Συνεντεύξεις

Σίλας Σεραφείμ: “Έχω στοιχεία ότι ο Θεός είναι Έλληνας”

Σίλας Σεραφείμ: “Έχω στοιχεία ότι ο Θεός είναι Έλληνας”
Ο Σίλας Σεραφείμ μιλά στο pagenews.gr για την παράσταση «Η ιστορία της Ελλάδας - Αλλιώς» και για το standup comedy γενικότερα, ενώ αποκαλύπτει και τα χόμπι του.

Ο stand up comedian Σίλας Σεραφείμ σχολιάζει την ελληνική Ιστορία, παρατηρώντας το παρελθόν και προβλέποντας το μέλλον με την παράσταση «Η ιστορία της Ελλάδας – Αλλιώς».

Η εν λόγω ανατρεπτική παράσταση ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου στο Θέατρο Χυτήριο και παίζεται για όσους ενδιαφέρονται κάθε Δευτέρα στις 20:30.

Η «Η ιστορία της Ελλάδας -Αλλιώς» έχει αγκαλιαστεί με τεράστια θέρμη από το κοινό ίσως γιατί μέσα από το χιούμορ λέμε τις μεγαλύτερες αλήθειες.

Μέσα από τη δουλειά αυτή το θεατρόφιλο κοινό μαθαίνει τα αληθινά γεγονότα της ελληνικής ιστορίας χωρίς λαϊκισμούς καθώς ο Σίλας Σεραφείμ, καταφέρνει αριστοτεχνικά να ισορροπήσει το λεπτό σχοινί της πολιτικής σάτιρας – κριτικής και να δώσει τροφή για σκέψη.

Η «Η ιστορία της Ελλάδας -Αλλιώς», πρωτοπαρουσιάστηκε στο φεστιβάλ stand-upcomedy στο Gazarte,τον Μάιο του 2017 σε μια sold out παράσταση κι έπειτα ξεκίνησε την πορεία της, τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη (θ. Αθήναιον) κι από κει και μετά στο μικρό Παλλάς μέχρι και το Πάσχα.

Παράλληλα παίχτηκε σε διάφορες πόλεις στην Ελλάδα καθώς και σε Λονδίνο, Μάντσεστερ, Στοκχόλμη, Άμστερνταμ, Βρυξέλλες, Ζυρίχη, κάνοντας συνεχόμενα sold out ενώ μετά από πρόσκληση των πρυτανικών αρχών, του Καποδιστριακού και του Παντείου Πανεπιστημίου, παρουσιάστηκε στους φοιτητές.

Εμείς, στο Pagenews.gr κι εγώ προσωπικά του εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία.

Είναι σημαντικό στις μέρες μας να ανοίγουμε τους ορίζοντές μας και συνάμα να μη μασάμε κουτόχορτο και διαστρεβλωμένη ιστορία για λόγους συμφέροντος και πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Σίλα θα ήθελες να μιλήσεις στο αναγνωστικό κοινό του pagenews.gr για την παράσταση «Η ιστορία της Ελλάδας -Αλλιώς»;

Είναι η δεύτερη χρονιά που παίζεται το συγκεκριμένο έργο. Πέρυσι ήμασταν στο «Μικρό Παλλάς», φέτος βρισκόμαστε στο «Χυτήριο». Ουσιαστικά, το έργο πραγματεύεται την ιστορία της Ελλάδας, του ελληνικού έθνους δηλαδή, από την δημιουργία του κόσμου –γιατί έχω στοιχεία ότι ο Θεός είναι Έλληνας- μέχρι και σήμερα. Πρόκειται για standup comedy, δηλαδή ο σκοπός του είναι και να γελάσεις και πιστεύω έχει ένα ενδιαφέρον.

Μέσα από την κωμωδία νομίζω λέμε και τις μεγαλύτερες αλήθειες, συμφωνείς;

Βέβαια. Εάν το αστείο δεν περιέχει αλήθεια μέσα του, δεν ανατρέπει κάτι. Η αλήθεια είναι αυτό που σού αποκαλύπτει ο κωμικός που δεν το έχεις δει κι αυτό σε κάνει να γελάς. Άμα είναι να προσπαθήσω να σού ανατρέψω κάτι με ψέμα δεν πιάνει. Η αλήθεια είναι που δημιουργεί το αστείο και σε κάνει να λες: «Α, αφού ήταν έτσι γιατί δεν το έβλεπα;»

Ο μέσος κόσμος προτιμά αντί να διαβάσει ένα βιβλίο, να δει στην τηλεόραση κάτι που είναι αρκετά εύληπτο, κάτι που δεν τον βάζει σε σκέψη παρά μόνο σε απλή παρακολούθηση. Εσύ στην παράσταση κάνεις το θεατή να προβληματιστεί;

Η σκέψη, είναι ένα γενικός προβληματισμός. Δηλαδή πού είμαστε και πού πάμε. Δεν είναι ότι για να καταλάβει ο θεατής κάθε αστείο πρέπει να έχει φιλοσοφικό back round και πέντε μεταπτυχιακά (γέλια). Εμείς, μέσα από την ιστορία περνάμε και πράγματα που δεν είχες συνειδητοποιήσει ότι είναι και έτσι. Πράγματα που δεν είναι όπως σου τα είχαν πει στο σχολείο ή στο σσπίτι. Αυτό είναι, ίσως, που προκαλεί έναν προβληματισμό. Δεν είναι δηλαδή ότι καθόμαστε εκεί πέρα και λέμε ένα αστείο και γελάμε μετά από πέντε λεπτά όταν το καταλαβαίνουμε. «Όχι», δεν είναι έτσι η παράσταση και δεν έχει τόσο βαθιά και δυσνόητα νοήματα να περάσει στο θεατή. Είναι standup comedy, όπως είπα και πριν. Απλά βγαίνοντας από την παράσταση λες: «Είμαστε αυτοί ε;», «Έχουμε κάνει αυτά ε;».

Η εν λόγω παράσταση έχει παιχτεί και στο εξωτερικό;

«Ναι». Στο Λονδίνο, το Μάντσεστερ, στο Άμστερνταμ, στην Ζυρίχη, στο Όσλο και στις Βρυξέλλες.

Σε τί γλώσσα;

Παίζουμε για τους Έλληνες, γιατί δε νομίζω να είχε ενδιαφέρον ένα τέτοιο έργο στους ξένους. Πρέπει να ξέρεις την επανάσταση του 1821 και τον Κολοκοτρώνη. Εμείς, τα ξέρουμε αυτά και μπορούμε να κάνουμε ένα αστείο. Οι ξένοι δεν τα γνωρίζουν αυτά. Θα ήταν πολύ δύσκολο κάτι τέτοιο και δεν ξέρω εάν θα είχε επιτυχία, διότι πρέπει κανείς να ξέρει στοιχειωδώς την ελληνική ιστορία για να παρακολουθήσει τη ροή του έργου.

Σου αρέσει η ιστορία;

Μού αρέσει η ιστορία, αλλά όχι στο επίπεδο για να γίνω ιστορικός. Ωστόσο, βλέποντας το έργο καταλαβαίνεις κανείς ότι έχω διαβάσει λίγο. Δούλεψα δηλαδή και λίγο ιστορικά. Όπως είπαμε δεν μπορείς να κάνεις αστεία πάνω σ’ ένα θέμα το οποίο δεν το ξέρεις.

Έχεις σπουδάσει και κάτι άλλο πέραν της υποκριτικής;

Οικονομικά έχω σπουδάζει, αλλά έτσι τα έφερε η ζωή και ασχολούμαι με την ηθοποιία.

Φαντάζομαι το κομμάτι της υποκριτικής σε καλύπτει ψυχικά 100%…

Με καλύπτει ψυχικά και ψυχολογικά, γιατί το θέατρο είναι ψυχοθεραπεία (γέλια). Το θέατρο τα έχει όλα. Έχει και σχόλιο και παιχνίδι. Μάς καλύπτει λοιπόν εμάς τους ηθοποιούς και στους δύο τομείς, γιατί αντιμετωπίζουμε και εμείς κάποια προβλήματα, όπως όλοι οι άνθρωποι. Εν τέλη τόσο η υποκριτική και το θέατρο, όσο και το standup είναι κομμάτι της ζωής μας.

Πόσο δύσκολο είναι το standup comedy σε σχέση με το να υποδυθείς έναν ρόλο με βάση τα λόγια, την πλοκή κι ένα σενάριο;

Το θέμα είναι να κάνεις καλά κάτι. Για να το κάνεις πολύ καλά είναι δύσκολο. Άλλοι έχουν έφεση στο standup, άλλοι στην τραγωδία. Εγώ παραδείγματος χάριν δε θα ήμουν καλός σε κάποια συγκεκριμένα είδη και άλλοι που είναι εξαιρετικοί σε άλλα δε θα ήταν καλοί σ’ αυτό. Οπότε αυτή η δυσκολία είναι λίγο σχετική. Είναι σαν να ρωτάς τον Μπολτ «Γιατί τρέχεις τόσο γρήγορα;».Γεννήθηκε για να κάνει αυτό. Έτσι και στην υποκριτική αυτό φαίνεται. Δεν λέω ότι γεννήθηκα για να κάνω standup, αλλά προφανώς υπήρχε μια κλήση προς αυτήν τη κατεύθυνση.

Πώς το ανακάλυψες μέσα σου πως θέλεις να ασχοληθείς με την υποκριτική και δη με την standup comedy;

Από μικρός μού άρεσε να λέω αστεία. Οπότε όταν τελείωσα και το Κρατικό και ήρθα στην Αθήνα, η Λουκία Ρικάκη είχε κάνει την πρώτη εβδομάδα standup comedy και έτσι ήρθε και έδεσε. Κάπως έτσι ξεκίνησε η καριέρα μου στο standup και από τότε δεν το άφησα ποτέ.

Κάνεις κάτι άλλο παράλληλα;

Παράλληλα, είμαι στο ραδιόφωνο ενώ είμαι και στην ΕΡΤ και ετοιμάζουμε ένα ντοκιμαντέρ για standup comedy society, ας το πούμε έτσι.

Κατά καιρούς είμαι και σε σίριαλ. Γενικά ό,τι έχει σχέση με την υποκριτική και τους ηθοποιούς τα έχω κάνει όλα. Αυτά όσον αφορά την δουλειά μου, γιατί τα χόμπι μου είναι άλλα.

Μια που το ανέφερες, ποια είναι τα χόμπι σου;

Θα μπορούσα να είχα γίνει μάγειρας και τώρα να με ρωτούσατε τί άλλο θα μπορούσες να έχεις γίνει- και επειδή μου αρέσει να λέω αστεία- θα σάς απαντούσα θα μπορούσα να είχα γίνει ένας standup κωμικός. Είναι αυτά τα παράλληλα σύμπαντα που λέμε. Σ’ ένα άλλο σύμπαν μπορεί να ήμουν σεφ και να ήθελα να γίνω κωμικός.

Δεν θα μπορούσε όμως να γίνει μια μαγειρική εκπομπή που θα συνδυάζει το standup comedy;

Φαντάζομαι πως «ναι», θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο. Θα ήταν μια χιουμοριστική μαγειρική εκπομπή. Είχα κάνει μια πρόταση παλιά στην ΕΡΤ, αλλά μέχρι στιγμής δεν ευδοκίμησε.

Η ΕΡΤ γενικά πληρώνει καλύτερα από ένα ιδιωτικό κανάλι;

Εγώ, στην ΕΡΤ είμαι υπάλληλος μόνιμος. Είχα προσληφθεί με το διάταγμα Παυλόπουλου. Οπότε δουλεύω εκεί.

Ποια είναι τα κριτήρια που προσλαμβάνει η ΕΡΤ;

Εγώ όταν πήγα στην ΕΡΤ πριν πολλά χρόνια, ήθελαν ένα κωμικό για το ραδιόφωνο. Είχαν έρθει στο standup comedy της Λουκίας Ρικάκη. Διάλεξαν εμένα μαζί μ’ ένα άλλο παιδί και με τα πολλά με επέλεξαν. Άρχισα να δουλεύω αρχικά με μπλοκάκι, δεν ήμουν μόνιμος δηλαδή και κάποια στιγμή ήρθε το διάταγμα του Παυλόπουλου και μάς μονιμοποίησε. Έτυχε και έπεσα σ’ αυτήν την περίπτωση.

Είναι ένα μαξιλαράκι ασφαλείας να έχεις μόνιμη εργασία…

Μπορείς να το δεις και σα μαξιλάρι, αλλά και ως εμπόδιο. Δηλαδή εγώ δεν μπορώ να δραστηριοποιηθώ όπως οι συνάδελφοι μου σ’ όλους τους χώρους, όποτε θέλω, με την ορμή και τη δύναμη που θέλω. Δηλαδή, δεν μπορώ να κάνω για παράδειγμα περιοδείες εύκολα γιατί έχω τη δέσμευση να είμαι στην ΕΡΤ. Επίσης, δεν μπορώ να πάω σ’ ένα κανάλι να παίξω σ’ ένα σίριαλ της ιδιωτικής τηλεόρασης.

Σε περιορίζει αυτό καλλιτεχνικά;

Δημιουργικά, δε με εμποδίζει σε κάτι η ΕΡΤ. Κάνουμε πράγματα εκεί, εξετάζουμε προτάσεις. Απλά το μόνο ότι δεν μπορώ να κάνω όπως σου είπα περιοδείες ένα μήνα. Αλλά «όχι», δημιουργικά δεν με εμποδίζει σε τίποτα η ΕΡΤ.

Το χιούμορ στην καθημερινότητά σου, παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο;

Χωρίς χιούμορ δεν αντέχονται πολλά πράγματα. Το χιούμορ είναι μια διαχείριση και στάση ζωής και το κουβαλάς μαζί σου. Βέβαια έχεις και τις κακοκεφιές σου, αλλά υπάρχει πάντα μέσα σου. Δεν μπορεί να εξαφανιστεί.

Θεωρείς τον εαυτό σου κοινωνικό;

Στοιχειωδώς κοινωνικό, θα έλεγα.

Πώς αντιδράς στην αγάπη του κόσμου;

Όλα κανονικά μού φαίνονται. Δεν είμαι ο Σάκης Ρουβάς να βγω στο δρόμο και να με αγκαλιάζουν (γέλια).

Εγώ φροντίζω να κάνω καλά την δουλεία μου όσο καλά μπορώ, όσο μάλλον πιστεύω ότι μπορώ κι από εκεί και πέρα ο κόσμος αναλαμβάνει τις ευθύνες του (γέλια). Άλλοι μ’ αγαπούν, άλλοι πάλι όχι.

Πώς θα περάστε εσύ και η σύζυγος σου στα παιδάκια σας τα μηνύματα της ζωής;

Αυτά δεν τα σκέφτεσαι νομίζω, απλώς συμβαίνουν. Ανάλογα με τί είσαι ως άνθρωπος τα μεγαλώνεις αντίστοιχα.

Να σου πω την αλήθεια δεν το έχω σκεφτεί κιόλας γιατί είναι μικρά τα παιδιά. Μόνο με το μεγάλο που είναι 3,5 τώρα σιγά σιγά με αγάπη προσπαθείς να κάνεις ότι καλύτερο μπορείς. Δεν υπάρχουν εγχειρίδια…

Τί όνειρα κάνεις για τα παιδιά σας;

Να έχουν υγεία πρώτα απ’ όλα, να είναι ευτυχισμένα και αυτό που θα επιλέξουν στη ζωή τους να το πετύχουν. Αυτά τα απλά πράγματα είναι τα σπουδαία.

Ποιο είναι το μυστικό ενός επιτυχημένου γάμου;

Τo μυστικό ενός επιτυχημένου γάμου παραμένει μυστικό (γέλια). Όχι, όχι πιστεύω ότι η αγάπη και ο σεβασμός εάν δεν υπάρχουν δεν νομίζω ότι μπορεί να πετύχει ο γάμος. Αυτά θέλουν δουλειά, καλλιέργεια και υπομονή για να υπάρξουν. Οι σχέσεις έχουν τις δυσκολίες τους, αλλά όταν και τα παιδιά μπαίνουν στην εξίσωση η υπομονή πρέπει να είναι ακόμη μεγαλύτερη και αυτή η υπομονή βγαίνει όταν αγαπάς τον άλλον και τον σέβεσαι.

Τρέιλερ παράστασης:

Ταυτότητα παράστασης: Χυτήριο: Ιερά Οδός 44,Κεραμεικός. Τηλέφωνο: 211 012 4401

Ώρες ταμείου: Καθημερινά 5.00 μ.μ. – 9.00 μ.μ.. (Τηλέφωνα κρατήσεων – Πληροφορίες: 210 3412313 & 6951787821) Προπώληση: www.viva.gr Τιμές εισιτηρίων: 10€ Διάρκεια: Από την Δευτέρα 1η Οκτωβρίου έως 24 Δεκεμβρίου 2018.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments