Άποψη

Τα εγκαίνια, οι επιθεωρήσεις και οι πονηροί προπαγανδιστές

Τα εγκαίνια, οι επιθεωρήσεις και οι πονηροί προπαγανδιστές
Το μετρό Θεσσαλονίκης, η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα και οι κινήσεις της αντιπολίτευσης μπαίνουν στο μικροσκόπιο του Θανάση Λυρτσογιάννη στο blog του στο pagenews.gr.

Θα το πούμε ευθύς εξαρχής. Διαφωνούσαμε και διαφωνούμε με την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο μετρό Θεσσαλονίκης. Όχι για λόγους αρχής, αλλά για καθαρά επικοινωνιακούς.

Και εξηγούμαστε. Όποιος γνωρίζει, έστω κατ΄ ελάχιστο, πως κινείται και πως θα κινηθεί ως τις εκλογές η αντιπολίτευση και τα πολύ πιστά σε αυτήν μέσα ενημέρωσης στο σκέλος της επικοινωνίας και της προπαγάνδας, γνώριζε πολύ καλά ότι θα επιχειρούσε να κινηθεί στο φάσμα και στη λογική των fake news. Πράγμα που έκανε.

Επειδή, όμως, δεν μπορούσε να στρεβλώσει το γεγονός τι έκανε; Στρέβλωσε το χαρακτήρα της επίσκεψης. Και εξηγούμαστε. Έχει δικαίωμα (κατ΄ εμέ έχει υποχρέωση) ο εκάστοτε πρωθυπουργός να επιθεωρεί την πορεία εκτέλεσης μεγάλων και σημαντικών έργων;

Κανείς, ούτε καν η αντιπολίτευση δεν μπορεί να το αρνηθεί αυτό. Έχει δικαίωμα να κάνει εγκαίνια σε ένα έργο που δεν έχει τελειώσει; Ασφαλώς όχι. Θα πρόκειται περί εξαπάτησης των πολιτών και της κοινής γνώμης.

Τι έκαναν λοιπόν οι φωστήρες της αντιπολιτευτικής επικοινωνίας; Βάφτισαν την επιθεώρηση εγκαίνια και έστησαν έναν επικοινωνιακό ορυμαγδό.

Με τη μέθοδο αυτή επιχείρησαν (δεν γνωρίζω ακόμα αν τα κατάφεραν) να προσάψουν όχι μόνο μία επικοινωνιακή προσέγγιση από τον πρωθυπουργό, αλλά κάτι πολύ περισσότερο. Να ακυρώσουν ακόμα και τη θετική πορεία των έργων του μετρό, πράγμα αδιαμφισβήτητο.

Το έργο μπορεί να είναι κακοστημένο για τους υποψιασμένους πολίτες. Όμως, οι κανόνες της προπαγάνδας δεν απευθύνονται σε αυτούς.

Μπαίνουν σε εφαρμογή για τους υπόλοιπους. Με τον καταιγισμό είναι εφικτή η οποιαδήποτε αλλοίωση της αλήθειας.

Εξάλλου πόσο απέχει η επιθεώρηση από τα εγκαίνια για τους προπαγανδιστές. Σχεδόν καθόλου.

Από την αλήθεια, όμως, πόσο απέχει. Όσο η μέρα με τη νύχτα. Αλλά ποιος σας είπε ότι οι προπαγανδιστές ενδιαφέρονται για την αλήθεια. Τη στρέβλωση και διαστρέβλωσή της επιδιώκουν όταν δεν τους εξυπηρετεί.

Αλλά και οι κυβερνητικοί προπαγανδιστές σκέφθηκαν κουτοπόνηρα. Θα στείλουμε τον πρωθυπουργό να κάνει επιθεώρηση και με την προβολή της επίσκεψης αρκετοί (όχι βεβαίως οι Θεσσαλονικείς) θα πιστέψουν ότι μπορεί να είναι και εγκαίνια, οπότε κάτι θα κεφαλαιοποιήσουμε από την επίσκεψη.

Αλλά δυστυχώς γι΄ αυτούς δεν είναι μόνοι στο επικοινωνιακό πεδίο. Και οι αντίπαλοι, όπως φαίνεται, κάνουν μεγαλύτερο θόρυβο από αυτούς. Οπότε καλό θα ήταν στους σχεδιασμούς να λάβουν υπόψη και αυτή την παράμετρο, γιατί ακόμα και σωστές ενέργειες είναι δυνατόν να γίνουν μπούμερανγκ με λανθασμένους χειρισμούς.

Και να μην ξεχνάμε το 2019 ως έτος εκλογών θα είναι και χρόνος των προπαγανδιστών και των fake news. Γι΄ αυτό κι εμείς καλούμαστε να έχουμε μάτια και αυτιά ορθάνοιχτα.

Διαβάστε όλα τα άρθρα του Θανάση Λυρτσογιάννη, εδώ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments