Διεθνή

Παρίσι Κίτρινα Γιλέκα: Ο Μακρόν συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση – Κατάσταση απόλυτου χάους στη γαλλική πρωτεύουσα (pics&vids)

Παρίσι Κίτρινα Γιλέκα: Ο Μακρόν συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση – Κατάσταση απόλυτου χάους στη γαλλική πρωτεύουσα (pics&vids)
Εικόνες χάους στο Παρίσι από τα "Κίτρινα Γιλέκα". 100 τραυματίες, 287 συλλήψεις, φωτιές και βανδαλισμοί. Ανυποχώρητος ο Μακρόν, συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση.

Βίαια επεισόδια μετέτρεψαν το Παρίσι σε πεδίο μάχης με τα «Κίτρινα Γιλέκα» και τις δυνάμεις της αστυνομίας να μάχονται στην γαλλική πρωτεύουσα, δημιουργώντας εικόνες καταστροφής.

Πρόκειται για τα χειρότερα επεισόδια της τελευταίας δεκαετίας, που οδήγησαν σε τουλάχιστον 100 τραυματίες, ανάμεσά τους 14 αστυνομικοί, και σε 287 συλλήψεις, σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ.

Οι συμπλοκές και τα οδοφράγματα στο κέντρο της Γαλλικής πρωτεύουσας έχουν σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση Μακρόν, η οποία ωστόσο παραμένει ανυποχώρητη στα αιτήματα των διαδηλωτών εδώ και αρκετές ημέρες.

Τα πάντα στο κέντρο του Παρισιού, κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου, θύμιζαν εμπόλεμη ζώνη το Σάββατο.

Δύο ιστορικά πολυκαταστήματα στο κεντρικό Παρίσι, οι Galeries Lafayette και το Printemps έκλεισαν τις πόρτες τους λόγω της κλιμακούμενης βίας στην πρωτεύουσα μεταξύ των διαδηλωτών που διαμαρτύρονται για την αύξηση του κόστους διαβίωσης, δήλωσαν στο Reuters εκπρόσωποι των δυο καταστημάτων.

Την ίδια ώρα, πυροσβέστες πραγματοποίησαν επιχείρηση κατάσβεσης φωτιάς σε κτίριο κοντά στα Ηλύσια Πεδία, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες. Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε κτίριο κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου ενώ η βία εξαπλώθηκε κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης.

Διαδηλωτές έκλεψαν αυτόματο τουφέκι από όχημα της αστυνομίας στο κέντρο του Παρισιού, σύμφωνα με αστυνομική πηγή.

Επίσης, μερικοί διαδηλωτές στόχευσαν την Αψίδα του Θριάμβου και άλλα μνημεία, ενώ άλλοι έσπασαν βιτρίνες μαγαζιών, ανάμεσά τους καταστήματα καθώς τα βίαια επεισόδια επισκίασαν το μήνυμα που ήθελαν να στείλουν οι χιλιάδες που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία των «κίτρινων γιλέκων», για την άνοδο της τιμής των καυσίμων και του κόστους ζωής στη Γαλλία.

Εμανουέλ Μακρόν για τα επεισόδια: «Ποτέ δεν θα δεχτώ τη βία»

Διαδηλωτές από την Αψίδα του Θριάμβου φώναζαν «Μακρόν παραιτήσου», και ξαπλωμένοι στην πρόσοψη του μνημείου «Τα κίτρινα γιλέκα θα θριαμβεύσουν».

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι δεν θα δεχτεί “ποτέ τη βία” που ξέσπασε στο Παρίσι γύρω από μια συγκέντρωση του κινήματος των “κίτρινων γιλέκων” και τόνισε ότι το κύμα βίας και βανδαλισμού στο Παρίσι σήμερα δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανέναν τρόπο και δεν έχει τίποτα να κάνει με μια ειρηνική έκφραση ενός νόμιμου θυμού.

“Πάντα θα δέχομαι διαμαρτυρίες, πάντα θα ακούω την αντιπολίτευση, αλλά ποτέ δεν θα δεχτώ τη βία. Καμιά αιτία δεν δικαιολογεί την επίθεση εναντίον των δυνάμεων της τάξης, το πλιάτσικο στα καταστήματα, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια να τυλίγονται στις φλόγες, περαστικοί και δημοσιογράφοι να απειλούνται, η Αψίδα του Θριάμβου να βεβηλώνεται”, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας από το Μπουένος Άιρες, στο τέλος της συνόδου της G20.

Ο Μακρόν αρνήθηκε να δεχτεί ερωτήσεις έπειτα από μια μέρα ταραχών στο Παρίσι, αλλά δήλωσε ότι εκείνοι που διέπραξαν βίαιες ενέργειες απλά επιζητούσαν να σπείρουν το χάος. Ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε ότι συγκάλεσε συνεδρίαση με τους κορυφαίους υπουργούς του μόλις επιστρέψει στο Παρίσι για να συζητήσουν πώς θα απαντήσουν σε αυτό.

Έκτακτη συνεδρίαση από Μακρόν

Από το Μπουένος Αιρες, όπου βρισκόταν για τη σύνοδο κορυφής της G20, ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι δεν θα δεχθεί ποτέ τη βία, που δεν έχει καμία σχέση με την έκφραση ενός θεμιτού θυμού, για την αύξηση της τιμής των καυσίμων και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας αναμένεται να επιστρέψει σήμερα το πρωί στη Γαλλία και έχει συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση στο προεδρικό μέγαρο, μετά τα βίαια επεισόδια.

«Οι ένοχοι γι’ αυτές τις βιαιότητες δεν θέλουν αλλαγή, δεν θέλουν καμιά βελτίωση, θέλουν το χάος. Θα ταυτοποιηθούν και θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους ενώπιον της δικαιοσύνης», τόνισε στις δηλώσεις του το Σάββατο ο Μακρόν, ενώ ο Καστανέρ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Δεν έχω ταμπού. Εξετάζουμε όλες τις διαδικασίες που θα μας επιτρέψουν να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια ακόμα περισσότερο», υπογράμμισε ο υπουργός μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο. Τα πάντα (…) εγώ δεν έχω ταμπού. Είμαι διατεθειμένος να τα κοιτάξω όλα», μεταδίδει το ΑΠΕ, από το AFP.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης είχε επιβληθεί μετά τις τρομοκρατικές ενέργειες στο Παρίσι το 2015, αλλά και μετά τις ταραχές στα προάστια τον Νοέμβριο του 2005.

Ο Καστανέρ χαρακτήρισε ταραχοποιούς και στασιαστές τους δράστες των βίαιων επεισοδίων. «Σχεδόν 3.000 άνθρωποι που περιφέρονταν στο Παρίσι προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές, κάτι που έκανε πολύ πιο δύσκολη την επέμβαση των δυνάμεων της τάξης. Όλα τα μέσα της αστυνομίας, της χωροφυλακής, της ασφάλειας είχαν κινητοποιηθεί στο Παρίσι και στην υπόλοιπη Γαλλία», είπε διευκρινίζοντας πως 4.600 αστυνομικοί και χωροφύλακες αναπτύχθηκαν μόνο στην πρωτεύουσα.

Την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης ζήτησαν το βράδυ του Σαββάτου δύο συνδικάτα αστυνομικών. Ο δεύτερος στην ιεραρχία του ενός από αυτά εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι επικρατεί «στασιαστικό κλίμα» στη γαλλική πρωτεύουσα και πρέπει να «χτυπήσουμε τη γροθιά στο τραπέζι».

Γάλλος πρωθυπουργός: “Είμαι συγκλονισμένος από τις επιθέσεις κατά των συμβόλων της Γαλλίας”

“Είμαι συγκλονισμένος από τις επιθέσεις (που έγιναν) στα σύμβολα της Γαλλίας”, δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ στους δημοσιογράφους. “Είμαστε προσηλωμένοι στον διάλογο, αλλά και στον σεβασμό του νόμου”.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέ θα μιλήσει απόψε στο δελτίο ειδήσεων των 20.00 (τοπική ώρα/21.00 ώρα Ελλάδας) του δικτύου TF1, μετά μια ακόμη ημέρα κινητοποιήσεων των “κίτρινων γιλέκων” σε όλη τη Γαλλία που σημαδεύτηκαν από βίαια επεισόδια στο Παρίσι, μετέδωσε το πρώτο κανάλι της γαλλικής τηλεόρασης.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι ελπίζει οι δυνάμεις ασφαλείας θα είναι σε θέση να αποκαταστήσουν γρήγορα την τάξη.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης των “κίτρινων γιλέκων” σήμερα μερικοί διαδηλωτές στόχευσαν την Αψίδα του Θριάμβου και άλλα μνημεία, ενώ άλλοι έσπασαν βιτρίνες μαγαζιών, ανάμεσά τους καταστήματα της Chanel, του Dior και της Apple.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments