Τεχνολογία

Απολλωνίς: Σε λειτουργία η διαδικτυακή πύλη για τις ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες-τέχνες

Απολλωνίς: Σε λειτουργία η διαδικτυακή πύλη για τις ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες-τέχνες
Η ανάπτυξη της Απολλωνίς περιλαμβάνει δράσεις περαιτέρω ανάπτυξης και εμπέδωσης των υπηρεσιών.

Η Απολλωνίς, η νέα εθνική ερευνητική υποδομή που υποστηρίζει και προωθεί τις ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες και τέχνες, καθώς επίσης τη γλωσσική τεχνολογία στην Ελλάδα, διαθέτει πλέον τη δική της πύλη ενημέρωσης και παροχής υπηρεσιών στη διεύθυνση https://apollonis-infrastructure.gr/.

Είτε είναι κανείς ερευνητής, είτε πανεπιστημιακός, φοιτητής, εκπαιδευτικός ή μαθητής, είτε επαγγελματίας που πραγματοποιεί έρευνα σε κάποιο τομέα των ανθρωπιστικών επιστημών και τεχνών, είτε θέλει να αξιοποιήσει γλωσσικούς πόρους και τεχνολογία ή απλώς να ενημερωθεί για τις εξελίξεις στους τομείς αυτούς, η Απολλωνίς είναι η κατάλληλη ψηφιακή υποδομή.

Δημιουργήθηκε από τη σύμπραξη του Εθνικού Δικτύου Γλωσσικής Τεχνολογίας clarin:el και του Εθνικού Δικτύου Ψηφιακών Υποδομών για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες DARIAH-GR/ΔΥΑΣ, τα οποία είναι συνιστώσες των αντίστοιχων ευρωπαϊκών υποδομών CLARIN και DARIAH.

Η ανάπτυξη της Απολλωνίς περιλαμβάνει δράσεις περαιτέρω ανάπτυξης και εμπέδωσης των υπηρεσιών των clarin:el και DARIAH-GR/ΔΥΑΣ μέσα σε ένα κοινό πλαίσιο διαλειτουργικότητας, αποφυγής επαναλήψεων και προώθησης σε διάφορες κατηγορίες χρηστών με βασική αρχή την προώθηση των ανοικτών δεδομένων και υπηρεσιών.

Αναλυτικότερα, μέσω του clarin:el θα προσφέρεται μια μόνιμη σταθερή υποδομή, στην οποία θα μπορούν να βασίζονται οι χρήστες για πρόσβαση σε γλωσσικούς πόρους και διαδικτυακές υπηρεσίες γλωσσικής επεξεργασίας, για υποστήριξη κάθε ερευνητικής και μη δραστηριότητας που βασίζεται σε γλωσσικό υλικό (ανεξαρτήτως αντικειμένου), και για διευκόλυνση της πρόσβασης σε ευρωπαϊκούς πόρους και εργαλεία, μέσω της διασύνδεσής της με την ευρωπαϊκή υποδομή CLARIN.

Μέσω του DARIAH-GR/ΔΥΑΣ θα προσφέρεται πρόσβαση σε ένα ποικίλο πλήθος επιμελημένων ψηφιακών πόρων (τεκμηρίων, μεταδεδομένων, λεξιλογίων, θησαυρών, σχημάτων δεδομένων και μεταδεδομένων), σε εργαλεία και υπηρεσίες για την ανάπτυξη, την ανάλυση και την απεικόνιση των δεδομένων και σε δράσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης πάνω στη χρήση των μεθόδων και εργαλείων στον τομέα των ανθρωπιστικών επιστημών.

Συγκροτώντας έναν ενιαίο εικονικό χώρο εργασίας, η Απολλωνίς φιλοδοξεί να επιτρέψει στις ελληνικές ερευνητικές και εκπαιδευτικές κοινότητες των ανθρωπιστικών επιστημών, αλλά και σε άλλους συντελεστές της επικοινωνίας, του πολιτισμού και του τουρισμού, να πραγματοποιήσουν τις δημιουργικές δραστηριότητές τους με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και μικρότερο κόστος, καθώς επίσης να επιχειρήσουν δράσεις που μόνο η διαθεσιμότητα δεδομένων μεγάλης κλίμακας καθιστά δυνατές.

Επίσης, μέσω των δικτύων clarin:el και DARIAH-GR/ΔΥΑΣ της υποδομής Απολλωνίς θα συνεχιστεί η συμμετοχή της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές υποδομές CLARIN και DARIAH αντιστοίχως.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments