Πολιτική

Κοτζιάς: “Κάναμε μια συμφωνία με την ΠΓΔΜ και εγώ έγινα πρώην υπουργός”

Κοτζιάς: “Κάναμε μια συμφωνία με την ΠΓΔΜ και εγώ έγινα πρώην υπουργός”
Κοτζιάς: Η πρώτη αντίδραση του μετά την παραίτησή του.

O Νίκος Κοτζιάς μίλησε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας της κίνησης Πράττω.

“Κάναμε μια συμφωνία με την πΓΔΜ και εγώ έγινα πρώην υπουργός”: αυτό δήλωσε προσερχόμενος.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του, ο τέως υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Αυτό θα το συζητήσουμε τώρα συλλογικά».

Παραίτηση Κοτζιά: Το σχόλιο του Ντιμιτρόφ για τον πρώην ομόλογό του

Την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά σχολίασε ο Νικολά Ντιμιτρόφ.

Ο Σκοπιανός υπουργός εξωτερικών, αναφέρθηκε στη «Συμφωνία των Πρεσπών» και στην συχνή επικοινωνία που είχε με τον πρώην ομόλογό του όλους αυτούς τους μήνες που πέρασαν προκειμένου να οι δύο χώρες να βρουν την οριστική λύση για το Σκοπιανό.

Ο Νικολά Ντιμιτρόφ, μίλησε για όλη την προσπάθεια που έγινε για να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα σε Ελλάδα και Σκόπια, ενώ κλείνοντας την δήλωσή του μίλησε σε προσωπικό τόνο για τον Νίκο Κοτζιά.

«Με επικεφαλής τους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, είχαμε με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Κοτζιά έντονους μήνες επικοινωνίας, γίναμε αληθινοί φίλοι και μέσα σε έναν χρόνο καταφέραμε κάτι που θεωρήθηκε ακατόρθωτο τα τελευταία 27 χρόνια -και ολοκληρώσαμε την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών.

Οικοδομώντας μια γέφυρα φιλίας και αποδεικνύοντας ότι η περιοχή μας μπορεί να επιλύσει διαφορές και να δημιουργήσει ένα κοινό μέλλον», είπε αρχικά ο Νικολά Ντιμιτρόφ.

Για τον Νίκο Κοτζιά ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Νίκο, σου εύχομαι υγεία καλή επιτυχία σε όλες τις μελλοντικές προκλήσεις. Από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε με μια ισχυρή δέσμευση να ολοκληρώσουμε αυτή την ιστορική λύση μαζί με τις άλλες προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις στα Σκόπια και στην Αθήνα».

Το τηλεφώνημα Τσίπρα σε Ζάεφ μετά την παραίτηση Κοτζιά

Η εφημερίδα Αυγή αποκαλύπτει σήμερα ότι ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε στον Ζόραν Ζάεφ μετά την παραίτηση Κοτζιά από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η Αυγή, στο τηλεφώνημα που έγινε από τον Έλληνα πρωθυπουργό ο Σκοπιανός ομόλογός του εξέφρασε τον θαυμασμό του για το κουράγιο και την επιμονή του.

Επίσης, ο κ. Ζάεφ υπογράμμισε τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν από κοινού σε αυτή τη διαδρομή κατά την οποία κάθε βήμα ήταν πιο δύσκολο από το προηγούμενο.

Γερμανικός Τύπος για παραίτηση Κοτζιά: Πώς ο «αρχιτέκτονας» της συμφωνίας των Πρεσπών εκτοπίστηκε από τον Καμμένο

Η παραίτηση Κοτζιά μονοπωλεί τον γερμανικό Τύπο.

Το περιοδικό Der Spiegel, φέρει τον τίτλο «Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας παραιτείται εξαιτίας της διαμάχης για την ονομασία».

Στο δημοσίευμά του, αναφέρει ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας παραιτήθηκε εξαιτίας μιας διαφωνίας σχετικά με το όνομα της ΠΓΔΜ. Προσθέτει δε, ότι «προφανώς αισθάνθηκε ότι δεν τον στήριξε επαρκώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας».

Εν συνεχεία, το περιοδικό σημειώνει:

«Αφορμή για την παραίτηση Κοτζιά είναι προφανώς μια σύγκρουση στο υπουργικό συμβούλιο για το όνομα της «Μακεδονίας».

Ο Κοτζιάς είχε, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ελληνικών ΜΜΕ, έντονη λογομαχία με τον δεξιό λαϊκιστή υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο για την συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων σχετικά με την επίλυση της διαμάχης για το όνομα της Μακεδονίας.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τον υπουργό Άμυνας ότι υπονομεύει τη συμφωνία.

Ο Νίκος Κοτζιάς στο Υπουργείο Εξωτερικών για τελευταία φορά

Ο μέχρι τότε υπουργός Εξωτερικών θεωρείτο αρχιτέκτονας της συμφωνίας. Ο δεξιός λαϊκιστής Καμμένος όμως απορρίπτει τη συμφωνημένη μετονομασία της Μακεδονίας.

Ψαρεύει συστηματικά σε εθνικιστικά νερά και θέλει σε κάθε περίπτωση να εμποδίσει τη γειτονική χώρα να φέρει το όνομα «Μακεδονία» υπό οποιαδήποτε μορφή.

Επειδή ο Κοτζιάς στη διαμάχη δεν έλαβε επαρκή στήριξη από τον Τσίπρα, αποφάσισε να παραιτηθεί, μεταδίδει ο αθηναϊκός Τύπος επικαλούμενος πηγές του υπουργείου Εξωτερικών».

Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, Πάνος Καμμένος

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, υπό τον τίτλο «Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών παραιτείται λόγω ελλιπούς υποστήριξης» και τον υπότιτλο «Η Αθήνα και τα Σκόπια διευθέτησαν τη διαμάχη για το όνομα της Μακεδονίας.

Ο αγώνας όμως για τα σύμβολα κλονίζει την ελληνική κυβέρνηση», αναφέρεται στην παραίτηση του Νίκου Κοτζιά και στη σχετική δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η οποία ακολούθησε.

«Είχε προηγηθεί μια έντονη αντιπαράθεση του Έλληνα επικεφαλής της διπλωματίας με τον δεξιό λαϊκιστή υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο για την εφαρμογή της συμφωνίας της Αθήνας με τα Σκόπια.

Η Αθήνα δεν ήθελε να εμποδίζει πλέον την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και τις μελλοντικές ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σκοπίων στην EE.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ υποστηρίζουν σθεναρά τη συμφωνία προκειμένου η Μακεδονία να ενσωματωθεί στη Δύση και να εξαλειφθεί οριστικά η επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή», αναφέρει η εφημερίδα και σημειώνει ότι ο κ. Καμμένος αξιοποίησε την ευκαιρία ενός ταξιδιού στις ΗΠΑ προκειμένου να αναπτύξει τη δική του εξωτερική πολιτική.

«Πρότεινε στην Ουάσιγκτον μια λύση η οποία δεν προέβλεπε την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Κατόπιν θα δημιουργείτο στα Βαλκάνια ενός είδους «μικρό ΝΑΤΟ» υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, στο οποίο θα συμμετείχαν όλα τα κράτη των Βαλκανίων τα οποία δεν είναι μέλη της Συμμαχίας», αναφέρει η εφημερίδα.

Και συνεχίζει σημειώνοντας ότι ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος θεωρείται αρχιτέκτονας της συμφωνίας Αθήνας-Σκοπίων, «αισθάνθηκε ότι τον παρέκαμψε και επέκρινε δριμύτατα τον κ. Καμμένο» κατά την διάρκεια μιας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη.

«Καθώς δεν θεώρησε ότι έλαβε επαρκή στήριξη από την πλευρά του πρωθυπουργού Τσίπρα, την Τετάρτη παραιτήθηκε».

«Σχολιαστές στην Αθήνα συμφωνούσαν ότι ο Τσίπρας έπρεπε να ζυγίσει ποιον χρειάζεται περισσότερο.

Και αυτός ήταν ο δεξιός λαϊκιστής Καμμένος, ο οποίος εξασφαλίζει με τους δέκα βουλευτές του μικρού δεξιού κόμματός του την πλειοψηφία για τον Τσίπρα στην Βουλή.

Άλλος εταίρος για τον Τσίπρα στη σημερινή Βουλή δεν υπάρχει», καταλήγει ο συντάκτης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments