύθυνση μιας αποτελεσματικής και πραγματικής Ένωσης Ασφάλειας» στην ΕΕ ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της έκθεσης προόδου που δημοσιοποίησε από τις Βρυξέλλες.

Με στόχο, όπως αναφέρεται, «τη διατήρηση της θετικής δυναμικής που ανέπτυξαν οι ηγέτες της ΕΕ κατά την άτυπη σύνοδο στο Σάλτσμπουργκ», η σημερινή έκθεση παρουσιάζει τις πρωτοβουλίες για την ασφάλεια οι οποίες θα έχουν αποφασιστική σημασία, πριν από τις επικείμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον Μάιο του 2019.

Η έκθεση αυτή αποτελεί, συνεπώς, συμβολή στις συζητήσεις για την εσωτερική ασφάλεια που θα διεξαχθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 18-19 Οκτωβρίου.

Αναλυτικότερα, η Επιτροπή επισημαίνει ότι «οι απόπειρες τρομοκρατικών επιθέσεων, η χρήση χημικών όπλων στους δρόμους ενός κράτους μέλους και, πιο πρόσφατα, η αποτραπείσα κυβερνοεπίθεση στην έδρα διεθνούς οργανισμού υπογραμμίζουν ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να αποτελεί, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, στόχο και δείχνουν την ολοένα μεγαλύτερη σημασία της ενίσχυσης της συλλογικής μας ασφάλειας και ανθεκτικότητας».

Η Επιτροπή εκτιμά ότι απαιτείται επιτάχυνση των εργασιών στα εξής ζητήματα που έχουν προτεραιότητα για την ασφάλεια:

-Προστασία των Ευρωπαίων στο διαδίκτυο:

Η Επιτροπή τονίζει ότι προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι διαδικτυακές πλατφόρμες δεν χρησιμοποιούνται καταχρηστικά για τη διάδοση τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο, οι προτεινόμενοι νέοι κανόνες, ιδίως η υποχρέωση να αφαιρείται το περιεχόμενο αυτό εντός μιας ώρας, πρέπει να εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, πριν από τις εκλογές του Μαΐου 2019.

-Διαλειτουργικότητα των συστημάτων πληροφοριών της ΕΕ:

Βασικό στοιχείο των προσπαθειών της Επιτροπής για την κάλυψη των κενών όσον αφορά την ασφάλεια των πληροφοριών είναι η δυνατότητα διασύνδεσης των συστημάτων πληροφοριών της ΕΕ για την ασφάλεια, τη μετανάστευση και τη διαχείριση των συνόρων με πιο έξυπνο και αποτελεσματικό τρόπο. Ομοίως, πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η αναβάθμιση των διαφόρων συστημάτων πληροφοριών της ΕΕ, όπως του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου (ECRIS), του Eurodac και του Συστήματος Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις (VIS).

-Καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος:

Για να βοηθηθούν οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές να διερευνούν ενδείξεις εγκληματικών πράξεων στο διαδίκτυο και σε διασυνοριακό επίπεδο, οι προτάσεις της Επιτροπής για τα ηλεκτρονικά αποδεικτικά στοιχεία πρέπει να εγκριθούν πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019. Η Επιτροπή καλεί επίσης το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από κοινού με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να επεκτείνουν τις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO), ώστε να συμπεριληφθεί σ’ αυτές η διερεύνηση διασυνοριακών τρομοκρατικών πράξεων.

-Ενίσχυση των συνόρων της ΕΕ:

Η Επιτροπή προτείνει την περαιτέρω ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, των κανόνων της ΕΕ για τις επιστροφές και του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ‘Ασυλο.

Με αφορμή την έγκριση των σημερινών προτάσεων που υπέβαλε, ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, δήλωσε σχετικά:

«Η ασφάλεια των πολιτών μας είναι και θα παραμείνει προτεραιότητα της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν περιθώρια χρονοτριβής για την ενίσχυση των εξωτερικών μας συνόρων, τη βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών και τη διαλειτουργικότητα όλων των συστημάτων δεδομένων, καθώς και για την προστασία των πολιτών μας τόσο εντός όσο και εκτός του διαδικτύου.

Ήρθε η ώρα για να γίνουν οι υποσχέσεις αυτές πράξη και να ανοίξει ο δρόμος προς μια αποτελεσματική και πραγματική Ένωση Ασφάλειας».

Από πλευράς του, τέλος, ο αρμόδιος για την Ένωση Ασφάλειας, επίτροπος Τζούλιαν Κινγκ δήλωσε:

«Από τα χημικά όπλα που χρησιμοποιούνται στους δρόμους μας μέχρι τις κρατικά υποκινούμενες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, η Ευρώπη απειλείται όπως ποτέ άλλοτε, και οι Ευρωπαίοι πολίτες στρέφονται σε εμάς για να αναλάβουμε δράση.

Τώρα είναι η στιγμή να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την ολοκλήρωση του έργου μας σχετικά με την Ένωση Ασφάλειας.

Απέναντι στην τρομοκρατία, τις απειλές στον κυβερνοχώρο και τις απειλές που διευκολύνονται από τον κυβερνοχώρο, όπου συγκρούονται ο διαδικτυακός και ο πραγματικός κόσμος, καθώς και απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα είμαστε ισχυρότεροι όταν ενεργούμε από κοινού.

Δεν πρέπει να χάνουμε χρόνο: τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη μέλη οφείλουν να αναλάβουν την ευθύνη για την προώθηση της υλοποίησης αυτού του ζωτικής σημασίας έργου».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments