Ελλάδα

Βόμβα στον ΣΚΑΪ: Καμένο όχημα στο “μικροσκόπιο” της ΕΛΑΣ – 10 κιλά εκρηκτικών χρησιμοποίησαν οι βομβιστές

Βόμβα στον ΣΚΑΪ: Καμένο όχημα στο “μικροσκόπιο” της ΕΛΑΣ –  10 κιλά εκρηκτικών χρησιμοποίησαν οι βομβιστές
Αυτοκίνητο ΙΧ βρέθηκε καμένο στα Πετράλωνα. Η ΕΛΑΣ ερευνά εάν σχετίζεται με την βόμβα στον ΣΚΑΪ.

Ιδιωτικής χρήσεως αυτοκίνητο, το οποίο βρέθηκε καμένο στην οδό Ανθείων στα Πετράλωνα, εξετάζεται από την Αστυνομία, αν έχει σχέση με το όχημα των δραστών της βομβιστικής επίθεσης στον ΣΚΑΪ.

Το αυτοκίνητο, μάρκα OPEL και χρώματος ασημί, βρέθηκε περίπου 15 λεπτά μετά το τηλεφώνημα (δηλαδή, γύρω στις 2 τα ξημερώματα) για την τοποθέτηση της βόμβας στο Νέο Φάληρο και σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία κάποιοι τού έβαλαν φωτιά, η οποία σβήστηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το όχημα έφερε πλαστή πινακίδα κυκλοφορίας που ανήκει σε άλλο όχημα. Το ΙΧ ερευνάται στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας.

Ποιους «βλέπουν» οι αρχές πίσω από το χτύπημα

Για «προμελετημένο χτύπημα» των τρομοκρατών, με ενισχυμένη εκρηκτική ύλη πιθανότατα στρατιωτικού τύπου, κάνουν λόγο αστυνομικές πηγές στις πρώτες εκτιμήσεις τους για την βομβιστική επίθεση στον ΣΚΑΪ.

Τόσο τα πρώτα ευρήματα του μηχανισμού όσο και οι κινήσεις των τρομοκρατών, δείχνουν ότι οι δράστες είχαν εμπειρία, τόσο την κατασκευή, όσο και στην τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών.

Οι τρομοκράτες έδειξαν να μην ενδιαφέρονται για τις κάμερες ασφάλειας που υπάρχουν στην περιοχή, καθώς είχαν κουκούλες και μαύρα ρούχα που δεν άφηναν εκτεθειμένα τα χαρακτηριστικά τους.

Στην αντιτρομοκρατική λένε ότι τέτοια χτυπήματα κάνει μόνο η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών». Θυμίζουμε, ότι τέτοια εποχή πριν έναν χρόνο είχαν χτυπήσει με βόμβα το κτίριο του Εφετείου Αθηνών.

Βόμβα στον ΣΚΑΪ: 10 κιλά εκρηκτικών χρησιμοποίησαν οι βομβιστές

Με βόμβα μεγάλης ισχύος φαίνεται ότι χτύπησαν οι βομβιστές τα ξημερώματα της Δευτέρας στον ΣΚΑΪ με αστυνομικές πηγές να μιλούν για 10 κιλά εκρηκτικής ύλης!

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις για την επίθεση χρησιμοποιήθηκε βόμβα 7 έως 10 κιλών και η εκρηκτική της ύλη ήταν ζελατινοδυναμίτιδα με νιτρινικό αμμώνιο και ΤΝΤ.

Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες, η βόμβα βρίσκονταν μέσα σε μαύρη τσάντα που άγνωστος τοποθέτησε ανάμεσα στα καλλωπιστικά φυτά μεταξύ του δρόμου και του κτιρίου.

Σε κάθε περίπτωση οι αστυνομικοί μιλούν για «πάρα πολύ επαγγελματικό χτύπημα» επισημαίνοντας ότι στην έκταση των ζημιών έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι το σημείο στο οποίο είχε τοποθετηθεί ο μηχανισμός βοηθάει να εκτονωθεί το ωστικό κύμα προς τη μια πλευρά.

Το χρονικό του τρομοκρατικού χτυπήματος στον ΣΚΑΙ

Η έκρηξη της βόμβας σημειώθηκε στις 02:37. Σχεδόν μια ώρα νωρίτερα άγνωστοι είχαν τηλεφωνήσει στην ιστοσελίδα Zougla και στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, προειδοποιώντας για τη βόμβα, επιμένοντας ότι δεν πρόκειται για φάρσα.

Άμεσα υπήρξε ενημέρωση στην Αστυνομία και δυνάμεις έσπευσαν στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ. Στο ίδιο κτήριο στεγάζεται το ραδιόφωνο του σταθμού, αλλά και η εφημερίδα Καθημερινή.

Στις εγκαταστάσεις του ΣΚΑΪ μετέβησαν άμεσα η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη και ο αρχηγός της ΕΛΑΣ αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος, προκειμένου να ενημερωθούν για την έκρηξη βόμβας.

Τα ξένα ΜΜΕ για την επίθεση στον ΣΚΑΪ

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ξένων ΜΜΕ βρίσκεται η βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στο κτίριο του ΣΚΑΙ.

«Ένας εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη κοντά στο κτίριο του σταθμού στην ελληνική πρωτεύουσα, τα ξημερώματα της Δευτέρας, σπάζοντας τζάμια σε έξι ορόφους και προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στο εσωτερικό, αλλά ευτυχώς χωρίς τραυματισμούς» αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

«Ο ΣΚΑΪ είναι ένας από τους μεγαλύτερους τηλεοπτικούς σταθμούς στην Ελλάδα με μέρος ενός ομίλου ΜΜΕ που περιλαμβάνει έναν ραδιοφωνικό σταθμό και συνδέεται με την μεγαλύτερη εφημερίδα καθημερινής κυκλοφορίας στην Ελλάδα, την “Καθημερινή”» υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

Για κοινά στοιχεία με το περιστατικό έκρηξης βόμβας στο Εφετείο της οδού Λουκάρεως στις 22 Δεκέμβρη του 2017, για την οποία είχε αναλάβει την ευθύνη η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» κάνει λόγο το Associated Press.

Αναλυτικό ρεπορτάζ υπάρχει και στο Τime, στο οποίο και επισημαίνεται ότι έως τώρα δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης.

Τις δηλώσεις της Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Όλγας Γεροβασίλη αναφέρει εκτός των άλλων η Washington Post.

Παράλληλα, πληροφορίες για την έκρηξη, λεπτομέρειες για το χρονικό του συμβάντος αλλά και αναφορές στην συνεχή ροή του σταθμού, τις τελευταίες ώρες κάνει το δίκτυο ΑΒC.

Καταληκτικά, ρεπορτάζ για την σημερινή επίθεση μεταδίδει και το δίκτυο Sputnik δημοσιεύοντας εικόνες από το σημείο της έκρηξης, όπως αυτές δημοσιοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

  • Δείτε το βίντεο που δημιούργησε το pagenews.gr για το περιστατικό:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments