Πολιτισμός

25 Οκτωβρίου: Ο Αμερικανός συγγραφέας Τζον Στάινμπεκ βραβεύεται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας

25 Οκτωβρίου: Ο Αμερικανός συγγραφέας Τζον Στάινμπεκ βραβεύεται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας
Σαν σήμερα στις 25 Οκτωβρίου 1962 ο Αμερικανός συγγραφέας Τζον Στάινμπεκ βραβεύεται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Ήταν 25 Οκτωβρίου του 1962 όταν ένας από τους κορυφαίους Αμερικανούς συγγραφείς, ο Τζον Ερνστ Στάινμπεκ (John Ernst Steinbeck), βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Ποιος ήταν ο Τζον Στάινμπεκ που στις 25 Οκτωβρίου 1962 βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Ο Τζον Ερνστ Στάινμπεκ (John Ernst Steinbeck) γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου του 1902, στο Σαλίνας της Καλιφόρνια.

Τα πρώιμα έργα του είναι τοποθετημένα εκεί, στην Κοιλάδα του Σαλίνας, την εύφορη αγροτική περιοχή κοντά στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ κατά διαδοχικά διαστήματα από το 1920 ως το 1926, αλλά δεν πήρε πτυχίο.

Λόγω οικονομικών δυσχερειών της οικογένειάς του υποχρεώθηκε να εξασκήσει διάφορα επαγγέλματα.

Έτσι, δούλεψε ως εργάτης, ξυλουργός, ελαιοχρωματιστής, δημοσιογράφος.

Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρξε ανταποκριτής στην Ευρώπη της εφημερίδας Herald Tribune, ενώ κατά τη διάρκεια της καριέρας του συνεργάστηκε με διάφορα περιοδικά και εφημερίδες.

Οι πρώτες του λογοτεχνικές απόπειρες υπήρξαν τα μυθιστορήματα:

  • «Το χρυσό Κύπελλο»,
  • «Οι ουράνιες βοσκές»,
  • «Σε έναν άγνωστο Θεό»,
  • «Η κοιλάδα της Τορτίλα».

Ακολούθησαν τα πραγματικά αριστουργήματά του:

  • «Άνθρωποι και ποντίκια» (1937) και
  • «Τα σταφύλια της οργής» (1938), που γνώρισαν τεράστια επιτυχία.

Μάλιστα αυτό τον καθιέρωσε ως ένα από τους σημαντικότερους Αμερικανούς λογοτέχνες.

Από τα τελευταία μυθιστορήματά του, το πιο γνωστό είναι το «Ανατολικά της Εδέμ» (1952).

Το μυθιστόρημα αυτό μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Ελία Καζάν με πρωταγωνιστή τον Τζέιμς Ντιν.

Ο Στάινμπεκ υπήρξε πολυγραφότατος.

Έγραψε 17 μυθιστορήματα και πάρα πολλά διηγήματα.

Βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1962, με το βραβείο Πούλιτζερ το 1940 για «Τα σταφύλια της οργής» και ήταν μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας από το 1948.

Πέθανε στις 20 Δεκεμβρίου του 1968, στη Νέα Υόρκη.

25 Οκτωβρίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

1147: Οι Σελτζούκοι Τούρκοι κατατροπώνουν τους Γερμανούς σταυροφόρους υπό τις διαταγές του Κονράδου του Γ’ στη μάχη του Δορυλαίου.

1822: Αρχίζει η πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου από τους Ομέρ Βρυώνη και Κιουταχή. Στο πλευρό των Οθωμανών βρίσκονται και οι Έλληνες οπλαρχηγοί Βαρνακιώτης, Μπακόλας, Ίσκος, Ράγκος και Βαλτινός. Οι Μεσολογγίτες, 700 περίπου, υπό τους Μαυροκορδάτο, Μ. Μπότσαρη, Γ. Κίτσο, Θ. Γρίβα αποφασίζουν να αγωνιστούν μέχρις εσχάτων.

1917: Σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο σαν σήμερα οι εξεγερμένοι Ρώσοι μποσελβίκοι καταλαμβάνουν τα Χειμερινά Ανάκτορα του τσάρου Νικολάου του Β’ στην Πετρούπολη. Είναι η επίσημη ημερομηνία της Οκτωβριανής Επανάστασης, η οποία, ωστόσο, σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο τιμάται στις 7 Νοεμβρίου.

1922: Η ανακριτική επιτροπή υπό τον Θεόδωρο Πάγκαλο παραπέμπει με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας τον πρώην αρχιστράτηγο της Στρατιάς της Μικράς Ασίας Γεώργιο Χατζηανέστη, τους πολιτικούς Δημήτριο Γούναρη, Νικόλαο Στράτο, Πέτρο Πρωτοπαπαδάκη, Νικόλαο Θεοτόκη, Γεώργιο Μπαλτατζή, τον υποστράτηγο ε.α. Ξενοφώντα Στρατηγό και τον υποναύαρχο ε.α. Μιχαήλ Γούδα.

1925: Δημοτικές εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα. Δήμαρχος Αθηναίων εκλέγεται ο Σπυρίδων Πάτσης, Πειραιώς ο Τάκης Παναγιωτόπουλος και Θεσσαλονίκης ο Μηνάς Πατρίκιος, ο οποίος είναι και ο πρώτος εκλεγμένος Δήμαρχος της συμπρωτεύουσας.

1936: Αδόλφος Χίτλερ και Μπενίτο Μουσολίνι συνάπτουν τον Άξονα Βερολίνου-Ρώμης. Η συμφωνία των δύο ηγετών θα μείνει μυστική με την 1η του Νοέμβρη.

1938: Ο Ιταλός δικτάτορας Μπενίτο Μουσολίνι ανακηρύσσει επισήμως τη Λιβύη ιταλικό έδαφος.

1942: Συνεχίζεται η μάχη του Ελ Αλαμέιν με τον Βρετανό στρατάρχη Μπέρναρντ Λο Μοντγκόμερι να αντιμετωπίζει τις ναζιστικές δυνάμεις του στρατηγού Έρβιν Ρόμελ, του επονομαζόμενου κι ως «Αλεπού της Ερήμου».

1944: Ο Χάινριχ Χίμλερ διατάσσει τη πάταξη της οργάνωσης νεολαίας με την επωνυμία «Οι Πειρατές των Εντελβάις» καθώς πρόκειται για μια οργάνωση που βοηθούσε τους λιποτάκτες του στρατού να κρυφτούν από το Γ’ Ράιχ.

1945: Η Δημοκρατία της Κίνας αναλαμβάνει τη διοίκηση της Ταϊβάν μετά την παράδοση των ιαπωνικών δυνάμεων στους Συμμάχους.

1959: Αρχίζει επισήμως το πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής Κατηγορίας στο ποδόσφαιρο. Τα αποτελέσματα της πρώτης αγωνιστικής: ΠΑΟΚ-Μέγας Αλέξανδρος 3-2, Πανιώνιος-ΑΕ Νικαίας 3-0, Δόξα Δράμας –Άρης Θεσσαλονίκης 2-2, Ηρακλής – Απόλλων Αθηνών 0-0, Προοδευτική – Απόλλων Καλαμαριάς 1-0, Παναθηναϊκός – Παναιγιάλειος 2-1, Παγκορινθιακός – Ολυμπιακός Πειραιώς 1-0 και Εθνικός Π. – ΑΕΚ 0-1.

1962: Πυραυλική κρίση της Κούβας. Ο Αμερικανός διπλωμάτος Αντλάι Στίβενσον προσκομίζει φωτογραφικά ντοκουμέντα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με τα οποία πιστοποιείται η εγκατάσταση σοβιετικών πυραυλικών συστημάτων στην Κούβα.

1962: Η Ουγκάντα γίνεται μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. 1962: Ο Νέλσον Μαντέλα καταδικάζεται σε πενταετή φυλάκιση.

1962: Ο Αμερικανός συγγραφέας Τζον Στάινμπεκ βραβεύεται με το Νομπέλ Λογοτεχνίας.

1983: 1.800 Αμερικανοί πεζοναύτες, υποστηριζόμενοι από 300 στρατιώτες αγγλόφωνων νήσων της Καραϊβικής, εισβάλουν στο νησί της Γρενάδας. Οι Αμερικανοί κατηγορούν την κυβέρνηση του μικροσκοπικού αυτού κράτους ότι επηρεάζεται από τους Κουβανούς και τους Σοβιετικούς.

2004: Ο πρόεδρος της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, ανακοινώνει την απαγόρευση συναλλαγών με το αμερικανικό δολάριο στη χώρα του. Προ ημερών ο αδελφός του Ραούλ επέτρεψε και πάλι το δολάριο στην Κούβα.

2009: Δύο βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στη Βαγδάτη στοιχίζουν τη ζωή σε 155 ανθρώπους και προκαλούν τον τραυματισμό τουλάχιστον 721 ατόμων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments