Αθλητισμός

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Όταν οι “ερυθρόλευκοι” φόρεσαν το “τριφύλλι” στο στήθος (pics)

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Όταν οι “ερυθρόλευκοι” φόρεσαν το “τριφύλλι” στο στήθος (pics)
Κάθε φορά που Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός διασταυρώνουν τα ξίφη τους, ιστορίες καλά κρυμμένες στο χρονοντούπαλο της ιστορίας έρχονται ξανά στην επικαιρότητα. To pagenews.gr θυμήθηκε μια από αυτές και σας την παρουσιάζει.

Ολυμπιακός Παναθηναϊκός: Σίγουρα ένα παιχνίδι μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού έχει την δικιά του ιστορία. Αυτά τα 90 λεπτά αποτελούν το “πάθος” ολόκληρης της ποδοσφαιρικής Ελλάδας. Κατά κάποιο τρόπο είναι το “δικό” μας Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης.

Ένταση, χαρά, λύπη, απογοήτευση, έκπληξη είναι μερικά από τα συναισθήματα που μας έχουν χαρίσει κατά καιρούς “ερυθρόλευκοι” και “πράσινοι”.

Έτσι, κάθε φορά που το ντέρμπι έρχεται στην επικαιρότητα, ξεφυτρώνουν σαν… μανιτάρια ιστορίες, οι οποίες ήταν καλά φυλαγμένες στο χρονοντούπαλο της ιστορίας. Ιστορίες που όσα ματς και εάν ακολουθήσουν θα μείνουν για πάντα εκεί. Δίχως να αλλάζουν εποχή και πρωταγωνιστές.

Μια από αυτές τις ξεχασμένες ιστορίες είναι αυτή που υποχρέωσε τον Ολυμπιακό να φορέσει το τριφύλλι στο στήθος. Το pagenews.gr  με αφορμή το ερχόμενο ντέρμπι ανάμεσα στους “αιωνίους” μεταφέρει ένα γεγονός πρωτάκουστο για τα δεδομένα των δύο ομάδων.

Ήταν, Ιούλιος του 1950 όταν η Βιεν από την Αυστρία αφίχθη στην Αθήνα, προκειμένου να δώσει μερικές φιλικές αναμετρήσεις. Η ομάδα ιδρύθηκε στη Βιέννη το 1914 από τον Μαρκ Νίχολσον, εξ ου και η πρώτη ονομασία της, η οποία διήρκησε μέχρι το 1932.

To 1933 έγινε η «βάφτιση» σε Βιεν, όμως ο ελληνικός Τύπος την αναφέρει με το όνομα του δημιουργού της (Νίκολσον).

Έτσι, το βράδυ της 4ης Ιουλίου 1950, χιλιάδες φίλαθλοι πήραν θέση στις εξέδρες του γηπέδου του Παναθηναϊκού, προκειμένου να παρακολουθήσουν την αναμέτρηση ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την αυστριακή ομάδα.

Φωτογραφία: Από το βιβλίο «71 χρόνια Ολυμπιακός» – Εκδόσεις Γ.Χ. Αλεξανδρής

Ωστόσο, αυτό που περίμενε τους θεατές δεν είχε προηγούμενο. Στις 21:00, η Βιεν βγαίνει στον αγωνιστικό χώρο φορώντας… ερυθρόλευκα. Οι άνθρωποι του Ολυμπιακού δεν είχαν προβλέψει ότι ο αντίπαλος φορά τα ίδια χρώματα και έτσι η λύση που εν τέλει βρέθηκε έμεινε στην ιστορία.

Συγκεκριμένα, λίγο αργότερα ο Ολυμπιακός βγαίνει και αυτός στον αγωνιστικό χώρο, ωστόσο το “κόκκινο” είχε αντικατασταθεί από το “πράσινο” και ο “έφηβος” από το “τριφύλλι”.

Τι έγινε δηλαδή; O Παναθηναϊκός αντιλαμβανόμενος το αδιέξοδο του αιωνίου του αντιπάλου, προσφέρθηκε να δώσει τις εμφανίσεις του για να γίνει η αναμέτρηση.

Για την ιστορία, ο Ολυμπιακός γνώρισε την ήττα με 2-1 από την Βιεν, με σκόρερ τον Δαρίβα για τους…. “πράσινους” και τους Ρίγκλερ και Σίλχανεκ για την αυστριακή ομάδα.

Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Κουρουκλάτος (Πολίτης), Ρωσίδης, Ζαγκάδης, Χριστόπουλος, Γκιόκας (Θεοχάρης), Κοτρίδης, Δαρίβας, Κίνλεϊ, Δρόσος, Μπέμπης, Βασιλειάδης.

ΒΙΕΝ: Μέγερ, Στοτς, Λίγκνερ, Λιντς, Τέουμ, Σελπ, Ρίγκλερ, Σίγκμουντ, Σίλχανεκ, Βάιντις, Σόποτκα.

Καταληκτικά, να σημειωθεί ότι οκτώ μέρες αργότερα ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε ξανά την Βιεν, αυτή τη φορά με ερυθρόλευκα, επικρατώντας 2-0.

Φωτογραφία από από την εφημερίδα «Έθνος»

Διαβάστε όλα τα άρθρα του Νίκου Μαρουλίδη, εδώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments